27.04.2024 | 00:35
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:
To će nam Davor objasniti. Ja znam da je u Candy Crushu ova druga opcija strateški isplativija
Nisam baš uhvatio što vam je nelogično? Dakle, npr. susjed kod frenda, Ukrajinac koji je utekao na vrijeme, ali inače ruske nacionalnosti, skriva se u inozemstvu kao i milijun drugih. Sasvim je moguće da će u nekom trenu Ukrajina tražiti izručenje svojih građana vojnih obveznika.
Što je ovom Ukrajincu pametnije napraviti - dozvoliti da ga izruče nazad i pošalju kao topovsko meso na bojišnicu - ili da prihvati ponuđenu rusku putovnicu i uzme drugo državljanstvo? U prvom slučaju je glava u torbi uz ogromne šanse da bude ubijen, u drugom slučaju glava ostaje na ramenima, ali počinje novi život negdje u Rusiji. A tko zna, možda i ne treba u Rusiju, ako je stručnjak, dobit će on posao i negdje u EU.
Meni se to čini prilično kao no-brainer.
Meni se ovo što si napisao čini kao no-brainer jer... Ti zbilja vjeruješ da bi to tako tako funkcioniralo? Uzmeš rusko državljanstvo i slobodan si? Raditi u EU koja svaki dan uvodi nove sankcije Rusiji?
C'mon!
Nije toliko stvar nelogičnosti koliko lakovjerja. Ako se bude morao vratiti u Ukrajinu kao vojni obveznik, možda će poginuti kao ukrajinski
cannon fodder. Ako uzme rusko državljanstvo, poginut će kao ruski
cannon fodder.
Simple as that.
Trenutno je jako naivno vjerovati da Rusija djeluje poput neke humane ili humanitarne organizacije. Rusi cijelom svijetu prijete nuklearnim ratom. Ono! Čak da se taj nuklearni rat "lokalizira" samo na Rusiju i "Zapad" iliti sjevernu hemisferu, ostatak svijeta sigurno ne bi ležao u ležaljkama, pio brandy, pušio cigare i čekao da taj rat završi. Ono čime Rusi prijete je rat protiv cijelog planeta Zemlje. Nisam bio živ za vrijeme kubanske krize i ne znam što se tada događalao, ali u suvremenom trenutku znam da jedino Rusija prijeti uništenjem čovječanstva i civilizacije kakvu je znamo.
Sad, kad se iz apokalipse vratimo u stvaran život, teško je vjerovati da se Rusija, od spremnosti uništenja civilizacije, sad odjednom brine za dobrobit pripadnika naroda kojeg želi svom silom zatrti.
Tu neizbježno dolazimo do zaključka da bilo kakva moguća "pogodujuća okolnost" prema ukrajinskim državljanima sigurno nije čin dobre volje već neki način ostvarivanja ruskih ciljeva.
Po meni, takva inicijativa je, u najmanju ruku,
pokušaj etničkog čišćenja u bijelim zmazanim rukavicama. Nemoj zaboraviti da dobar dio Rusa želi da Ukrajina i Ukrajinci ne postoje. Većina njih zbog 20-godišnje Putinove propagande i indoktrinacije.
Nisam, doduše, išao proučavati temelje tvrdnje koju si naveo... Je li taj "potez Moskve" službeni i potpisani dokument Kremlja ili je opet netko-nešto-rekao, pa se mi tu raspravljamo i zezamo na rekla-kazala osnovi? Kakogodbilo, Rusi ne žele dobro Ukrajincima i to treba imati na umu cijelo vrijeme
Dicalimer: S obzirom na moj možda malo siroviji način izražavanja (kojeg njegujem kao tradiciju ), ne bih htio da bilo što od mog komentara doživi na osobnoj razini. Jbga, Davore, ne znamo se uživo, al najbližoj osobi i najbližem prijatelju bih odgovorio na jednak način.