29.04.2024 | 22:39
dpasaric kaže:
Air kaže:
Kada su tebi oduzeta neka tvoja temeljna prava i potrebe tada pjevaš drugačiju pjesmicu.
Kada je bila korona i kada su ti uzeli neka tvoja "minorna" temeljna prava i potrebe u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini, tada si se pozivao na pravdu, poštenje i svoja temeljna prava i potrebe. Tada nisi rekao: šutiti ću, to je realno stanje Svjetske politike moći i interesa kapitala.
Pravo na rad i pravo na kretanje su tebi "minorna" prava?
Zašto izokrećeš moju rečenicu tako što radiš nepostojeće konstrukcije?
Do sad si više puta linkao lažne vijesti / informacije ali još nisam vidio da se služiš ovom metodom.
Izostavio si važan dio moje rečenice: "u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini".
U Ukrajini je rat, gradovi i sela su sravnjena sa zemljom, oteli su djecu, mučili i ubili puno nedužnih ljudi.
I DA,
pravo na rad i kretanje su minorni u odnosu na pravo na život i opciju da ti otmu dijete. Ili ti misliš da su ta prava jednako vrijedna?
No, nebitno - jer ti je cijela paralela kriva. I sada jedino ne razumijem da li namjerno ne želiš popuniti mozaik globalne geostrateške slike jer imaš neki svoj razlog - ili si zapravo dobronamjeran, ali toliko indoktriniran ili upletenih emocija da si isključio kritičko razmišljanje.
Nitko ovdje pa niti ja nisam osporavo činjenicu o geostrateškoj slici Svijeta, odnosa kapitala i moći.
Problem je što ti tvrdiš kako nije razuno od nas koji nismo učestvovali u razvoju sadašnje geostrateškoj slike Svijeta, odnosa kapitala i moći pozivati na međunarodno pravo, pravdu, poštenje i jednaka temeljna prava i potrebe svih ljudi, jer kao što si rekao: "
Nema "okretanja stranice" kao u "Maratoncima koji trče počasni krug" kada protagonist kaže: "A od sada pošteno!".
Tom tvojom logikom si odmah u temelju prekrižio mogućnost napretka čovječanstva u pozitivnom smjeru jer tko će ispravljati navedene negativnosti ako neće neka treća strana u odnosu na SAD i Rusiju (ako gledamo njihovo negativno međunarodno djelovanje).
Ili trebamo čekati kada će SAD i Rusija same priznati svoja negativna djelovanja i reći od sada ćemo oboje pošteno
i naš Davor će reći:
E tako može!
Ili će da karikiram, ipak reći:
Mora i Rusija započeti isti broj ratova koliko je i SAD i tek tada možemo okrenuti novu stranicu!
Odnoso, da napravim ono što je ispravno i pitam:
Davore
kada je ispravno okrenuti novu stranicu u pokušaju izgradnje pozitivnijeg čovječanstva?
Davore
kako bi se trbalo okrenuti novu stranicu u pokušaju izgradnje pozitivnijeg čovječanstva?
Kod slučaja Ukrajine tvrdiš da je Rusija opravdano napala Ukrajinu i da se svi trebamo pomiriti sa tom situacijom i riješiti ju pregovorima što podrazumijeva da će Rusija pravno zadržati oteti dio suverene države. Jer eto to je razumno i u skladu sa sadašnjom geostrateškom slikom Svijeta i odnosa kapitala i moći najjačih igrača.
S druge strane u toj istoj geostrateškoj slici Svijeta, odnosa kapitala i moći u slučaju korone pokušavaš okrenuti novu stranicu.
Ali tu činjenicu ignoriraš.
I što da ti ja odgovorim na to?
Gdje si bio prije? Cijepljenje je već više desetak godina zdravstveni i "kapitalni problem" u kojem kapital prisiljava ljude ne nešto što je prvenstveno štetno i nepotrebno u 99 posto slučajeva (ali do tih činjenica još nisi došao).
Davore što se sada buniš, šuti jer će te pregaziti vlak kapitala jer si ti malo zrno pijeska u odnosu na ocean kapitala?
Ili da ti kažem:
Dobro došao Davore, drago mi je što si barem sada malo "progledao"?
Koji od ova dva odgovora ti se više sviđa?
Princip bi trebao biti isti i u slučaju korone i slučaju Ukrajine: reći istinu i pozivati se na jednaka temeljna prava i potrebe svih ljudi (pozitivne vrijednosti).
Da ti otkrijem sebe u dijelu za koji si pitao:
Ja sam dobronamjeran.
Ja sam protiv ratova i bilo kojih oblika nasilja.
Ja ne bi išao u rat, najvjerojatnije bi "okrenu drugi obraz i poginuo".
Ali ne bi drugima oduzimao pravo da se brane, što ti pokušavaš pozivajući se na "razum" koji je tebi u glavi.
To ne bi nazvao razumom nego osobnim sustavom vrijednosti. Ti bi se maknuo ispred nasilnika, netko drugi bi se suprostavio makar i poginuo.
Opet da ponovim što sam već prije rekao:
Ti živiš u slobodi jer su drugi ljudi kroz povijest (primjerice II. svj. rat) odlučili "razumno" umrijeti za tvoju slobodu.
A ti danas u svojoj slobodi govora takve ljude opisuješ na ovaj način, citiram te:
"
fatalistička glupost - jer moraš biti ograničene inteligencije skočiti pred vlak koji jasno ide na tebe".
Ili da preciziram kroz blisku nam prošlost:
Ti i ja smo u slobodnoj Hrvatskoj jer su mnogi ljudi i djeca od 17 i više godina odabrali gledati smrt u oči i tako završiti svoj život.
Iako sam protiv rata ne smijemo zanemariti ili omalovažiti odabir tih ljudi, naprotiv trebamo biti zahvalni za njihov odabir.
To isto se dešava u Ukrajini bez obzira na utjecaj geostrateške slike Svijeta, odnosa kapitala i moći na događaje oko Ukrajine.
Putin je kao što si i sam priznao zlo. Ukrajinci su se suprostavili tom zlu i treba ih podržati.
Kako i kada će završiti u Ukrajini ne znamo. Najvjerojatnije na način kako je drLovrić rekao: Kada SAD odluči.
Ali shvati da se tamo bore Ukrajinci za svoj život. Ne za svoja radna prava ili slobodu kretanja.
No, evo ako želiš da "igram" na tu tvoju krivu paralelu s pandemijom, to bi onda bilo ovako: da ulicama idu naoružani Pandemijski odredi koji na licu mjesta ubijaju one koji nisu primili njihov mRNA eksperiment, to bi za mene bio manji rizik nego ga primiti, dakle povinuo bih se toj sili - ako već ne bih mogao pobjeći na neko sigurno mjesto. Bolje je prihvatiti rizik od nuspojava nego na licu mjesta ostati mrtav od metka Pandemijskog odreda smrti.
Promašio si. Nisi me razumio a ne znam kako da jednostavije napišem. Moja poanta je bila o tvom različitom pristupu za istu stvar.
I onda, kada to preslikamo na Ukrajinu, možemo zaključiti da kada se Ukrajinu gurnulo u rat u kojem se u startu vidjelo da nema šanse dobiti ga, suludo je istrčati pred vlak koji ide i poginuti. Ti ćeš možda reći da je to pravedno, moralno i iskrena žrtva za svoju zemlju (najkorumpiraniju na starom kontinentu), ali meni to izgleda tek kao fatalistička glupost - jer moraš biti ograničene inteligencije skočiti pred vlak koji jasno ide na tebe. A ovdje je sve bilo sasvim jasno u startu - čak i svakom klincu koji igra Starcraft.
Klinci nemaju osjećaje kada i kako braniti domovinu iako bi neki bezrezervno stali u obranu svojih najdražih. Nedavno je u vjestima bilo kako je dječak od cca 5 godina stalo ispred psa kako bi zaštitio svoju sestricu od 2-3 godine i pas mu je raskidao lice. Tako da bi se ja na tvom mjestu zamislio na temu što i kako pokreće ljude da budu pozitivni.