29.05.2024 | 21:08
Po meni je ovo iznimno bitna vijest koja pokazuje da se Švedi ne šale. Danas je objavljeno da Švedska donira Ukrajini:
a) svoj AWACS Saab ACS 890
Ovaj avion može odjednom nadzirati površinu od cca 500.000 kvadratnih kilometara što mu daje doseg radara od cca 400 km.
To umnogostručuje efikasnost F-16 (za koje će Švedska također isporučiti AMRAAM rakete koje u svojoj posljednjoj inačici navodno imaju doseg od cca 160-180 km. Radar u F16 koji stižu u Ukrajinu nemaju toliko domet, ali ovaj Saab sad stubokom mijenja cijelu situaciju, jer on ima domet, kako rekoh, od 400-njak km. Odjednom je jedan F-16 s dvije AIM-120 AMRAAM rakete postao vrlo opasan i s dalekim dometom.
b) Također su obećana oklopna vozila PBV302 i to sve što Švedska ima. Uz to ide i streljivo i kompletan program održavanja.
c) Uz to se isporučuju i svi tenkovi koje Švedska ima viška.
d) Švedska se obavezuje da će u Ukrajini osnovati institut obrane.
e) osim toga, Švedska je najavila da će Ukrajini isporučiti i Grippene JAS-39 C/D, ali ne odmah jer URZ sad ima pune ruke posla kod usvajanja F-16.
Pouzdano znam da je Švedska pokrenula veliki program modernizacije i opremanja svoje vojske (primjerice, naručili su još tri ova SAAB-a za nadzor) i čini mi se da su oni sad mudro odlučili iskoristiti američku poziciju koja ne bi ni pišala ni kakila i svoju obrambenu industriju ukorijeniti u Ukrajini koja će sasvim sigurno biti veliko tržište još dugi niz godina. Ukrajinske snage su puen hvale za svu švedsku tehniku koju imaju na raspolaganju pa je to odlična reklama za švedsku vojnu industriju.
Također, izgleda da je na djelu konačno neki vid koordinacije u NATO-u i Europi pa se sad više ne šalje oružje stihijski, nego koordinirano. F-16 je već stigao (jučer su dva 'ukrajinska' F-16 pratila zarkoplov u kojem je putovao Zelenski kao prvi simboličan zadatak koji su odradili u Ukrajini) i ovaj Saab ACS 890 je baš onaj detalj koji je trebao da se efektivno višestruko umnoži broj F-16 u zraku.
Macron se sve više pozicionira kao defacto vođa EU koji hladno odbacuje ruske ultimatume i prijetnje nuklearnim oružjem jednostavnim stavom: i mi imamo nuklearno oružje te je otvoreno rekao da Ukrajina može koristiti njihovo oružje (primarno SCALP/Storm Shadow, iako su tu i samohodne habubice i još toga) da udari po bazama koe se nalaze u Rusiji, a iz kojih se kreće u napade na Ukrajinu. Taj stav je već ranije zauzela i Velika Britanija pa su sad u suprotnom stavu ostali samo Njemačka i SAD, iako se čini da bi Biden mogao skinuti zabranu odgovora na ruske napade za kratkometno oružje.