Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

02.06.2024 | 02:48
Bilo bi dobro da ti kažeš neke ciljeve, pa da se po njima možemo ravnato do 01.07. Sve do dnjepra, Harkiv ili samo Časiv Jar. Bez tvoje odrednice ništa neznamo i ti uvjek možeš proglasiti pobjedu kao nedavno Vučić u UN

Trenutno i Ruski blogeri kažu da im je zapela ofenziva na sjeveru, pa do toga da čak "grbovi" idu u kontra-napad ! Možda imaš neke informacije iz Putinovog stožera, pa ih podjeli s nama
02.06.2024 | 08:29
Prvog srpnja neki poznati ljudi imaju rođendan.

Moja prognoza je glasila iduću jesen, tj. jesen 2025. ali kako stvari stoje, moglo bi biti i ovu jesen jer se Rusiji jako žuri. Dal je to zbog Trumpa, zbog njihovih problema, nemam pojma, ali ako je zbog njihovih unutarnjih stvari onda bi i ovu jesen mogla izbiti velika kriza u Rusiji, možda i ekonomski slom.

Tu je i izvorni tekst da ne bi ispalo da sad nešto vrdam s onim što sam rekao:

www.jabucnjak.hr/forum/razno/201914-ukra...nica-249.html#220976
02.06.2024 | 11:22
Rusi tjedan dana prijete nuklearnim oruzjem, slijedeci tjedan bi da se pregovara o primirju, pa opet red nuklearki...

Bilo kome sa dovoljno razuma ta dva indikatora su dovoljna da shvate da im rat koji su sami zapoceli bas i ne ide po planu.

Inace bi cutili i radili svoja posla... I uzivali u svojim vojnim uspjesima

Al jbg, ovo je najbolje dokumentiran rat od kako postojimo, pa svi vide da im je dinamika "oslobadjanja" grad velicine Zadra godisnje. A Ukrajina takvih ima na stotine. Tako da nije tesko izracunati da Rusima treba jos jedno 50-100 godina da osvoje, ovaj oslobode, cijelu Ukrajinu.

Sada su prinudjeni da rade rebalans ionako siromasnog drzavnog budzeta, vrbuju strane placenike (trenutacno je afrika plodno tlo), kupuju oruzje od svjetskih diktatora.

Sto znaci da ni osudjenika u zatvorima vise nema. Taj izvor im je presusio. Naredni korak su trupe iz Sjeverne Koreje. Na tome se vec radi i doci ce Kimovi "dragovoljci" na bojiste, puno ranije nego mi svi mislimo. To bi moglo donijeti veliku prevagu, jer Ukrajina nema takvog saveznika koji bi poslao stotine tisuca ljudi da za nju ginu.

Sama Ukrajina je danas osjetno slabija nego prosle godine recimo kada se u ovo doba godine pripremala za veliku ljetnu kontra ofanzivu. Sada toga nema ni u tragovima. Izgubili su puno ljudi, dosta tehnike (unisteno, izraubano, mora na servis/remont).

Zapad je radi svojih politickih previranja predugo opstruirao vojnu pomoc. A i da nije, pitanje je dal bi Ukrajina imala dovoljno vojnika na bojnom polju za neke uspjehe.

Oni ce morati promijeniti mobilizacijski zakon i pomjeriti starosnu granicu, tako da i mladji idu u rat. Za sada su ih stedili, ali vojnika im kronicno nedostaje.

Generalno ggledajuci, situacija nije dobra ni za jedne ni za druge. I bice sve gora sto ovaj rat bude dulje trajao...

Sve ide u smjeru pat pozicije u kojoj vojnicki gledano pobjednika nema i morat ce se pregovarati.

Sto je opet veliki poraz Rusije jer da nisu nesposobni koliko jesu, ovo je rat koji su lagano mogli i trebali dobiti. Svi mjerljivi parametri su bili na njihovoj strani, ali uzalud...
02.06.2024 | 11:37
rekao bih fina i logicna analiza. s tim sto ne verujem da ce biti bas toliko severnokorejanaca da ratuju. jer tu su problemi tipa transport, smestaj, treba to i nahraniti cak i ako ratuju za 2 sake pirinca...
tako da se izgleda ide u tu pat poziciju. to jeste indikativno sto zvanicna rusija sad salje jedne signale, sad druge... moze to da znaci svasta. definitivno cekaju americke izbore i raduju se mogucoj Trampovoj pobedi, mada ko zna sta ce i tada biti.
opet i ako pobede (pre svega treba definisati - sta je pobeda za jednu, a sta za drugu stranu), bice to ruska pirova pobeda, od koje se nece tako lako oporaviti.
02.06.2024 | 12:43
balkans.aljazeera.net/teme/2024/6/2/puti...i-vojne-neutralnosti

zanimljivo da se odustaje od kako bese primarnih ciljeva SVO.
02.06.2024 | 12:54
Mali psihopata, priznaje samo jezik sile, dok ga ne osjeti on neće prestati. Kako je za Ruse u ovoj SVO legitimna meta, energetska postrojenja ( čak se je i Davor čudio, zašto to ne rade ) aerodromi a vidimo i velike civilne zgrade, treba im vratiti na isti način. Porokat im par velikih termo-elektrana, srušiti koju veliku branu, porokat im aerodrome u okolici, transformatorska čvorišta ( kao naše Ernestinovo ), paliti požare po Rusiji...rokati i dalje po rafinerijama. Tek tada bi se nasilnik mogao dozvati pameti, bez toga je sve čista utopija, možda da čekamo da Putin postane mirotvorac
02.06.2024 | 13:08
IgorD kaže:
Prvog srpnja neki poznati ljudi imaju rođendan.

Moja prognoza je glasila iduću jesen, tj. jesen 2025. ali kako stvari stoje, moglo bi biti i ovu jesen jer se Rusiji jako žuri. Dal je to zbog Trumpa, zbog njihovih problema, nemam pojma, ali ako je zbog njihovih unutarnjih stvari onda bi i ovu jesen mogla izbiti velika kriza u Rusiji, možda i ekonomski slom.

Tu je i izvorni tekst da ne bi ispalo da sad nešto vrdam s onim što sam rekao:

www.jabucnjak.hr/forum/razno/201914-ukra...nica-249.html#220976

Vezano za ovo tvoje, jedan komentar, nije moj i neznam jer navedeni podatak točan.

"Rusija je na koljenima a zapad još nije ni angažiran oko rata jer 0,04 % BDP-a pomoći Ukrajini se pokazalo i previše za rusku ekonomiju i vojnu silu u raspadanju jer tu je matematika jasna a matematika je egzaktna znanost."
04.06.2024 | 11:34
Ne znam prati li tko još što se događa, ali ovaj ruski pokušaj prema Harkivu se sve brže pretvara u strahotu za njih. Nakon što su prodirali u dosta uskom klinu, sad ih AFU okružuje i krv je do koljena, ali doslovce. Ruski izvori govore o tome da je njihova sjeverna grupa IMALA 30.000 ljudi i da one koji su još živi pokušavaju izvući bilo čime, ali vrlo malo ih se uspijeva izvući. Priča se o ponovnoj bitci kod Falaisa tj. sličnom ishodu (en.wikipedia.org/wiki/Falaise_pocket).
04.06.2024 | 12:09
Dok mastaju o Odesi i pokoravanju Europe, ne mogu logisticki ispratiti napad na grad 20-30km od njihove granice. Povijest ce proucavati takvu nesposobnost...

Ja sam isto gledao neka izvjesca da su gubici ogromni, ali sam bio malo skeptican misleci da je to neki propagandni spin.

To je glavni razlog zasto se ukrajinska armija povukla od same granice u dubinu svog teritorija, na za njih pogodniji obrambeni polozaj. A Rusi potrcali odmah predstaviti to kao svoje napredovanje
05.06.2024 | 06:35
Ruska ekonomija je trenutno u boljem stanju nego što su mnogi predviđali prije godinu dana. BDP je porastao za oko 2.6% u 2023. godini, što je značajno poboljšanje u odnosu na pad od 1.2% u 2022. godini. Ovaj rast je velikim dijelom rezultat povećane državne potrošnje, posebno u vojnom sektoru.

Međutim, postoje ozbiljni dugoročni izazovi. Emigracija visoko kvalifikovanih radnika, gubitak pristupa zapadnim tržištima i tehnologiji, a i sankcije su znatno oštetili ključne sektore ruske ekonomije. Inflacija je ostala visoka, a rublja je oslabljena. Pored toga, povećana vojna potrošnja i subvencije privredi su doveli do visokih deficita i inflacionih pritisaka, što nije održivo na duži rok.

Unatoč trenutnom rastu, budućnost ruske ekonomije je neizvesna zbog sankcija i velikih državnih izdataka koji podstiču inflaciju.

Kinezima prodaju plin po cijeni u Rusiji koja je subvecionirana.

Da nema Kineza i Indije pito bi te ja kako bi se proveli.
05.06.2024 | 07:23
To nije moja struka, ali nisu li upravo značajno povećali porezna davanja u Rusiji? To je obično, ako je istina, znak da stvari ne idu kako bi trebale...

@doktor Lovrić: dnevni gubici ruske strane na sjevernom području (ono što zovemo poopćeno Harkiv) su sad već neko vrijeme PROSJEČNO 500 ljudi ili više. To se poklapa s onim od ruske strane da su tamo IMALI 30.000 ljudi. I da, BTW, AFU ih sad potiskuju natrag te sav teritorij koji su Rusi osvojili/'oslobodili' gube. AFU su se sad vratile taktici koja je dosad davala itekakve rezultate: tuku po ruskoj pozadini i onemogućavaju bilo kakvu logističku potporu.
Možda je najveća ironija ovog rata da je sad ruski ponos i dika, Krim, pod takvim pritiskom da ga oni ne mogu zadržati. AFU sistematski udara po PZO sustavima tamo (da, S-400 nije ništa posebno, skidaju ih ko glinene golubove), a sad tuče i po trajektnoj flotili koja je zamjena/nadopuna za Kerčki most. Sam most su, navodno, napali svojim projektilima Neptun (to je onaj koji je Moskvi organizirao trajni vez na dnu Crnog mora).
Taj crnomorski dio rata je po meni najveća blamaža ruske strane. Mornarica joj je istjerana, desetkovana i osramoćena, skriva se po ruskim lukama s druge strane mora od strane vojske koja nema mornaricu.
05.06.2024 | 08:27
S-300 je solidan i mocan PZO sustav kojeg su konstantno nadogradjivali. Bezbroj inacica postoji.

Jedan dan se probudili i rekli ovo je sada S-400. Doslovce je tako bilo. Nista tehnoloski revolucionarno tu nema. Marketing i mitomanija.

Isto kao sto sada u zvijezde dizu S-500…

To su sve stari sovjetski proizvodi koje Rusi recikliraju i brendiraju kao svoje.

Slicno ko Srbija sa JNA stvarima. Pokrali su i zadrzali razvojne projekte i uspjeli su samo haubicu Noru finalizirati u gotov proizvod.

Sad kad su konacno nasli kupca (Azerbejdzan) nemaju kamionske sasije za njih jer bratska ljubav je diktirala Kamaz. Kasnije se presaltali na MAN sasije ali su liste cekanja godinu dana.

Tako da mislim da bi taj deal mogai propasti, ali haubica kao haubica uopce nije losa.
05.06.2024 | 11:12
Djuro genijalac kaže:
To nije moja struka, ali nisu li upravo značajno povećali porezna davanja u Rusiji? To je obično, ako je istina, znak da stvari ne idu kako bi trebale...

Da im stvari ne idu je evidentno! Fiskalni faktori se svakako odražavaju sa srednjim vremenskim pomakom.
Ali isto tako se vidi da im pakt sa Kinom, Iranom (koji ima iskustva u zaobilaženju sankcija) i sjevernom Koreom (koja ima iskustva u iscrpljivanju nacije) puno pomaže. Njima je sad najvažnije da uspješno zaobilaze sankcije i drže narod na visokom nivou trpljenja. Treba im hrpa love i ljudstva.
Sad se spremaju zamijeniti dolar kao platno sredstvo.
Da se Kina ne boji sankcija Zapada podjednako kao i mi njihovih, već bi zatvorili tržišta i napali Tajvan.

Ali ni na frontu im i ne ide. Šest mjeseci Ukraina nije dobivala "skoro" pa ništa materijala pa što su to postigli? Neznan i ne razumijem se u to toliko dobro, ali Fronta nema baš nekog pomaka. Mislim, kad se bore s protivnikom kojemu je desna ruka bila vezana za leđa, i nema baš nekog napretka.
05.06.2024 | 11:38
moje skromno mišljenje je da će se rat uskoro završiti - nema više veš mašina u ukrajini
da li "starcraft" ovo uzima u obzir?
06.06.2024 | 08:08
Zamisli ti misterije....

Screenshot2024-06-06090729.jpg
06.06.2024 | 08:20
x.com/gettylegion/status/1798524930965004489

Zbilja ostavlja bez riječi - A Ukrainian soldier, despite losing his leg in the war, insisted on returning to training and defending his homeland.

A uskoro će Olimpijada:

www.theguardian.com/world/article/2024/j...tastrophic-shortages

> French prosecutors launched an terrorism investigation after a Ukrainian-Russian man detonated explosive materials in a hotel room north of Paris. The suspected was reportedly from the Donbas region of eastern Ukraine, part of which has been occupied by pro-Russian and Russian forces since 2014. A source at the French anti-terrorism prosecutors office (PNAT) said that on Monday night the 26-year-old man received “significant burns after an explosion” in a hotel in the Val-d’Oise, north of Paris. A search uncovered “products and materials intended for the manufacture of explosive devices”.
06.06.2024 | 12:03
Nadam se da ima još netko suvisao u vojnom vrhu SAD-a koga će njihovi suludi političari poslušati.

06.06.2024 | 14:36
@dpasaric:
e vidis, ovaj je rekao svoje misljenje i... ostao ziv, nista mu ne fali.
da li mislis da na ruskoj strani nema generala koji misle da rusija gubi ili im ne ide dobro? ili nekog iz gradjanstva? ima ali cute i ne smeju da se glasaju.
reci mi gde je onaj jedan (Prigozin) koji je nesto digao glas? nije hteo da pije caj, a nije hteo ni da prilazi prozoru.
taj americki general je rekao svoje misljenje koje se culo, mozda ce to i uticati na neke visoke odluke a mozda i ne. sa ruske strane se uopste ne sme dovoditi u pitanje neka odluka, nego ako je zid tvrd a mi udaramo i dalje glavom, verovatno ne udaramo dovoljno jako.
daj mi jedan kontra-argument.
06.06.2024 | 18:31
Ništa nije jednostavno:

www.yahoo.com/news/ukraine-desperately-w...ore-f-090246362.html

Ukraine desperately wants more F-16 trainees since it's only getting 20 pilots to fly 85 warplanes: report

With operational F-16 squadrons usually including between 18 to 24 jets, Ukraine's unlikely to fly even a full squadron before 2025. Squadrons typically field several more pilots than the exact number of jets they have.
06.06.2024 | 20:30
@igord:

Znas kako topnistvo radi pripremu pred napad pjesastva. E tako sad mediji rade pripremu za ulazak stranaca u ukrajinske F-16.

Piloti se u Poljskoj kupaju u hotelskom bazenu. Vjeruj mi na rijec

Lako moguce da ce dobiti ukrajinske putovnice, pa tehnicki gledano to i nisu stranci

Tako sam i ja dobio hrvatsko drzavljanstvo prije nego sam nogom krocio na hrvatsko tlo, davne 1993.
06.06.2024 | 20:33
Već si bio pisao da znaš za jednog pilota koji je u Poljskoj i pretpostavljam da ih ima više, ali ne vjerujem da će ih biti dovoljno za cijelu razliku od 85 aviona do 20 ukrajinaca.

Plus, vidim da je Macron danas izjavio da će Francuska poslati Mirage, ne znam koliko komada. Tko će u tom letjeti?
06.06.2024 | 20:40
Mozda pilota nema dovoljno za taj broj aparata, ali niti ne lete svi avioni 24/7.

Ugrubo receno, 20 pilota bez problema opsluzuje 40 aviona. Neki ce biti osteceni i prizemljeni.

Jako puno vremena su parkirani radi intervala redovitog odrzavanja.

Pilot odleti na misiju od 2-3H, vrati se. Avion u hangar, on nesto pojede, sjedne u drugi F-16 i ode opet.

Meni je malo naivno razmisljati da bi drzave slale avione koji kostaju desetke milijuna dolara da nisu prvo skontali ko ce tim aparatima upravljati?

Mada neke stvari nikada necemo saznati...
06.06.2024 | 23:57
IgorD kaže:
Ništa nije jednostavno...

Druže Tito, dajte nam veće lopate

Kako je DrLovrić već lijepo popratio, samo bih dodao da će neki zrakoplovi biti oboreni, a neće svi piloti poginuti sa svojim zrakoplovima. Svakako treba imati više zrakoplova nego pilota.
07.06.2024 | 19:13
Šta reći na ovo ? Ja sam sklon vjerovati da je to tako posloženo.

"Sve nuklearne glave, američke, ruske i druge, nalaze se duboko u podzemnim skladištima. Godinama jedni drugima inspekcijski pregledavaju ta skladišta, a nazire ih se iz satelita 0-24. Obje velesile imaju po 12 takvih skladišta. Tim oružjem mogu upravljati isključivo specijalne službe i to samo kolektivno, i samo nakon što im detektori nuke-napada otkriju šifre Putin je sve to objasnio još prije desetak godina, pri čemu je kazao da on nema nikakvu nadležnost nad tim oružjem, kao ni američki političari ili generali. Ako bi neka od dviju velesila nešto po tim skladištima dirala, protivna strana brzo bi razorila sve pristupe tim skladištima konvencionalnim, visoko razornim projektilima s podmornica (14 američkih iz klase Ohio i 7 ruskih iz klase Borei). Spavajte mirno!"
08.06.2024 | 07:37
France to send Mirage jets to Ukraine – but are they worth the bother?

> In recent months, the French themselves had suggested that donating Mirage to Ukraine would only complicate matters for the transfer of F-16s – and stepped aside, until President Macron made his announcement on Thursday.

> The 2000-5, or “dash five” model that Emmanuel Macron earmarked for the Ukrainians is one of the most modern variants of the jet and features an upgraded radar and a high-tech, touch-screen glass cockpit borrowed from the later Rafale jet.

> It is also capable of firing sophisticated missiles like the Storm Shadow.

> But its Mica air-to-air missile, while highly capable, falls short of the Amraam fired by the F-16. (50 vs 75 miles)

> Mirage could be used to intercept cruise missiles and Shahed-type drones inside Ukraine, but so can F-16, and quite frankly it’s an incredibly expensive way of trying to do that
09.06.2024 | 10:08
Evo još jedan američki pukovnik koji je Putinofil i "glasnogovornik Kremlja":

09.06.2024 | 13:29
U slavu Starcrafta....

The German board game that changed the face of war

"Having contributed to the Nazis’ early success, Kriegsspiel would also play a role in their downfall. In late 1940, Hitler’s officers used it to plan their invasion of the Soviet Union. According to their simulations, the Nazi troops would destroy 240 Soviet divisions, leaving only 60 remaining. The Germans projected such a thorough victory that they didn’t bother gaming beyond November. Almost exactly as anticipated, by November 1941, 248 Soviet divisions lay destroyed – but Stalin had war-gamed the invasion with Kriegsspiel beforehand, too, and Gen Zhukov had role-played brilliantly as the Germans. He had left Stalin so distraught by the simulated rout that the Soviet leader had ordered a massive mobilisation of troops in the real world. When November actually came, after those 248 divisions were lost, Stalin had 220 left – not 60 – and as winter set in, the Nazis became bogged down in a war of attrition. It marked the beginning of Hitler’s end."
09.06.2024 | 13:52
IgorD kaže:
France to send Mirage jets to Ukraine – but are they worth the bother?

> In recent months, the French themselves had suggested that donating Mirage to Ukraine would only complicate matters for the transfer of F-16s – and stepped aside, until President Macron made his announcement on Thursday.

> The 2000-5, or “dash five” model that Emmanuel Macron earmarked for the Ukrainians is one of the most modern variants of the jet and features an upgraded radar and a high-tech, touch-screen glass cockpit borrowed from the later Rafale jet.

> It is also capable of firing sophisticated missiles like the Storm Shadow.

> But its Mica air-to-air missile, while highly capable, falls short of the Amraam fired by the F-16. (50 vs 75 miles)

> Mirage could be used to intercept cruise missiles and Shahed-type drones inside Ukraine, but so can F-16, and quite frankly it’s an incredibly expensive way of trying to do that

Mirage 2000-5 je avion iz 90-ih godina, usporediv sa F-16 block 40/50/MLU. Superioran svakom MiG-29/SU-27/SU-30 u zračnoj borbi, ako SU-30 nema R-37 projektile zrak-zrak. Odličan radar i odličan sustav za samozaštitu.

Sve u svemu, hoće li se isplatiti uvođenje i preobuka, u prvom redu ovisi o ukupnom broju koji će doći u Ukrajinu. Ako dođe eskadrila, besmisleno. Dvije bi bile minimum neke isplativosti. Srećom osim Francuza, solidan broj komada koji su na raspolaganju imaju i Grci i Qatar, i jedni i drugi voljni prodati.
09.06.2024 | 20:43
Kada sam ovdje u startu, koliko sada već ima, skoro dvije godine, govorio da zapad nije lud poslati F-16 tamo unatoč PR bullshitu, onda ste to ismijavali kao putinofilsku glupost, pa evo sada, s malom latencijom da citiram Index (a on je njihov, koporativni medij) pa onda znate koliko je sati:

"Kako se sa svakim novim uništenim Abramsom u Ukrajini smanjuju šanse da će naći nove kupce, General Dynamics je pokrenuo medijsku kampanju s bivšim američkim časnicima koji tvrde da nije problem u tenkovima, već u nesposobnim ukrajinskim posadama. Sigurno je pak da više nijedan Abrams neće put Ukrajine. Barem ne ako se pita ekipu iz General Dynamics Land Systemsa.

Lockheed Martin se nikako ne bi htio naći u istoj situaciji pa snažno lobira protiv isporuka F-16 Ukrajincima." - Index

Stara dobra Excel tablica čini svoje...
09.06.2024 | 21:30
Niti jedan zapadni tenk nije unisten u tenkovskom okrsaju, vec ih je 90% stradalo od mina i dronova.

Nacin ratovanja se promijenio i za NATO je svakako bolje da ginu tudje posade nego njihove, dok analiziraju manjkavosti trenutacnih borbenih sustava.

Platforma F-16 je starija od vecine clanova ovog foruma i ne mogu mu se narusiti prodajni rezultati taman da ih Rusi sve poruse za tjedan dana

Zrela je to i dokazana prica ali jednom nogom u mirovini.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 minuta
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO