Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

07.09.2024 | 18:36
drlovric kaže:

Zasto Ukrajinski dronovi ne polupaju civilni aerodrom u Moskvi i ostalim metropolama? Opali masu malih dronova i unisti sto mozes vise civilnih/putnickih/teretnih aviona na pistama.

Jbt, danas saznas za 10 min red svih letova i na kojem gate je parkiran avion u koliko sati. Da ne pricam o onim garaziranim i na stankama. To se moze isplanirati bez skoro ikakvih civlnih zrtava (ako je daj dio Ukrajni bitan)

Kakav bi to udarac bio...

Čudi me da to govoriš, jer samo ime "civilni aerodrom" ti kaže zašto to ne bi bilo pametno,

Nisam pravni stručnjak, ali čisto sumnjam da međunarodno ratno pravo blagonaklono gleda na bombardiranje/raketiranje čisto civilnih objekata.

S druge strane, Ukrajina baš i nema borbenih sredstava na bacanje, a gađanje civilnih ciljeva, što bi u njihovom slučaju bili svakako nauštrb gađanja vojnih ciljeva, bi bilo teško razumljivo.

Skladište raketa, goriva ili bilo čega drugoga što se koristi za vojne potrebe, vojni aerodromi i ostala vojna infrastruktura, ceste, mostovi, željezničke pruge i druga prometna infrastruktura koju vojska koristi za napad na drugu državu, su, sve odreda, legitimni vojni ciljevi, s time da i u tom slučaju napadač mora voditi računa o eventualnim civilnim žrtvama, npr. neće raketirati most u vrijeme najvećeg civilnog prometa, nego onda kada je takav promet najmanji.

Dok, s druge strane, raketiranje trgovačkih centara, trgova, stambenih naselja i drugih objekata koji nemaju nikakav vojni značaj, predstavlja, sa jedne strane ratni zločin, a sa druge čisto iživljavanje vojske koja nije u stanju napraviti pomak na vojnom polju, pa se "osvećuje" na takav, podao način.

Stanovnici Rusije su i te kako svjesni rata, ali su isto tako nemoćni da ga zaustave, a gađanje civilnih ciljeva bi samo izazvalo, opravdani, bijes običnog malog čovjeka, a za usporavanje ili eventualni kraj rata, je puno efikasnije gađanje ciljeva koji će usporiti, poskupiti i općenito, otežati rat Rusima.
08.09.2024 | 15:46
Slozit cemo se da se ne slazemo

Civilni zrakopolovi se itekako koriste u vojne svrhe u Rusiji.

Jako puno svercane roba neophodne za vojsku dolazi upravo civilnim transportnim avionima iz okolnih drzava, zaobilazeci sankcije. Sasvim legitiman vojni cilj i smatram da bi ih sto vise trebalo unistiti.

Rusija ih nema cime zamijeniti...

Ja nisam nigdje napisao da se gadjaju ljudi na aerodromu, vec avioni parkirani tamo. Dronovi koje Ukrajina koristi pogadjaju unutar 7 metara i to se moze uspjesno unistavati bez ikakve kolateralne stete.

Pa samo i da Rusi moraju zatvarati aerodrome radi opasnosti (bez da se ista konkretno unisti) ce proizvesti kolaps u zracnom prometu i ogromne financijske stete.

A vec smo skontali da je ovo preraslo u rat financija i resursa, tako da se sve zbraja
09.09.2024 | 00:10
U krivu si Bosanac. Takva akcija se ne bi nigdje dobro primila, pa čak niti na zapadu. Puno je bolje koristiti dronove da lupaju po transformatorima, rasklopnim postrojenjima i po termo elektranama. Koliko god rusi bili naučeni na patnju i sljepo vjerovali svojim vođama, kad im bude hladno, mogli bi promjeniti mišljenje. Mislim da je ovo puno smisleniji potez, koji daje više učinka. Koliko rusa se vozi avionom ako znamo da svaki treći ima wc u kući a svatko se od njih na nešto grije
09.09.2024 | 13:32
cariblanco kaže:
U krivu si Bosanac. Takva akcija se ne bi nigdje dobro primila, pa čak niti na zapadu. Puno je bolje koristiti dronove da lupaju po transformatorima, rasklopnim postrojenjima i po termo elektranama. Koliko god rusi bili naučeni na patnju i sljepo vjerovali svojim vođama, kad im bude hladno, mogli bi promjeniti mišljenje. Mislim da je ovo puno smisleniji potez, koji daje više učinka. Koliko rusa se vozi avionom ako znamo da svaki treći ima wc u kući a svatko se od njih na nešto grije

Imas li ti uopce predstavu kakvo ubojno sredstvo je potrebno da se onesposobi jedna termolektrana? Srbi su cijeli rat topnistvom rokali TE u Tuzli i radila je cijeli rat.

A par stotina grama eksploziva ti je dovoljno da unistis parkiran avion na pisti (civilini ili vojni svejedno)?

Ne moze rat zaustaviti ruska sirotinja, njih se nista ne pita, vec Rusi koji nesto znaju i imaju. A razmisljat ce drugacije kad im rat dodje doma.

Ali eto, neka ostane zapisana ova moja ideja. Mozda se vratimo na to nekada u buducnost
09.09.2024 | 14:18
Gle, ako ne možeš rokati po generatoru ili turbini, možeš rokati po kotlovima, koji su izloženi i nemaju tako debelu stijenku, da ih 10-20 kg. eksploziva ne bi mogi probiti. Treba znati što se gađa. Ne moraš uništiti elektranu, ako ne možeš, ali možeš ju onesposobiti da ne radi. Dosta je porokati sve kotlove i elektrana ne može raditi, a sam popravak je dugotrajan.
09.09.2024 | 16:22
Nije baš tako dugotrajan. TE-TO Osijek je bila praktički neprekidno pod granatnom paljbom za vrijeme rata. Ljudi mi kažu da ni u jednom trenutku nisu bili u pogonu manje od 2 bloka (od 4 ili 5). Ekipa koja zna što radi zakrpa rupe tik-tak. Naravno, to je itekako junački posao, a ljudi koji su ga radili nisu za njega nikad primili ni priznanje, ni pohvalu. Kapa dolje i svaka čast.
10.09.2024 | 06:34
Izgleda da ukrajinski GRU prati Jabučnjak i doktora Lovrića. Sinoć bilo vatreno na većini moskovskih aerodroma (Domodedovo, Vnukovo i Žukovski)...
10.09.2024 | 11:38
Djuro genijalac kaže:
Izgleda da ukrajinski GRU prati Jabučnjak i doktora Lovrića. Sinoć bilo vatreno na većini moskovskih aerodroma (Domodedovo, Vnukovo i Žukovski)...

Sreca Rusi nigdje ne lete pa tih 7 sati zatvorenog zracnog prometa nece ni osjetiti

Meni su malo cudne ove detonacije u civilne zgrade.

Nekoliko je mogucih razloga za to:

1. Ukrajina gadja civile namjerno da im donesu rat doma i otvore oci

2. Rusija ometa GPS signal pa drone jednostavno skrene malo s putanje i zavrsi u nekoj zgradi

3. Planer leta nije bas precizno nacrtao rutu pa se visoka zgrada nasla na trajektoriji (desavalo mi se dok sam dronom snimao svadbe)

Sve opcije su moguce i cisto ne znam sta da mislim na tu temu.

Evo zanimljiv video o ovim desavanjima

10.09.2024 | 12:19
Djuro genijalac kaže:

Imamo već dvojicu. Rusi su pratili Davora i nakon njegovih čuđenja zašto ne gađaju energestka postrojenja...to se je obistinilo. Sad Lovrić !!! Sad nek netko kaže da nismo jaki
10.09.2024 | 18:18
drlovric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Sreca Rusi nigdje ne lete pa tih 7 sati zatvorenog zracnog prometa nece ni osjetiti

Meni su malo cudne ove detonacije u civilne zgrade.

Nekoliko je mogucih razloga za to:

1. Ukrajina gadja civile namjerno da im donesu rat doma i otvore oci

2. Rusija ometa GPS signal pa drone jednostavno skrene malo s putanje i zavrsi u nekoj zgradi

3. Planer leta nije bas precizno nacrtao rutu pa se visoka zgrada nasla na trajektoriji (desavalo mi se dok sam dronom snimao svadbe)

Sve opcije su moguce i cisto ne znam sta da mislim na tu temu.

Evo zanimljiv video o ovim desavanjima

Ima još jedna opcija: PZO rakete koje ne pogode cilj, a nekud moraju pasti. Ne bi bilo prvi puta da ruska PZO pogodi svoju stranu
10.09.2024 | 19:18
Evo dokaz za drugu opciju PZO. Na ovom videu od 5-6-sekundi se vidi dolazak rakete, tako brzo dron ne može letjeti.

t.me/exilenova_plus/2102
  • Air
  • Korisnik
  • 72
11.09.2024 | 14:23
Na pomolu nova prelomna točka / mogući prelazak "crvene linije" Moskve: link

"Amerikanci na putu da odobre dalekometne udare na Rusiju."
11.09.2024 | 14:33
Pa i ne čudi me, ovo s linka što stiže iz Irana je valjda ok, to nije eskalacija, to su obične balističke raketice.

x.com/NOELreports/status/1833856833532166524
14.09.2024 | 13:02
nova.rs/vesti/svet/kina-zeli-delove-rusije/

i sta cemo sad, ako Kina napadne Rusiju? jel to opravdano ili ne?
14.09.2024 | 23:45
Pa ako je jača onda je to opravdano, to je današnja politika.
15.09.2024 | 00:18
ova tvoja poruka, na koga li me podseca?
koliko ono bese nukes i vojnika ima kina a koliko rusija?
15.09.2024 | 09:47
Kyrylo Budanov, šef ukrajinske obavještajen službe je opet progovorio i dao svoja predviđanja obudućem tijeku rata temeljem ruskih izvora (koji su mu očito dostupni). Da ne prepričavam, tu je link, radi prijevod na engleski vrlo dobro.

interfax.com.ua/news/general/1013845.html

Još jednom ističem da je dosad on sve vrlo dobro predvidio i jedini je točno predvidio datum ruskog napada u minutu.
16.09.2024 | 08:22
A, evo i što se dogodi kad nepismeni novinar, prepiše iz drugog, još nepismenijeg, izvora članak, i ponosno ga objavi na jednom od najčitanijih portala u zemlji:

www.index.hr/vijesti/clanak/ukrajina-mod...a_vijesti_ostalo_d_0

Kako je upaljač postao fitilj, to još nitko nije ustanovio.
16.09.2024 | 09:33
14 spomena riječi "fitilj" u tekstu.
Također, fuze - upaljač, fuse - fitilj.
A na onom twitteru piše "elecronic fuze".
Nadalje: za fitilj stoji 2. a. upaljač starinskih topova i pušaka; »prižižak« b. upaljač na nekim eksplozivnim napravama .
17.09.2024 | 19:08
Hehe, kad smo kod fitilja, mislim da ovaj prijevod nista ne moze nadmasiti
JohnWick.jpg
18.09.2024 | 00:03
18.09.2024 | 08:28
Evo nam hrvatski admiral Davor Domazet o novim zbivanjima:

18.09.2024 | 09:50
Pazi ovog momenta

Meni izgleda kao neko podzemno skladiste. Koje je sada nadzemno

Nekoliko trenutaka nakon ove velike eksplozije vidi se i par manjih. Izbilo je kroz pomocne ulaze, ventilacione otvore i sl.

Instikt mi govori da je Strom Shadow u pitanju, ali sacekat cemo par dana. Moguce da je i neka diverzija, mada sumnjam.

youtu.be/1x77-GZoXto?si=QeVMqgFOpZCuIU9N
18.09.2024 | 14:41
dpasaric kaže:

Od 12.45-13.10 minute ovog razgovora možete vidjeti čovjeka koji je popio svu pamet svjeta i kako se odnosi prema drugoj strani. Takve nepogrešive ljude nikad ne treba slušati. Hvala mu na ovom , jer je bilo u početku emisije, pa mi je uštedio vrijeme da ne gledam do kraja.
18.09.2024 | 15:42
drlovric kaže:
Pazi ovog momenta

Meni izgleda kao neko podzemno skladiste. Koje je sada nadzemno

Nekoliko trenutaka nakon ove velike eksplozije vidi se i par manjih. Izbilo je kroz pomocne ulaze, ventilacione otvore i sl.

Instikt mi govori da je Strom Shadow u pitanju, ali sacekat cemo par dana. Moguce da je i neka diverzija, mada sumnjam.

youtu.be/1x77-GZoXto?si=QeVMqgFOpZCuIU9N

Geofizički zavodi izmjerili potres jačine 3 po Richteru. Zavodi u Baltičkim državama, BTW
18.09.2024 | 16:46
Još roka, obližnji grad gdje se vide razbijeni prozori, govore o silini eksplozije.

t.me/exilenova_plus/2295

t.me/exilenova_plus/2297
18.09.2024 | 20:34
cariblanco kaže:
dpasaric kaže:

Od 12.45-13.10 minute ovog razgovora možete vidjeti čovjeka koji je popio svu pamet svjeta i kako se odnosi prema drugoj strani. Takve nepogrešive ljude nikad ne treba slušati. Hvala mu na ovom , jer je bilo u početku emisije, pa mi je uštedio vrijeme da ne gledam do kraja.

Well, ja sam poslušao sve i mogu zaključiti da kolikogod netko rekao da je on "osebujan", čovjek vrlo logično razmišlja po gotovo svim pitanjma, samo neke termine treba prevesti, npr. "okultna oligarhija" - to je zapravo WEF-ov koporativni lobi. Baš me zanima što si ti našao da je krivo analizirao i zaključio? Gdje je admiral u krivu?
18.09.2024 | 23:11
Već sam objasnio zašto ljude koji nastupaju na taj način, ne želim slušati...btw. slušao sam ga mnogo puta i ima li šta novo ? Imaš u topicu iznad, analizu Barića, koji je ajmo reći osrednji analitičar. Čovjek je u svojoj moći objasnio koliko zna i rekao je da su mogući razni scenariji oko Kurska i Ukrajine. Od toga da se obrana potpuno raspadne i da Rusija završi na Dunavu, do toga da se Ukrajina obrani.

Kriv je admiralov pristup, gdje polazi iz pozicije da on sve zna i to je kao sveto pismo, pa to želi i nama sitnozubnoj stoci objasniti, a na isti način tretira sve ostale komentatore oko Ukrajine, jer nitko od njih nema pojma. Tu je problem, jer indirektno vređajući njih i mene vrijeđa, pa da je 110 % u pravu, ne želim to slušati. Nebitno bio to Lošo ili bilo koji drugi s takvim pristupom u bilo kojoj temi.

Sad bi i ja mogao reći da Rusija nije ništa kriva za ovaj rat i da je žrtva hibridnog i svakog drugog rata koji se vodi protiv nje, a da njoj jedina obrana ostaje istina
19.09.2024 | 07:53
Dobro, pustimo vrijeme da pokaže je li admiral bio u pravu. A meni se čini da je gomilu toga dobro detektirao, a njegove teorije o povijesti, Ilirima, Slavenima i slično sada možemo staviti sa strane, to nije bitno.
19.09.2024 | 12:48
Kazu 30 tisuca tona municije (najvise raketa) roknuto u onom skladistu. Znaci da nemaju adekvatnu PZO niti za takve najvaznije objekte. Dosao jos jedan rod ruske vojske na blamiranje...

To je rezultat sustavne kradje, visedecenijske korupcije i politikanstva gdje svako svakog laze a stvarni problemi se guraju pod tepih.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 24 minuta
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, Riba, smayoo, ^SuperUnknown^, Anonimci (289)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO