11.06.2022 | 19:57
Air kaže:
Ma neće se vaditi izvan konteksta.
Pitanje je proizašlo je iz jednostavne izjave Putina da je na putu obnavljanja Ruskog Carstva. To znači da su svi ostali razlozi nebitni (geostrateški položaj Ukrajine i NATO susjedstvo), odnosno da Ukrajina nije jedina koju će napasti. Pitanje je jednostavno, po tvojim dosadašnjim iskazima, radi svog mira i sigurnosti, gdje bi ti pristao da bude granica Rusije?
Vezano za dvostruka mjerila.
Kako si prije napisao, točno je da je zapad licemjeran.
Isto tako, vjerujem da ćeš se složiti i da je i istok licemjeran.
Koliko i na koje načine je čovječanstvo licemjerno mogle bi se napisati knjige.
Pitanja su:
Da li trebamo ostati licemjerni?
Da li smo mi, ti i ja, “obični” građani licemjerni ako kažemo danas da nije uredu da netko ubija nekoga, da jedna država napada drugu državu, a šutili smo kada je to radio SAD prije par godina?
Ako ne trebamo ostati licemjerni, kada možemo prestati biti licemjerni?
Da li trebamo pustiti Ukrajinu krvožednom Putinu i nakon toga možemo postati ispravni i jednako suditi i “istok” i “zapad”?
Da li bi po tebi tako “saprali” svoje prethodne grijehe licemjernosti?
Gdje je po tebi granica kada trebamo prestati biti licemjerni?
Rado ću odgovoriti.
Mene samo smeta kada me netko u svom entuzijastičnom navijanju svrsta na ovu ili onu stranu, a ja sasvim sigurno nisam pro-ruski orijentiran! Dapače, a to sam već ovdje napisao, da moram birati stranu, birao bih zapad jer bih bio pragmatičan; sve moje u životu leži na zapadu. Ono o čemu ja ovdje pričam i pokušavam skrenuti pozornost je to da mi na zapadnu nismo objektivni i da se ovakve krize ne mogu riješiti gledajući problem samo iz perspektive naše NATO strane.
Naravno da ne trebamo ostati licemjerni, ali stara narodna kaže da treba "prvo počistiti svoje dvorište". Da naša NATO strana nije desetljećima radila po svijetu ono što je radila, niti ovo se ne bi dogodilo. Rusi nikada ne bi imali petlje i internog moralnog opravdanja ovo učiniti da je zapad igrao fer. A zapad ne da ne igra fer, nego više niti posebno ne skrivaju što su sve činili da dođe do ovog rata. Vrlo je naivan onaj tko misli da je ovo rat Rusija vs Ukrajina, ovo je proxy rat USA i Rusije.
Da, mi "obični građani" jesmo licemjerni kada šutimo kada naša strana izvodi zločine, a sada, kada zločine izvode Rusi, e sada smo odjednom vrlo moralni i zabrinuti. Ekipa ima ukrajinske zastavice na profilima društvenih mreža (što je lijepo kao znak solidarnosti s tim stradalim narodom), ali zašto nitko nije stavljao iračke zastavice na profile i tražio sankcije SAD-u kada su razorili Irak - ili bilo koje drugo od gomile žarišta u suverenim zemljama koja smo imali od WW II do danas? Znači, da, licemjerni smo.
Krivo pitanje postavljaš za "krvožednog Putina"; pitanje "trebamo li pustiti Ukrajinu Rusima" je greška koju su mnogi ovdje činili izjednačavajući obične države i nuklearne velesile u nekakvoj iluzornoj globalnoj demokraciji koja nikada nije uspostavljena. To pitanje bi imalo smisla da je svijet ustrojen kao neka demokracija, kao da države imaju jednaka prava, kao da postoji neki mehanizam (teoretski UN) koji ih štiti ako se netko ponaša van pravila. Guess what? To je čista iluzija, toga nema, samo gola nuklearna sila.
To je kao da pitaš: "Trebamo li pustiti tsunami da nam potopi obalne gradove?"
Pitanje je u besmisleno jer na prirodne sile ne možemo utjecati. Isto tako ne možeš imati utjecaja na nuklearnu velesilu - osim ako si i sam nuklearna velesila. A Ukrajina to nije. Zapad se debelo preračunao i mislio da Putin neće imati petlje napraviti isto ono što oni rade. Kockali su se s cijelom jednom državom i s cijelim jednim narodom - i izgubili, ali taj rulet nisu igrali sa svojim žetonima, nego s ukrajinskim narodom, što je posebno tragično.