06.09.2022 | 09:45
drlovric kaže:
Opet sam malo u Dalmaciji, neki turist u pokusaju, pa ne pratim sve detaljno
Iskreno ne mogu se oteti dojmu da je ova ofanziva podbacila. Ocekivao sam puno vise, s obzirom kako su je pompno najavljivali, te imajuci u vidu da u mjesecima koji dolaze, vremenske prilike rade za Ruse. Njima vise odgovara da se zalede trenutacno pozicije, kao neki temelj za potencijalne mirovne pregovore.
Pratimo dalje sta se desava, nisu borbene operacije ocigledno zavrsene.
Ne znaš koji je cilj pa je nemoguće suditi. Jer, ako je cilj osvajanje teritorija, dinamika je drugačija, nego ako je u pitanju djelovanje protiv sile. Ukrajina ne želi napasti frontalno da izgine puno ljudi kao Rusija, nego ih pomalo umaraju, uskrućuju im logistiku (procurio podatak da ruskim snagama na području Hersona treba 4000 tona DNEVNO da bi funkcionirale, sad prolazi preko pontona i ostalih sredstava maksimalno 1000 tona) i stvar bi mogla završiti jednostavnom predajom ruskih snaga kad ostanu bez streljiva i hran. S druge strane, vidiš da su Rusi prebacili dion snaga tu na jug i sad Ukrajinci napreduju na području Donjecka. Problem je u društvenim mrežama i tome da se sve prati u realnom vremenu pa očekuješ velike vijesti odmah, kao na filmu, jer sve i sliči na film. Ukrajina napreduje i writing is on the wall za Ruse. Nema boljeg dokaza za to od ovih, sad već pomalo očajničkih ponuda za pregovore i prekid neprijateljstava koje nude izravno Rusi ili njihovi glasnogovornici tipa Macron.
EDIT (15:25): Upravo sam vidio da je krenula glasina od strane Rusa (njihove mreže) o napredovanju ukrajinskih snaga na području Harkiva i da su Rusi u šoku, posve zatečeni. Kad bude preciznijih informacija, dojavim.
Povrh toga, Ukrajina je, i opet, prema Ruskim krenula i na istok prema Izijumu i Balakliji. Tu je, navodno, došlo do potpunog kolapsa ruskih snaga, jer se proboj razvija brže nego je itko očekivao. Navodno je pola Balaklije već oslobođeno.