17.06.2024 | 18:57
accom kaže:
(suze smijeha!)
Nemoj isključivati kontekst.
Normalno, da se mreža nadgradjuje, ali pitanja 1. koliko to košta (i ko to plaća), 2. brzina odnosno plan/realizacija odnosno datum realizacije plana - ostaju. I koliko je meni poznato, još nemamo odgovora.
Možda malo van konteksta - frend ima fotovoltaiku na krovu i nekim čudom je uspio dobit dozvolu za snagu, koja mu puni e-auto svakog dana, i još uvijek potroši manje struje nego je proizvede na krovu (prosječno preko cijele godine). Ali njegov slučaj je još uvijek rijetkost...
Oprosti mi, tvoje misli i pitanja su zbrkana, barem se meni tako čine pa zapravo i nisam siguran što točno pitaš, odnosno što te brine?
I u Hrvatskoj ljudi koji rade kod operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) već 20 godina tvrde kako je koncept distribuirane proizvodnje (malih fotonaponskih i svih drugih elektrana na distribucijskoj razini, dakle 0,4 i 10/20 kV) i električnih automobila nemoguć, nedostižan, nezivediv, itd. Tvrde to već 20 godina jer će i dalje radije potrošiti 1000 jedinica vlastite energije i vremena da se bore protiv toga da rade što im je posao, nego da potroše 10 jedinica da rade to što im je posao, a to je - da razvijaju mrežu.
Kako je napisao @marioart, evo, to je bilo prije 10 godina. Danas je situacija očito otišla puno dalje (sasvim sigurno možemo reći - stostruko - jer danas u Ljubljani sigurno ima 400 električnih automobila, ako ne i više) u smjeru toga što je čovjek tvrdio da je nemoguće, neizvedivo, skupo, nedostižno itd. a gle - Ljubljana nije doživjela elektroenergetski kolaps. Pa kako to, majku mu?
Kad god je neka općenito društvena tema (a ne nužno samo neka tehnička, kao što je ova) u fokusu javnosti, uvijek svatko, ali *SVATKO* ima mišljenje o tome (baš kao što svatko ima svoj šupak, kako reče Prljavi Harry u filmu Dead Pool
) pa tako i tuceti likova koji čeznu za pažnjom javnosti koriste priliku i iznose razne kataklizmičke, da ne kažem - apokaliptičke scenarije jer su takvi - uvijek najpopularniji.
Kako god bilo, da ne pričam o Ljubljani, mogu ti reći da je u Hrvatskoj problem operatora distribucijskog sustava u tome što zadnjih 30+ godina nije napravljen niti ozbiljan plan, niti je uloženo ozbiljnih resursa u razvoj sustava za upravljanje mrežom. I sad su u panici jer, prema javno iznesenoj informaciji koju svi koji smo u ovoj struci i poslu imamo od prije nekoliko godina, s vrlo relevantnog stručnog skupa, od vrlo relevantne osobe, manje od 2 (DVA!) posto trafostanica na distribucijskoj razini (10 i 20 kV) ima daljinska mjerenja i nadzor (a kamoli neka upravljanja ili sustavi za automatsko upravljanje teretom i proizvodnjom iz fotonaponskih elektrana). I to je glavni problem. Problem nedostatnog kapaciteta mreže u hrvatskim gradovima i nije toliko izražen koliko bi razni kataklizmičari voljeli jer su značajni segmenti mreže građeni u vrijeme kad su postojali značajni industrijski potrošači kojih danas, zaslugom "poštene" privatizacije i mudre gospodarske politike "odgovornih" vlasti - više nema.
Također, kapaciteti mreža javne rasvjete, osobito u srednjim i većim gradovima su 7 do 10 puta veći nego što je danas, prijelazom na LED rasvjetu, potrebno pa se i to (stupovi javne rasvjete) već neko vrijeme koristi za ugradnju sporih punjača na ulicama. Jer, realno, brzi punjači su potrebni na visokoprotočnim prometnim pravcima (za punjenje električnih auta koji su na duljem putu). Na odredištima je 11 kW spori punjač dostatan. BTW, tek najskuplji elektromobili (tipa velikih Audija, BMWa, Volvoa i sl.) koriste spore punjače veće snage od 11 kW, najveći dio električnih auta u prometu danas niti ne mogu prihvatiti snagu sporog punjača veću od 11 kW (što nije neka užasno nedostižna snaga za mrežu, čak i kad je pomnožiš sa 100).
I tak... Cijela stvar se razvija istodobnim sustavnim pristupom i razvojem u puno smjerova, što onda ima sinergijski efekt. Ali jbg. Petparačkim piskaralima to nije zanimljivo. Senzacionalistički click-baitovi su zanimljiviji.
Još na kraju, to što kažeš da je tvoj prijatelj "nekim čudom" dobio papire za FNE na krovu...
ne znam što bih ti rekao. Samo mi smo odradili takvih projekata po kojima su investitor izgradili takve elektrane... ono... tucete. A mi smo mali projektantski ured, ima nas četvoro i ne bavimo se samo time.
Činjenica je da je u nekim dijelovima Hrvatske HEP ODS jako (i namjerno) spor sa svojim dijelom posla, ali svejedno to nije u domeni nekog "čuda".