22.06.2024 | 08:40
Sva ova diskusija i sva argumentacija me podseca na neke price iz istorije.
Dakle, kad je u engleskoj pustena u promet prva zeleznica, bilo je onoliko protivnika, sa recimo sledecim argumentima - nece biti dovoljno uglja i za lokomotive i za domacinstva pa ce se zimi ljudi smrzavati, u vagonima tokom putovanja zbog brzine nece biti vazduha pa ce se ljudi ugusiti, krave i ovce ce davati crno mleko... ipak, uglja je bilo dovoljno a preslo se i na dizel, ljudi su disali, krave i ovce su i dalje davale belo mleko.
Kad je napravljen benzinski motor, u nekim zemljama je bilo ogranicenje brzine na 5 milja na cas i ispred je morao ici covek sa nekom zastavicom da upozorava, benzin se kupovao u apotekama.
I tako dalje i tako blize.
Ova rasprava sa punjacima - kucnim, brzim, sporim... niko kod kuce nema punionicu za benzin ili dizel - sto mi je adekvatno poredjenje da moras imati kucni punjac koji ce da napuni bateriju za 10-15 min. Gde su sada benzinske pumpe bice punionice baterija. Kad je baterija blizu min, ici ce se da se napuni (kao rezervoar benzinom). Kuci ce se imati neki mali spori punjac za slucaj da ostane auto bez kapi 'goriva' da se pripuni malo koliko da se ode do prve punionice. Moje vidjenje.
Da li sad krupni kapital to gura na silu elekro-auta, ne bih bio siguran. Postoji takodje ogroman (ne krupni) kapital iza petro-industrije. Recimo najveci i najvredniji koncern je iz tog sektora - ARAMCO (ili saudi-aramco) gde su glavni deonicari Bush porodica. Sta onda da kazemo, mozda oni guraju tu pricu o neisplativosti i stetnosti elektro-auta.
Trenutno sam u Svajcarskoj, i svake godine primecujem sve vise elektro-auta i hibrida, i takodje tih punjaca. Naravno, najuocljiviji su Tesla modeli.
Sve one analize koje se ovde prezentuju, treba uzeti sa dozom rezerve, jer ne uzimaju u obzir sve aspekte, tako da je pitanje njihova validnost.
Sad mi pade na pamet, u svim onim racunicama se uzima u obzir emisija tih stetnih gasova iz auta kao krajnjih potrosaca petro-derivata. Ali takodje nije zanemarljiva ni kolicina tih stetnih gasova recimo tokom transporta - prvo tankeri od nalazista nafte ili rafinerija do zemalja uvoznica, i kasnije transport od rafinerija do skladista i benzinskih pumpi.