11.06.2023 | 17:22
dpasaric kaže:
U redu, sigurno ne znam o termoelektranama koliko ti koji si radio u jednoj. No, ipak idemo mi to malo razložiti jer meni to, na prvu, nema logike:
- sagoriš dizel u autu i proizvedeš X štetnih sastojaka
- sagoriš mazut u elektrani i odjednom proizvedeš X-Y, znači manje, štetnih sastojaka?
- kako sagorijevanje sličnog fosilnog goriva u termoelektrani može dati manje štetnih sastojaka?
Manje štetnih sastojaka
po proizvedenoj jedinici energije. Jednostavno. Jer je snaga izvora energije (elektrana) više desetaka, pa i stotina tisuća puta veća od snage ICE u osobnom automobilu.
Kao ilustrativnu analogiju (ne direktnu istovjetnost) ti nudim usporedbu malog obrtnika koji proizvodi nešto, npr. cipele i velike tvornice cipela. Tvornica cipela proizvodi mjesečno, ne znam, 10.000 pari, a obrtnik, recimo 10 pari i zbog ekonomije veličine je svaki par proizveden u tvornici opterećen bitno manjim udjelom režijskog (fiksnog) troška, nego kod obrtnika.
Pojednostavljeno rečeno, ICE trpi gubitke koji su, u postotku, ogromni u odnosu na iskoristivu energiju koju proizvodi. Pri tom ne razmišljaj samo o krstarećoj vožnji ravnom cestom u optimalnoj radnoj točki motora (ono - peta brzina, 90 km/h, na tempomatu, po ravnom), nego o svakom kretanju na svakom semaforu, svakom kočenju i svakom ubrzavanju... To su režimi u kojima radna točka izgaranja kod ICE (današnjeg, modernog, ne nekog od prije 20 godina ili više) pobjegne od optimalne, i to višestruko. Lambda padne na nulu, kod starijih raštelanih dizelaša i ispod nule (previše goriva, nedovoljno zraka, crni dim), pa poleti na 2, i tako...
Također, temperature izgaranja u velikom termoenergetskom postrojenju višestruko su veće od temperatura izgaranja u ispuhu osobnog automobila pa se značajan dio štetnih tvari (tzv. složeni ugljikovodici) raspada na jednostavnije i manje štetne spojeve.
- i onda imamo konverziju toga u struju, gubitke u prijenosu, i na kraju još uvijek da ne dosegnemo X od klasičnog automobila? Kako?
Eto, tako. ICE je toliko loš i neefikasan, u usporedbi s električnim rješenjem.
Svi električni gubici, od samog generatora, preko blok transformatora, prekidača, rastavljača, dalekovoda, svih drugih transformatora u mreži prijenosa i distribucije, itd. ne dosežu niti 10% u kumulativu, tako da konačno iskoristiv kWh nosi teret višestruko manje emisije štetnih tvari nego kod najboljeg i najmodernijeg ICE, voženog u gradskim uvjetima (također i u uvjetima otvorene ceste kad upadne u gužvu kakve su u Njemačkoj normalne).
I još auti sada moraju imati Euro-6 norme, pa je za raspravu koliko štetnih sastojaka završi u atmosferi, a koliko u katalizatorima. Kakvu onda eko "normu" ima termoelektrana?
Kako si sad došao do Euro 6 norme, sa "20 godina stare dizelače kojoj smo izvadili DPF jer je to 'bezveze'"?
Vidi... Termoenergetsko postrojenje od parsto MW, staro 40 godina, ima sva ta "Euro 6" sranja ugrađena, još tada, jednostavno zato što se u postrojenju od parsto MW to još tada ISPLATILO ugraditi, radi povećanja efikasnosti i kontrole emisije, a i bilo je tehnički lakše izvedivo jer to nije neka fufnica veličine šake zakopana nekamo da moraš rastaviti pola stroja da dođeš do nje, nego je element postrojenja velik kao kamiončić trotonac koji se servisira lako i jednostavno kao što se na autu mijenjaju gume.
EGR (exhaust gas recirculation) ventil iz auta - u termoelektrani je jednostavno "recirkulacija dimnog plina", povezana s rotacijskim zagrijačima zraka, tzv.
"Ljungströmima"
Lambda-sonda ugrađena u dimovodni trakt termoelektrane (jedna od više njih, tipično dvije, četiri, osam...) velika je cca kao kućni usisavač i koristi tehnologiju mjerenja bitno točniju i precizniju od điđice koja se ugrađuje u aute i koja mjeri nešto, eto tako, približno.
Primarna regulacija izgaranja. Omjer goriva i zraka kontrolira se 100% točno i precizno, i korigira po lambdi (pretičku kisika) te još po trajnom mjernju emisije NOx, SOx, COx. Tlak i protok primarnog zraka nije neki "kakvog nam Bog da", ovisno o turbini u ispuhu, ili čak o čistom potlaku atmosferskog ICE, nego je kontroliran jezgrenim ventilatorom.
Itd. da ne razvlačim.
smayoo kaže:
I to kaže čovjek koji mrtav-hladan izvadi i prebrika eko-filtar iz svog auta da ga ne bi morao zamijeniti kad dođe vrijeme za to? Tako isto bi i bateriju elektromobila bacio u kantu za smeće.
Jasno da jesam, jer se radi o suludom overengineeringu koji radi neke minimalne ekološke razlike
Ali istovremeno picajzliraš na nekim temama oko baterija i proizvodnje električne energije koje uopće ne razumiješ.
smayoo kaže:
Zašto misliš da moraš promijeniti dva-tri elektromobila u životnom vijeku jednog 20 godina starog dizelaša?
Jer vidimo koliko košta polovni elektromobil nakon 5-6 godina. Vrijednost mu padne na 1/3 ili čak 1/4.
Kakve to veze ima s ekološkim parametrima? Cijena bilo čega na nekom tržištu prvenstveno ima veze s PERCEPCIJOM VRIJEDNOSTI. Nemoj da ja to tebi objašnjavam. Ti si ekonomist po struci. Ja sam samo ubogi inženjer s dvosemestralnim posdiplomskim stručnim studijem managementa.
Recimo da se za prosječni ICE auto mora utrošiti 1.400 kg raznih sirovina. Od toga gotovo ništa nije u značajnoj mjeri neka rijetka sirovina, kao što je npr. litij za baterije.
Ali to ga ne čini manje energetski i ekološki opterećenim, nego samo jeftinijim.
Recimo da idemo na to da mijenjamo bateriju nakon 5 godina
Ne slažem se. Zašto bi mijenjali bateriju nakon 5 godina? Možda u nekom wannabe-električnom govnetu (spomenuo si brand, ja nisam). U Tesli, kojeg navodiš kao primjer - sigurno ne.
Ako imaš minimalni domet od 250 km i minimalno 800 ciklusa u životnom vijeku (a to znači da nakon 800 ciklusa SIGURNO zdravlje nije palo ispod 80%), to je 200.000 km do časa kad je bateriju poželjno mijenjati nekom tko radi velike kilometre. Nekom tko pretežno vozi po gradu i prigradu - ne nužno. Imam kolegu koji je kupio rabljene elektromobile od francuske pošte i vozi ih još uvijek, po Krku, pa i do Rijeke. Domet mu je oko 100 km i on s tim uredno funkcionira.
Ali da se vratimo na osnovni model. 200.000 km do poželjne zamjene baterije. Za nekog tko vozi 40.000 km godišnje, to je 5 godina. Za nekog tko vozi 10.000 godišnje, to je 20 godina.
Koliko % ljudi radi svojim autom 40.000 godišnje, a koliko njih radi 10.000? Ili manje?
I pazi, to je u verziji u kojoj vlasnici zaista idu na mijenjanje baterija, a većini je to preskupo i zezancija, i samo kupe OPET novi cijeli auto od novih 1.800 kg.
Isto kao što vlasnici novih BMWa ne popravljaju na njemu ništa, nego kupe novi, a njihov stari kupi netko napaljen na BMW koji opet ništa ne popravlja, nego čeka da se raspadne.
Onda u jednadžbu treba uzeti potrošnju guma, koja je kod elektromobila daleko veća jer su teži, znači sigurno će u 20 godina potrošiti nekoliko setova više.
Naravno. Zaboravio si i činjenicu da su elektro auti teži pa više uništavaju asfalt. Moramo i to pribrojiti. Zaboravio si i ležajeve i druge dijelove ovjesa koji se brže troše zbog veće mase. Hajde, sjeti se još nečeg, možeš ti to...
Zapravo cijela računica utroška energije u smislu mase vozila nije na strani elektromobila - jer ICE auto gura 1.400 kg po asfaltu, a elektromobil 1.800 kg. I to treba uzeti u obzir.
A također treba uzeti u obzir da ICE auto ima efikasnost od oko 40% mjereno u OPTIMALNOJ RADNOJ TOČKI MOTORA, a manje od 20% u prijelaznim režimima (stani-kreni), a elektromobil uvijek ima istu efikasnost, od oko 90%, uključivo s gubicima punjača baterija i pretvorbe u inverteru.
Znači da ICE auto mora spaliti više nego duplo, pa i do tri puta energetske vrijednosti goriva za istu iskoristivu količinu energije.
Sad još, za benzince, dodaj i to da je energetski "trošak" proizvodnje benzina u rafinerijama najmanje 30% lošiji od diesela, a dvostruko lošiji od teškog loživog ulja koje se koristi u elektranama.
Sveukupno, end-to-end, od sirove nafte izvađene iz unutrašnjosti planete, do prevaljenog kilometra, energetska efikasnost benzinskog osobnog automobila nije niti 5%. Evo. Zašto to ne razmotrimo?
I onda se vraćamo na ono bitno - koji je ukupni ekološki otisak
Evo. Izračunaj ukupni ekološki otisak svoje 20 godina stare Alfe, a ja ću od Tesle 3, tako da krenemo od sirove nafte u utrobi planeta. Može?
smayoo kaže:
Otkud ti sad to da nije moguće legalno obaviti? Sve što se stavlja u promet u Hrvatskoj moguće je legalno zbrinuti na kraju životnog vijeka. To je obaveza trgovca koji je stavio to u promet. Distributer rješava svoju obavezu negdje izvan Hrvatske i vlasnika elektromobila nije briga kako, za njega je to stvar koju rješava trgovac, u Hrvatskoj.
Info sam dobio od koncesionara Peugeota, nije iz prve ruke, ali vjerujem izvoru.
Ja mu ne vjerujem. Javi se svom izvoru i poruči mu da sam ja rekao da laže i se*e kvake.
Sjeti se kad je uvedena obaveza ljekarnika da preuzimaju natrag neiskorištene lijekove kojima je istekao rok, jer se radi o opasnom otpadu. Najprije nisu htjeli i tvrdili su da to nije njihova obaveza, onda su prešli na taktiku da uzmu i bace u smeće.
Jesi li siguran da je to obaveza trgovca?
Obaveza je distributera (bilo čega, bilo kakvog proizvoda) da organizira zbrinjavanje svega što je stavio u promet, a predstavlja opasan otpad. Trgovac se ima pravo osloniti na distributera od koga dobavlja to što prodaje.
Jer navodno niti jedan otpad u Hrvatskoj trenutno nije certificiran za takvo zbrinjavanje.
Ne mora ni biti u Hrvatskoj. Postoje firme u EU koje zbrinjavaju teške metale. To treba platiti. Jbg.
Ako imaš auto uništen u nesreći, ne možeš ga samo odvesti na otpad, ne žele ti ga primiti jer se boje EU kazne.
Ne možeš ga odvesti na otpad, naravno. Obratiš se trgovcu da ga zbrine. Ako je auto kupljen kroz kanal prodaje hrvatskog distributera. Ako je kupljen negdje drugdje u EU? Hja... riješi to s trgovcem tamo gdje si ga kupio.
Primit će ga tek kada se izvadi baterija, a prvi koji to rade ovlašteno su Talijani za spomenutih 2.500 €. Znači ti misliš da nakon što netko rashoduje Teslu i obrati se hrvatskom trgovcu, da će mu ovaj zbrinuti bateriju o svom trošku?
Zašto bi je zbrinuo o svom trošku ako si ti auto zapeštao svojom krivnjom? U tom ćeš slučaju ti platiti zbrinjavanje. Ako je kriv netko drugi, zbrinut će se o trošku osiguranja te treće osobe. Ako je baterija krepala u jamstvu, zbirnut će se o trošku distributera. U čemu je problem?
Hmmm... baš me zanima, ali to ćemo saznati vremenom, sigurno će biti takvih slučajeva.
Nemam ja problem niti s elektromobilima, niti s javnim prijevozom (kada bi funkcionirao) niti s 15-minutnim gradovima, dapače, ali ovdje pričam o birokratskom nametanju rješenja i represiji prema onima kojima takva "nemate kruha - jedite kolače" rješenja ne odgovaraju i ne mogu si ih priuštiti.
Gledano u kontekstu cijele EU, ljudi koje ti zoveš "siromašniji" sigurno to nisu. "Siromašniji" građani EU su mahom imigranti koji rade najslabije plaćene poslove i koji uglavnom nemaju ni sada nikakve aute, njima je ova cijela priča bitna koliko i nama cijena frižidera na Grenlandu.
U jednom se slažem s tobom - Hrvatska država i Hrvatski gradovi nisu spremni za prijelaz na električna vozila, ali to nije ništa novo. Mi nismo nikad spremni za nešto tada kad bi trebali biti. To je "The Croatian Way".