09.03.2008 | 23:46
Nije direktno vezano s Macom, ali jest s Mac filozofijom rada, pa mislim da će biti zanimljivo mnogima u našem iPod dobu.
Godinama se nadam da će Apple u jednom trenu izdati nekakav iPod Touch Car ili nešto slično - dakle hi-fi headunit za auto BEZ optičkog drivea, bez skupog i osjetljivog hard diska, a još kada bi imao Airport kojim bi se puno direktno iz Maca kada je auto u krugu kuće - to je to! No, to se nikako ne događa iako je sva potrebna tehnologija raspoloživa... razvoj takvog uređaja vjerojatno nije trivijalan, a Apple ima važnija posla u ovom trenu. Ostaju third-party proizvođači...
Znam da od third-party strane ne mogu očekivati Airport konekciju, ali bio bih zadovoljan kada bih dobio:
- estetizirani headunit s jednostavnim kontrolama,
- bez optičkog pogona,
- s internom flash memorijom od 4 do 32 GB,
- s konekcijom za USB, poželjno iPod/iPhone,
- BlueToothom za telefon,
- panelom koji se skida, koji po mogućnosti na sebi ima memoriju i USB za konekciju na Mac.
Izgleda da puno tražim jer nitko ne nudi sve, iako mnogi nude dio toga...
Postoji niz proizvođača koji imaju na headunitu USB konektor za bilo koji stick. OK solucija, ali opet plaćam optički pogon koji mi uopće ne treba, konektor ružno viri van, a i proizvođači koji nude takve uređaje nisu baš estete... ukratko, našao sam samo jedan takav uređaj koji mi se sviđao, ali je bio od XYZ firme koja ne ulijeva povjerenje.
Sony je napravio fora stvar - panel koji se skida, a u sebi ima 1 GB memorije (premalo, ali hajde) i koji se spaja USB-om na komp. Skoro bih ovo progutao bez obzira na optički pogon, ali problem je što nude samo crni model koji mi ne odgovara.
Alpine nudi vrhunsku kvalitetu, je skuplji, ali nema veze jer dobiješ dobru stvar, ALI opet to nije ono što hoću. Koliko sam shvatio njihovi modeli ne nude nikakav oblik interne memorije, svi su crne boje i imaju dosta "cluttered" Alpine izgled. Možda bih se pomirio s time da negdje u ladici imam USB kabel na koji spajam veliki USB stick, ali opet mi to nije elegantno koliko bih želio.
I danas sam našao nešto što je najbliže onome što mi treba - minus Airport. Stvar se zove Clarion Command Center for the Memory Age i možete ga pogledati na ovom linku:
www.clarion.com/gb/en/newstopics/index_2...071116_01/index.html
Stvar nije crna (znači odgovara mi na konzolu u autu), prima internu SD karticu (znači teoretski do 8 GB prostora), ima dobar dizajn i jednostavne kontrole, BlueTooth za telefon i transfer fileova, nema optički pogon, ima odlično pojačalo i Clarion kvalitetu. Uz sve to košta tek nešto više od 1000 kn.
Ovo mi je favorit, da li je netko vidio nešto bolje?