27.09.2008 | 03:20
Dragi voditelji "Jabučnjaka"
i svi dobronamjerni registrirani korisnici,
nekad se treba i zahvaliti, jer samo pitati i pitati s vremenom postane dosadno i nametljivo. Iskoristio bih ovu priliku za zahvalu voditeljima "Jabučnjaka"
i svim dobronamjernim registriranim korisnicima od kojih sam tijekom proteklih godina dobivao važne informacije U PRAVO VRIJEME, dakle brzo - baš kad su mi trebale! Da ste mi tu uslugu naplaćivali zaradili bi lijep novac. To je ono "humano lice" ovog portala koje ga čini posebnim. Malo je stvari u životu koje čovjeku mogu pružiti zadovoljstvo, ali Mac-proizvodi i Mac-punktovi koji "dišu" ovako kao "Jabučnjak" svakako spadaju među njih.
Appleovu ponudu nije lako pratiti prosječnom HR-građaninu i to je loše. Loše je i to što su "mekovci" na glasu kao "posebni" i što se zbog toga sve sa znakom jabuke doživljava kao luksuz i šminka. Zbog toga izaziva podsmjeh kad građanin manje platežne moći kupuje i koristi Mac, jer ga okolina doživljava kao ludog kmeta koji se zaljubio u prelijepu djevu plemićkog roda.
Svejedno, iako iznad mojih mogućnosti, moj izbor je pao na Mac-a ne zbog ljudi koji ga koriste nego zbog njega samoga. Svaki Mac "govori" i kad "šuti". On ulijeva strahopoštovanje svojom tajnovitošću i kad je ugašen (dizajn). A kad ga uključiš i počneš na njemu raditi ubrzo shvatiš da ti je sve pri ruci, kao u dobro opremljenoj radionici, kuhinji, ateljeu... Ono što me je privuklo i što me još drži uz njega je to što se na Mac-u vidi da se na njemu radilo, da onaj tko je na njemu radio nije zabušavao jedva čekajući da: 1. što kasnije dođe na posao; 2. da što god može od poslova prebaci na kolege; 3. da maksimalno produži stanku za objed; 4. da već u pola četiri krene kući opravdavajući se obiteljskim obvezama; 5. da svoj nerad naplati bez trunke grižnje savjesti.
Sve u svemu žao mi je što Mac nije "hrvatski proizvod", što ga nisu prvi složili npr. Varaždinci, jer bi bio jeftiniji, pristupačniji, poznatiji, uobičajeniji... No, nije tako.
Unatoč nepovoljnim prilikama za one iz ovih krajeva koji su se opredijelili za Mac, život ide dalje i donosi nove zahtjeve u poslu. Moram iznova pitati kako dalje i koga ću ako ne one koji rado dijele svoje informatičko znanje na ovom portalu. Zato, evo, opet molim za nekoliko dobrih savjeta.
1. PITANJE NADOGRADNJE MEMORIJE I INSTALIRANJE CS3
Već oko godinu i pol dana radim na MacBook-u 2 GHz Intel Core 2 Duo / HD 74.53 GB / Dl SD / 1 GB 667 MHz DDR2 SDRAM. Na njemu je trnutno Mac OS X 10.4.11. Poslove grafičke pripreme obavljam s CS2. Izbjegavam raditi s fotogafijama od 27 MB jer ih obrađuje uz čekanje. Isto tako pravi stanke kad se prebacujem u radu iz Photoshopa u InDesign i obratno, a počelo mi se događati da se Illustrator ugasi sam od sebe ako je u isto vrijeme aktivan i Photoshop. Ovdje sam doznao da na MacBook-u na Intelu CS3 radi puno bolje (brže) negoli CS2, ali da taj novi paket traži i više radne memorije za optimalan rad. Namjeravam kupiti 2 GB RAM-a (DDR2 5300 SO-DIMM Parity) za 550 kn (+PDV).
Hoću li ovim proširenjem radne memorije postići "glatkiji" rad u poslovim grafičke pripreme (brošure, letci, plakati do A2 formata) i kod obrade fotografija, ili će to biti vrlo neznatno poboljšanje? Je li navedeni model predviđen samo za nezahtjevne školske potrebe srednjoškolaca i studenata, ili ga se treba drugačije "skockati" da bolje radi? Koliko praznog prostora on uvijek treba imati na tvrdom disku da bi mogao normalno raditi?
Da li je bolji izbor za grafičku pripremu i obradu fotografija Macbook Pro ili neka stolna verzija Mac-a? Koje oni moraju imati karakteristike - npr. koliko RAM-a - da bi odmah u startu bez zastajkivanja odradili svoj posao?
Htio sam pitati za još dvije stvari (RUKSAK SAMO ZA LAPTOP? KOLKO REALNO VRIJEDI iPhone?), ali to ću ipak ostaviti za kasnije.
Lijep pozdrav onome koji prvi odgovori!