povrat poreza
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

povrat poreza

15.10.2008 | 01:20
ako mi netko moze razjasniti neke stvari.
ne posjedujem firmu, tako da ne znam kako to ide sa povratom poreza:

ja platim 15k kuna robu, 3k kuna je porez.
(kupujem preko necije firme naravno)
dobiva li firma povrat tog novca u gotovini, kao isplatu na racun, ili se taj porez uopce ne placa ni u ducanu kad kupujem robu na taj nacin, ili ako nista od toga sto onda?

i u kojem roku se dobiva taj povrat?
(jer ja sam dobio informaciju da se taj novac uopce ne dobiva kao "novac" nego to drzava kompenzira kao neke olaksice firmi... a stvarno nikad nisam imao dodir sa time pa ne znam jeli to istina)

hvala puno!

stvarno ocajno zelim na Mac vec 4-5 godina, a dolazak viste je samo pojacao tu zelju. ova informacija bi mi puno pomogla u tome
15.10.2008 | 02:56
Država u pravilu nikada nikome ne vraća novac. Ako baš mora vratiti, onda obično to napravi tako da ti prvo pošalje inspekciju tako da te rasturi i da ti takva ideja više nikada ne padne na pamet.

Ovo o čemu ti pričaš je prelamanje poreza kroz investicije u osnovna sredstva tvrtke. Dakle, ako tvrtka izda xyz kn racuna, klijenti to plate, a u toj cijeni je normalno sadržan i porez, onda idući mjesec tvrtka mora 22% od toga predati državi. Naravno, ako tvrtka investira xyz kn u npr. osnovna sredstva, onaj porez koji je plaćen u cijeni se prelama s onim što se mora platiti državi - što znači da je cijena osnovnog sredstva za tvrtku zapravo ona bez poreza.

Naravno, osnovno sredstvo kupljeno na takav način mora biti u inventaru tvrtke i ne može biti kod privatne osobe samo tako. Ako se izdaje vanjskom suradniku uz vremenski ograničen revers, potrebna je sva dokumentacija i valjano opravdanje zašto se to čini.
15.10.2008 | 14:59
Ufff... ubio te...
u stvarnosti je malo jednostavnije...
daš čovjeku čija je firma lovu za punu cijenu laptopa, on plati račun preko računa svoje firme, ti poneseš doma laptop ili kompjuter, šta več...
on ga prijavi kao inventar tvrtke i ostvari pravo na odbitak poreza... nakon kraja obračunskog razdoblja, on tebi vrati lovu koju je odbio od poreza ti mu platiš pivu...
u slučaju da mu dođe inspekcija i pobrojava inventar, što se rjetko dogodi (čovječe ljudi kupuju klime, špakere, i ormare na taj način-pa to pravdaju), on kaže da mu je komp doma, ili na servisu, ili ga je posudio susjedovom malom da mu napravi stranicu, pokvaren, pojeo pas ili bilo šta, bitno je da ima račun od kompa kod knjigovođe...
15.10.2008 | 20:14
Je, u pravilu je tako kako boki kaže ako je taj komad osnovnih sredstava jedini ili jedan od rijetkih koji nije na broju. Ako međutim firma prečesto prakticira takve aktivnosti, nakupi se u osnovnim sredstvima povelika količina inventara koji nije prisutan u firmi.

Poreznoj upravi to, naravno, smeta. Zašto? Pa, ne toliko zbog utaje PDV-a koliko zbog utaje poreza na dobit. Kako to?

Pa evo ovako:

1. ja imam firmu, a Pero hoće MacBookPro

2. moja firma kupi MacBookPro i upiše ga u svoja osnovna sredstva, a Pero meni tušne u džep keša za punu cijenu bez PDV i malo ibera. Država mi od duga PDV-a otpiše PDV na MBP

3. svake godine se na sva osnovna sredstva firme (pa tako i na Perin MBP) obračunava amortizacija. Amortizacija je knjigovodstvena stavka koja kaže npr. "Perin MBP je u prvoj godini izgubio 50% svoje vrijednosti". Ovaj gubitak vrijednosti se knjigovodstveno (u bilanci) prikazuje kao rashod.

4. kao i ostali rashodi, tako se i amortizacija oduzima od prihoda kako bi se došlo do dobiti na koju se plaća porez.

5. dakle, firma koja knjiži puno amortizacije a realno ima malo stvarno vlastitih osnovnih sredstava je zapravo leglo porezne utaje jer prikazuje malenu dobit na koju plaća malo poreza dok istovremeno gazda ima pune džepove keša.

I zato Porezna voli oplest po takvim firmama, a bogami i po fizičkim osobama koje su odgovorne u firmi (direktora) i za inventuru osnovnih sredstava (a to je osoba koju je imenovao direktor).

Umjesto zaključka:

- ako se za ovu "uslugu" dogovoriš s firmom koja ima hrpu kompjutera, pa još bolje i Macova, a takvih "porezno zamračenih" malo ili ništa, sigurno neće biti problema, jer nikog ne zanima porezna utaja od 0,1% naplaćenog poreza. Napiše se papir "Ugovor o volontiranju" između tebe i te firme po kojoj ti radiš određene intelektualne usluge za njih volonterski, bez novčane naknade, u svrhu učenja i stručnog napredovanja, a oni su ti dužni osigurati sredstva za rad koja se sastoje od Apple Mac tajitaj komada 1, serijski broj...

- ako se međutim dogovoriš s fikus firmom koja radi u unajmljenom prostoru od 8 kvadrata u kojem su telefon, fax, HP laptop, printer, mobitel, fikus i 2 stolice, a na osnovnim sredstvima ima upisano parsto tisuća eura u vidu par vagona PC i uredske opreme, možda i kojeg auta, itd... možeš očekivati probleme jer će direktor firme u kritičnom trenutku morati uzeti "svoj(e)" MacBook(e) i prikazati ga (ih) kao postojeća osnovna sredstva kako bi izbjegao plaćanje kazne, retrogradnih poreza i zateznih kamata, ili čak zatvorsku kaznu.
15.10.2008 | 22:23
jeei.
hvala!
mislim da znam tko nacin na koji bih to napravio.

nadam se da cu napokon buljiti u jabuku i da vise necu morati slusati verglanje ventilatora na kanti..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, rusty, smayoo, VanjusOS, Anonimci (466)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO