15.10.2008 | 20:14
Je, u pravilu je tako kako boki kaže ako je taj komad osnovnih sredstava jedini ili jedan od rijetkih koji nije na broju. Ako međutim firma prečesto prakticira takve aktivnosti, nakupi se u osnovnim sredstvima povelika količina inventara koji nije prisutan u firmi.
Poreznoj upravi to, naravno, smeta. Zašto? Pa, ne toliko zbog utaje PDV-a koliko zbog utaje poreza na dobit. Kako to?
Pa evo ovako:
1. ja imam firmu, a Pero hoće MacBookPro
2. moja firma kupi MacBookPro i upiše ga u svoja osnovna sredstva, a Pero meni tušne u džep keša za punu cijenu bez PDV i malo ibera. Država mi od duga PDV-a otpiše PDV na MBP
3. svake godine se na sva osnovna sredstva firme (pa tako i na Perin MBP) obračunava amortizacija. Amortizacija je knjigovodstvena stavka koja kaže npr. "Perin MBP je u prvoj godini izgubio 50% svoje vrijednosti". Ovaj gubitak vrijednosti se knjigovodstveno (u bilanci) prikazuje kao rashod.
4. kao i ostali rashodi, tako se i amortizacija oduzima od prihoda kako bi se došlo do dobiti na koju se plaća porez.
5. dakle, firma koja knjiži puno amortizacije a realno ima malo stvarno vlastitih osnovnih sredstava je zapravo leglo porezne utaje jer prikazuje malenu dobit na koju plaća malo poreza dok istovremeno gazda ima pune džepove keša.
I zato Porezna voli oplest po takvim firmama, a bogami i po fizičkim osobama koje su odgovorne u firmi (direktora) i za inventuru osnovnih sredstava (a to je osoba koju je imenovao direktor).
Umjesto zaključka:
- ako se za ovu "uslugu" dogovoriš s firmom koja ima hrpu kompjutera, pa još bolje i Macova, a takvih "porezno zamračenih" malo ili ništa, sigurno neće biti problema, jer nikog ne zanima porezna utaja od 0,1% naplaćenog poreza. Napiše se papir "Ugovor o volontiranju" između tebe i te firme po kojoj ti radiš određene intelektualne usluge za njih volonterski, bez novčane naknade, u svrhu učenja i stručnog napredovanja, a oni su ti dužni osigurati sredstva za rad koja se sastoje od Apple Mac tajitaj komada 1, serijski broj...
- ako se međutim dogovoriš s fikus firmom koja radi u unajmljenom prostoru od 8 kvadrata u kojem su telefon, fax, HP laptop, printer, mobitel, fikus i 2 stolice, a na osnovnim sredstvima ima upisano parsto tisuća eura u vidu par vagona PC i uredske opreme, možda i kojeg auta, itd... možeš očekivati probleme jer će direktor firme u kritičnom trenutku morati uzeti "svoj(e)" MacBook(e) i prikazati ga (ih) kao postojeća osnovna sredstva kako bi izbjegao plaćanje kazne, retrogradnih poreza i zateznih kamata, ili čak zatvorsku kaznu.