28.07.2004 | 04:37
Drago mi je da se oko nekih stvarca stvori malo polemike -- iako je ljeto, nisu svi pozaspali
Da se osvrnem samo na Andrejevu primjedbu. Jednom recenicom, ona ima smisla donekle, ali je otisla u jednom zasebnom pravcu.
Prvo, Andrej je zaboravio nesto sto se zove "crop factor", a to je cinjenica da prosjecan DSLR danas ima u sebi opticki cip koji je MANJI od povrsine filma. U slucaju Canona 10D, recimo, iznimno popularnog DSLRa srednje kategorije, taj "crop factor" je 1.5. To znaci da se fokusna duljina objektiva zakacenog na taj DSLR mnozi sa 1.5 da bi se dobila njena tocna velicina u digitalnom svijetu. U tom slucaju, ako koriste spomenutu 28-200 mm optiku, svi DSLR uredjaji s APS velicinom senzora imaju u stvarnosti 28 x 1.5 - 200 x 1.5 fokusnu duljinu. Odnosno 42-300 mm.
42 mm nije sirokokutna optika. Da bi se ispravio taj nedostatak, moras na to nataknuti jos i konverter, koji ce tu fokusnu duljinu dodatno mnoziti s barem 28/42 = 0.66. Dakle, treba ti wide-converter s faktorom "povecanja" od 0.66 da bi dobio bijednih 28mm iz filmskog svijeta.
Takodjer, spomenuta 28-200 mm optika -- koliko je "brza"? f4-5.6? Ili jos sporija? Dakako da mozes naci jeftiniju optiku s takvim karakteristikama, ali ako zelis barem f2.8, a to znaci i 2-3 puta krace ekspozicije i snimke u tezim uvjetima i izvrsne portretne fotografije, onda sve postaje jako, jako skupo. I jako tesko u torbi jer je prednja leca takvih filmskih objektiva barem 70 mm siroka ili sl.
Minolta A1/A2 vec ima u sebi APO derivaciju od 28-200 mm (i to stvarnih 28mm iz filmskog svijeta!) i f2.8. To je jako dobro i jako brzo i cijelu kameru dobijes samo za cijenu jedne kvalitetne optike iz filmskog svijeta. Mala velicina senzora dala je mogucnost da se smanji i promjer optike, ali da zadrzi istu kakvocu i brzinu! Toga u DSLR svijetu jos nema.
AntiShake cemo sad zaboraviti, iako i on dolazi u paketu sa spomenutim hibridnim kamerama. Da bi valjano usporedili i taj aspekt, trebamo uzeti u obzir IS optiku kod DSLR rjesenja, koja je kudikamo skuplja od obicne. Dakle, i tu DSLR ispada iz svake pametne usporedbe jer cijene takve optike skacu u nebo.
//
No jedna digresija: Da bi se optika iz filmskog svijeta mogla koristiti bez "crop factora" trebamo imati full-frame senzor DSLR kameru, iliti kameru kojoj je senzor velicine filma. Recimo, Canon 1D. Ili Kodakov Pro FullFrame. Koliko to kosta? Ajme!
//
Dakle jos i dalje nam treba bar 2 objektiva da bi imali pravi sirokokutni snimak na DSLRu. Telefoto vec nije problem zbog "crop faktora" koji povecaje fokusnu duljinu.
Makro objektiv je isto dobro imati, iako je makro snimak s DSLRom ista gnjavaza kao i sa filmskom kamerom.
Cijelo vrijeme sam govorio o nekoj opcoj kulturi kupovanja, i o stvarnim nasim potrebama. Treba li vecini ljudi skupi DSLR? Ma ne treba! Ima jako boljih alternativa.
DSLR je zbilja svijet za sebe, i bunar bez dna. Imam i ja nesto optike u ormaru, koja ceka Minoltin Dynax 7 Digital, odnosno prvi DSLR koji ce imati AntiShake u tijelu kamere. Ali nisam lud za njim jer znam da cu ga koristiti samo u posebnim slucajevima.
Medjutim, kad trebam kameru koja ce biti posvud uz mene, koja je lagana i mocna, koju stavis na sic od auta i krenes gdje hoces, koju poneses na rodjendaski party, priredbu u vrticu, skoli, na koncert, i koja ce dati savrsene snimke u vecini situacija, sto ce mi skupi DSLR i par objektiva da teglim uokolo? Jedino da se pravim vazan i pokazujem ljudima koliko sam love spiskao u opremu
M'daj!
DSLR je dobra i pametna kupovina samo ako vec imas stogod optike iz filmskog svijeta, i ne da ti se mijenjati ergelu jer je preskupo i ludo -- tako ako imas Canonovu optiku, prodas Canonovu film kameru i kupis Canonov DSLR. To je pametna kupovina koju toplo podzajem! No odmah uletjeti u DSLR -- uh, preopasno je i skupo.
PS. Michael Reichmann, jedan od prisebnijih gurua moderne digitalne fotografije, napisao je jako dobar esej na temu "Digitalka protiv DSLRa", odnosno pisao je o temi o kojoj se nije moglo zamisliti prije samo godinu dana. Jako dobro stivo!
PPS. Andrej, hvala na konstruktivnim primjedbama!
Digitalka protiv DSLRa