12.03.2012 | 10:36
A kad se već sa Lovom natežeš oko toga da smo najbolji u susjedstvu, on je u pravu. Mađare smo mi (INA) učili 60-ih kako stvoriti relativno jako srednjeeuropsku naftnu kompaniju. Štern je 90-ih, kada je bio predsjednik Uprave INA-e, predložio tada živom Franji da se MOL i INA spoje, bile su to tvrtke približino istog EBITDA plus što bi mi dodali Petrokemiju Kutina a onu vlastitu tvrtku sličnog opusa. I mi smo to odbili, samo da bi INA sve više propadala, MOL kupio Slovnaft, kasnije nas i stigao na većinu OMV-a. Cilj im je - rekao mi osobno Aldott i Hernadi - da budu najjača naftna kompanija od Baltika do Jadransog mora. E to je Campo, da nije uskog mišljenja, možda mogla biti INA... Ili bar INA - MOL.
E ti se sad Campo ljuti koliko hoćeš, ali strateški najbolje smještena zemlja na ovom području uvijek je bila Srbija. Radi željeznice Berlin - Bagdad počeo je prvi svjetski rat (povjesne knjige te ne uče da je Gavrilo tjednima prije ubojstva Ferdinanda) išao na brifinge u London jer su Britanci ludili što ih, u tada novom svijetu nafte, Nijemci stižu kao ludi. I upravo su Nijemci htjeli povezati se sa Bliskim istokom, čime bi preuzeli apsolutnu prevlast nekadašnjoj najvećoj kolonijalnoj sili svijeta.
Ovo sam ti napisao iz malog prsta, zato nemoj omalovažavati ljude koje nisi ni sreo. Tko zna, možda su i inteligentniji od tebe. Jer, ne bi vjerovao, osim Boga Hrvati čine 0.009 posto populacije svijeta.
I mala opaska od neukoga, tiče se piše tvrdim č, vidim da tu konstntno ne znaš razliku.
Bez ljutnje, samo pravppis (hrvatski, naravno)