Problem s brisanjem harda - nemogucnost mountanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem s brisanjem harda - nemogucnost mountanja

06.08.2016 | 22:23
Dobra vecer,

Ostavila preko dana da se torrent skida te sljededi dan idem vidjeti je li se skinulo, mac ne radi. Naime tokom noci je sklopka izbacila i mozda je punjac pregorio (?) te se ne moze puniti. Nosim ga u Appleov ducan, tamo se moze puniti na drugi punjac i kupujem ga. Nakon par sati komp zasteka i idem ga restartat, ne pronalazi start up disk.

Odlazim u recovery mode da cu izbrisati hard i nanovo sve instalirati s back upa no ne moze se mountat sdd. Googleala sam problem i pratila korake sa sljedecih linkova:

discussions.apple.com/thread/4117187?tstart=0
apple.stackexchange.com/questions/184864...isk-in-recovery-mode

"You can't unmount the entire disk from the Recovery Partition as it is part of that disk (disk0), and therefore in use.

You need to make sure you are trying to erase the partition (probably called "Macintosh HD"), and not the entire disk.

If you want to wipe the entire hard drive, you will need to use an external, bootable volume to boot from."

Kako nemam macov instalacijski cd i nisam skuzila kako se skine preko windowsa, je li to moguce napravi s u ubuntom? Ako je, sto mi je ciniti?

Skinula sam ubuntu na bootable usb i kad dodem do postavka s hardom, ne znam sto mi je ciniti?
06.08.2016 | 22:54
Prvo nam napiši koji model macbooka imaš, pa ćemo lakše dalje

Probaj resetirati PRAM (command + option + P + R), i SMC (postupak ovisi o modelu, proguglaj).
Ja osobno kad reinstallam OS obrišem cijeli disk i uvijek sve radi. Dakle kliknem u disk utilityju na sami disk i particioniram ga kao OS X Extended Journaled te scheme postavim na GUID partition map. Novi macovi ne dolaze sa instalacijskim CD/DVD-ovima nego se sve riješava preko internet recoveryja. Kaj se dešava ako probaš otići u internet recovery (cmd + option + R) i napraviti reinstall na postojeću particiju bez da je brišeš.
06.08.2016 | 23:53
Mbp mid 2010.

Probala sam s resetiranjem. Kada idem preko internet recoveryja ne nalazi niti jedan disk
07.08.2016 | 06:53
www.apple.com/contact/
Nađi Hrvatsku podršku i nazovi broj, javit će ti se iz Irske ali poziv je besplatan.
Nema veze ako nemaš garanciju, probat će ti preko telefona sve žive postupke objasniti. I PRAM, i još štošta toga...
07.08.2016 | 07:53
Nije mi jasno, ako je ispravljac prestao puniti, zar komp ne ode u hibernaciju kad baterija dojde skoro do kraja?

Ovo je meni dosta cudno ponasanje. Ako je ispravljac otisao, baterija se ispraznila i komp odlazi u hibernaciju. Nakon zamjene ispravljaca i punjenja baterije, komp ni se trebao normalno upaliti.
Kao da je nesto stradali u kompu.
07.08.2016 | 07:59
Ako imaš neki bootable na sticku probaj ga ugurati u usb port i vidi dali ti ga vidi. Ja sumljam da ti je otišao Chipset (Nvidia) a time i matična. Totalka po naški.
07.08.2016 | 08:32
@zabac ne znam zasto me bi trebao normalno startat no sve je ok

@tino vidi stick s ubuntom. Vidi i SDD u recovery modeu u disk utilityju.
07.08.2016 | 08:41
Dakle, najprije reset PRAM. Nakon toga će možda sve normalno raditi.
Ako neće, bootaj recovery particiju. Ono što kaže energyman je krivo. Nije to nikakav internet recovery, nego ide s recovery particije. Samo što se s interneta downloada OS kojeg instalira.
Uglavnom, logično je i normalno da ne možeš izbrisati cijeli *DISK* jer je na njemu i ta recovery particija s koje je bootan. Kod reinstalacije obrišeš samo tu *PARTICIJU* na koju se instalira OS.
Ali, nažalost, budi spremna na to da ti je komp vjerojatno pretrpio neku veću štetu od prenapona (možda je negdje u kvartu lupio grom, možda je bio kvar na lokalnoj trafostanici...). Jer to je jedno moguće (i vjerojatnije) objašnjenje ovog što si opisala (ako si točno opisala). Ako reinstaliraš OS pa nastaviš imati neke čudne probleme s diskom, dosta je zdrava pretpostavka da je oštećen i da ga treba mijenjati. Da li je i matična...? Od srca ti želim da nije. Po opisanom, vjerojatno nije.
07.08.2016 | 09:40
lucija kaže:
@zabac ne znam zasto me bi trebao normalno startat no sve je ok

@tino vidi stick s ubuntom. Vidi i SDD u recovery modeu u disk utilityju.

Onda probaj PRAM reset i vidi dalje. Ja još uvjek sumljam na Nvidia i 80% je crko chip.
07.08.2016 | 10:27
@smayoo Kako da obrisem tu particiju kada ne pronalazi SDD pri instalaciji OS-a s neta?

Sada sam napokon napokon uspjela napraviti novu particiju HDD back up-a i tamo cu instalirati OS pa s njega probati izbrisati interni SDD.

@tino ako se vase pretpostavke pokazu tocnima, sto mi je ciniti? Zao mi je kupovati novi mac jer ovaj me sluzi odlicno nakon zamjene hdd-a sa sdd-om i upgredanjem ram-a no ako je popravak 200-300 eura, ne znam koliko se to isplati. I mora li se to nositi na servis, ili mogu sama to probati rjesiti?
07.08.2016 | 10:43
Iduće što možeš probati je taj SSD iznutra spojiti na neki drugi komp pa vidjeti da li radi. Po tome ćeš znati da li je crkao SSD ili matična.
07.08.2016 | 11:05
Dale, sada sam pokrenula OS s eksternog diska i sve ok radi.

Da probam opet reset?

@smayoo Moram nabaviti kabel za SSD onda, kutija nije samnom. U slucaju da je do SDD-a, postoji li mogucnost da Amazon prizna garanciju? Naime na sluzbenim stranicama Samsunga pise:

The Samsung 850 EVO maintains high performance and enhanced endurance, and provides a limited warranty of 5 years or 75 to 300 terabytes written (TBW)*.

U Disk Utility mi pokazuje sljedece:

ScreenShot2016-08-07at11.57.11.png

ScreenShot2016-08-07at11.56.29.png
07.08.2016 | 11:17
Probaj tražiti jamstvo. Ako prođe - prođe...
07.08.2016 | 11:54
smayoo kaže:
Ono što kaže energyman je krivo. Nije to nikakav internet recovery, nego ide s recovery particije. Samo što se s interneta downloada OS kojeg instalira.
Uglavnom, logično je i normalno da ne možeš izbrisati cijeli *DISK* jer je na njemu i ta recovery particija s koje je bootan. Kod reinstalacije obrišeš samo tu *PARTICIJU* na koju se instalira OS.

A reci mi kako onda ja već na 4 maca ( 3 proa i 1 mini) uredno izvadim njihov original disk na kojem je kako kažeš recovery particija, stavim drugi potpuno prazni disk iz trgovine, opalim internet recovery i on prvo 4 minute skida nešto, onda se otvori onaj prozor gdje mogu birati želim li backup sa time machinea, potpunu reinstalaciju, disk utility ili get online help. Uredno instaliram friški OS. Isto tako meni recimo kada radim reinstalaciju dozvoljava da obrišem CIJELI disk, napravim ponovno particije i sve prolazi kako spada.

Internet Recovery
07.08.2016 | 12:27
Ne na stroju iz 2010.
07.08.2016 | 12:28
Ovi iz 2010 nemaju tu perticiju. Neki kasniji imaju, a oni jos kasniji opet nemaju. Barem ja tako shvacam.
07.08.2016 | 12:35
smayoo kaže:
Ne na stroju iz 2010.

U krivu si. Link
Isto tako radio sam Macbook 2008, onaj prvi unibody model i na njemu mi je najnormalnije radio cmd + r, bez ikakvih dvd-ova ili bootabilnih usba.
07.08.2016 | 14:51
Dakle, to je na tom kompjuteru moguće ako je napravljen firmware update. Lucija bi vjerojatno znala da je ikad prošla kroz tu proceduru, ne misliš li?
07.08.2016 | 14:53
zabac kaže:
Ovi iz 2010 nemaju tu perticiju. Neki kasniji imaju, a oni jos kasniji opet nemaju. Barem ja tako shvacam.

Sad sam pogledao kod sebe (MBP Mid 2012 non retina, OS 10.8.5) - particiju Disk Utility ne prikazuje, ali ona postoji u nekom obliku. Kad se radi emergency recovery, EFI mounta emergency DMG, ali ga mounta low level, kao da je poseban disk.
07.08.2016 | 14:56
Moj je isto Mid 2010 i nema mogucnost nadogradnja firmware-a ili se ne sjecam. Barem mi nije nikad nudio ili je to automatski napravio. Morati cu istraziti.
EDIT
Sad vidim, ja sam skocio s 10.6.8 na 10.10.3 pa je mozda to u letu napravljeno.
07.08.2016 | 18:33
Nakon reseta te i u recoveryju modu baca gresku za mountanjem.
ScreenShot2016-08-07at18.27.02.png

Vidjeti cu hoce li Amazon poslati novi SSD, ponudili su vracanje novaca nakon 14 mjeseci sto ga koristim
07.08.2016 | 19:10
@lucija mislim da su cijene SSD-ova poprilicno pale u zadnjih godinu dana. Ako vec nude money back, to bi ti mogla biti isplativija opcija, osim ako ga nisi kupila na nekoj super povoljnoj akciji. Nisam previse pratio, ali mislim da su u zadnjih godinu dana cijene pale tako da npr. sad 256GB kosta otprilike koliko je 128GB kosta prije godinu dana.
07.08.2016 | 19:42
Iscupaj disk van i vidi je li ispravan. Ovako i onqko ga moras izvaditi ako ga mislis vracati.
07.08.2016 | 19:51
Ok, hvala na savjetu. Pogledam sutra za kabel pa ga izvadim. Kako da ga testiram jel radi? I jel moze na windowsima?
08.08.2016 | 06:24
Mozes i u wIN.
www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools.html

Tu vidi program koji Samsung daje, mialim kako je jedan za dijagnostiku.
14.08.2016 | 22:27
mislite li da su podatci izbrisani sa SSD-a? Moram ga poslati natrag da bih dobila povrat novaca, a ne bih voljela da netko pristupi podatcima.
15.08.2016 | 05:50
Neznam jel imaš još koji komp, ili odi kod prijateljice koja ga ima, pa prištekaj taj disk na windowze ako ih ima i pogledaj disk.
15.08.2016 | 09:45
Nemam dock za pristekati ga i najjeftiniji koji sam nasla je 30 eur pa sam se nadala da, sudeci po screen shotovima iz prethodnih postova, moze se nesto zakljuciti
15.08.2016 | 09:50
Ako nisi probala SSD spojiti na neki način na neko drugo računalo, onda čak niti ne možeš biti 100% sigurna da je SSD taj koji je neispravan. Dakle, to je nešto što svakako moraš napraviti. A onda kad to napraviš ćeš odmah i vidjeti da li su podaci izbrisani ili ne.

Ne moraš nužno kupovati ladicu ("dock"). Napiši gdje si, možda je netko od jabučara u tvojoj blizini pa ti može to posuditi. Ili se raspitaj kod svojih poznanika.
15.08.2016 | 12:12
Da, ali u tri ducana u koja sam pitala su mi ponudili dock. OK, pricekati cu onda prijatelja da se vrati s GO. Sada mi se Mac boota s eksternog harda (otkad sam otvorila temu) i zasada sve radi normalno tako da vjerojatno nije maticna i ostali problemi sto ste spominjali.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, VanjusOS, Anonimci (721)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO