22.09.2016 | 20:46
Davno nekada koristio sam Aperture. Prekrasan software za obradu i katalog svih mojih fotografija (albumi, events, projects, places, faces, maps, younameit). Onda ga je Apple odlucio poklanjati besplatno, i nakon par mjeseci napustio i zaboravio.
Nakon toga su ukinuli i mladjeg brata iPhotos, i napravili nedonosce Apple Photos. Totalno smece od aplikacije, ali imali su balls da ukinu staru i jako popularnu aplikaciju, te napisu novu from scratch
Malo firmi bi to uradilo.
Sierra je donijela Photos 2.0 koja je prilicno upotrebljiva i skoro kao onaj iPhotos kojeg su ukinuli (ironicno, zar ne). Odlucio sam mu dati sansu, da vidim Apple viziju organiziranja fotografija.
Apple se kune u sigurnost podataka i zeli da se sve kalkulacije (tipa prepoznavanje lica) izvrsavaju na samom uredjaju, a ne u cloudu (kao Google photos recimo). Ja tu vidim jako veliki problem, i volio bi da me neko demantira.
Ako ja imam iPhone 6 sa Photos, i 10K fotografija, uredno slozenih i indeksiranih, sa prepoznatim licima. Kupim iPhone 7, i prenesem podatke na njega. Da li ce mi prenijeti People postavke? Ili ih prenijeti u Cloud da se sinkroniziraju sa svim ostalim uredjajima (ono sto Google Photos sasvim normalno radi, ali se to izvrsava na serverskoj strani)?
Moram li tih 10K ljudi prepoznati i na iPad, i na iMac, i na drugom iPhone? Svaki put na svakom uredjaju zasebno?
Hvala svima na sugestijama i infomracijama, jer ja ovo stvarno ne razumijem kako radi.