12.02.2018 | 13:11
Pa znali smo da ćeš se ti javiti, nismo ti htjeli oteti šlagvort!
Moram reći, ja sam (neki dan smo imali sličan thread, pokrenuo ga je Stefanjos, samo njemu je bitan equation editor pa se dvoumio bi li na LaTeX ili...
) na tvoj nagovor napokon downloadao i probao Mellel. Na prvu loptu me nije baš oduševio.
Ne čita ODT (Libre Office, koji mi je "native"), a ni .pages. DOC čita, ali ga zaista temeljito zbrlja i poremeti.
OK, onda sam mu odlučio dati šansu i probati nešto "from scratch". Nakon što sam izgubio 10 minuta pokušavajući skužiti kako da podesim da naslovi poglavlja budu multilevel automatski numerirani, poslao sam ga u Q.
Još ga nisam obrisao, ali trenutno mi je "na ledu".
K tome mi je i ružnjikav, ali to nije uopće bitno. Ima i drugih softvera koje koristim jako intenzivno i platio sam autoru puno više nego je predložio za donaciju, iako su mi ružni, jer mi po svemu ostalom jako dobro pašu.
lektorica kaže:
Profesionalno se bavim pisanjem i lektoriranjem, prije koju godinu imala sam želju kupiti Mac jer sam s više strana čula da su ugodni za rad. (Čula sam i onu: "Kada jednom prijeđeš na Mac, više nema nazad.") S druge strane, govorili su mi da je to precijenjen fancy hardver koji koriste šminkeri i da osim dobrog dizajna i folirancije nema nekih prednosti.
Kad jednom prijeđeš na Mac, nema natrag na Windowse.
Znam neke koji su produžili na Linux, ali nikog da se vratio na Wndowse.
Mac hejteri su obično ljudi koji na ovaj ili onaj način žive od toga što su Microsoft proizvodi smeće.
Moj sadašnje računalo je Dellov prijenosnik + veliki eksterni monitor (da mi vid ne strada od silnoga čitanja). Zadovoljna sam, radi pouzdano i do sada nisam imala probleme. Za posao koristim Microsoft Word iz više razloga: to je standard koji svi mogu čitati i većina tvrtki i institucija u nas ga koristi, ima dobro izvedeno praćenje ispravaka i dopuna (Track Changes). Backup podataka nemam nekako sustavno uređen nego nastojim računalo držati urednim, a bitne podatke pohranjujem na USB memoriju.
USB stick nije pouzdan backup. Ako podataka nemaš puno i ako ti nisu superultra povjerljivi, najpouzdaniji backup danas je Dropbox, samo ne onaj koji ti je sinkroniziran s Macom, jer na njemu možeš lako dokumente i nehotice obrisati.
Drugo najpouzdanije je (vanjski) hard disk i Time Machine backup. Može ti biti složen tako da je zaštekan na kućnu računalnu mrežu (tzv. NAS) ili da ga svaki put ručno uštekaš na USB ili (bolje) thunderbolt.
Za zaista važne dokumente, radi najmanja dva backupa na različite medije (USB stick se ne računa, to jednostavno nije dovoljno pouzdano).
Kakva je situacija s Wordom na Macu? Već mi je Davor "prao mozak" time da je prvi Microsoft Word izašao za Mac, a ne za Windows, ali je li Microsoft Office na Macu danas jednako dobar kao onaj na Windowsu? Je li kompatibilnost potpuna? Što je s hrvatskim rječnikom? Moje je iskustvo da OpenOffice i LibreOffice nisu potpuno kompatibilni s Wordom, odnosno dogodilo mi se da od klijenta dobijem Wordov dokument, otvorim ga u OpenOfficeu, radim i pohranim, a klijent potom otvori u Wordu i dobije grafički potpuno poremećen dokument. (Dobro, to se zna dogoditi i kada je dokument pisan u jednoj, a otvaran u drugoj verziji Worda.)
Nažalost, nema 100% interoperabilnosti između MS Worda i bilo koje od Open(/Libre/Neo) Office varijanti. Isto nažalost, aktualni MS Word 2016 za Mac je govno. Pun je bugova, nestabilan i užasni bloatware. Iskreno, od drugih windows korisnika čujem da je aktualna verzija za Windows isto takva, dakle oprečno ovom što je Žabac napisao. Ali s win verzijom nemam osobnih iskustava.
Koristite li vi neke druge alate? Molim vas, informirajte me. Vidim da Apple besplatno poklanja program Pages, na kojoj je to razini? Ima li na Macu koji je na glasu kao "inovativna platforma" nekih zaista naprednih i potpuno drugačijih alata za pisanje, nešto što nije tek eksperiment i da je vrijedno proučiti i možda tako unaprijediti svoj posao?
Pages je dosta ograničen. To jest, u ono malo stvari koje ima - je jako smooth i wow
, a za sve ostalo (a to je puno toga) je truba. Prebacivanje tamo-amo s MS Wordom - zaboravi.
Koristi li itko neki alat koji nije originalni Word, a da ne radi nikakve probleme kada se njime otvara/pohranjuje Wordov dokument? I, još jedno važno pitanje, kako funkcionira Spell Checker na Macu? Verzija Worda u kojoj sad radim nema dobro uređen rječnik, pa ne prepoznaje sve pogreške, a za nešto što nije greška alarmira da jest (da, lektori ponekad radi uštede vremena moraju koristiti i tu opciju).
Ja koristim LibreOffice. MS Word 2016 imam instaliran (koristim svoje pravo na besplatnu "profesorsku" licencu) za slučajeve kakve si opisala. Nažalost, neizbježni su.
LibreOffice koristi Mac OS X sistemski spell checker (kao i Pages) kojem moraš dodati željeni rječnik (koristim onaj javno dostupan, od Aspella za Linux, kojeg je dala na korištenje HULK) ili svoj vlastiti, opet s istim rječnikom. MS Word 2016 nema HR spellcheck i ne znam kako ga dobiti (nije mi potrebno).