14.02.2018 | 20:08
Mojih 2 kn na temu:
1. Draga lektorice, ti si osuđena na ono što ti klijenti koriste (a to je MS Office).
2. Ti od tog živiš i s tim kruh zarađuješ pa je nužno pratit trendove koje imaju tvoji klijenti (što znači da ako netko kupi Office danas kupit će 2016 ili 365, a to neće funkcionirati kako treba kod tebe ako nemaš odgovarajuću verziju neovisno o platformi).
U tom smislu, rješenje je prilično jednostavno i (nažalost) jedinstveno. Odaziva se na ime
Microsoft Office 365 Business. Kompletan Office paket na godišnjoj bazi za 8,80 EUR + PDV, licenca važi za 5 uređaja.
Malo je bedasto na godišnjoj bazi iznajmljivati software ali ima to i svojih prednosti (uvijek imaš posljednju inačicu alata, redovite su nadogradnje, integracija sa drugim Microsoft servisima, gdje ćeš najviše profitirati sa Onedrive uslugom za pohranu).
Ovo što dpasaric priča za Pages, ista stvar važi i za Office jer u slučaju kupovine 365 licence imaš pravo koristiti Office alate na uređajima pokretanim iOS-om ili Androidom, a datoteke se umjesto u iCloud sinhroniziraju putem Onedrive usluge.
Što se izbora platforme tiče, siguran sam da si imala (ili ćeš imati sve više) klijenata koji koriste Apple računala, pa ćeš prije ili kasnije i sama u nabavku istog. Moja preporuka - Mac mini.
Dugogodišnji Apple korisnici će reći - ne, trenutno Mini nije isplativa kupnja i zadnji model je sa zastarjelim hardwareom koji nije moguće nadograđivati, iz 2014-e. I bit će u pravu, bar što se ovog drugog dijela rečenice tiče. Osobno kao primarno kućno računalo koristim Mini 2014 sa 16 GB radne memorije i 2 TB tvrdog diska, došao sam iz PC svijeta i svakodnevno na poslu (a ponekad i doma) koristim PC-je. Ne mogu opisati koliko (mi) je rad na Macu ugodniji i manje stresan, čak i kad radim isti posao kao i na PC-ju. "Prešao" sam jer mi se nije više dalo zafrkavati i istraživati zašto je na PC-ju najednom samo od sebe ono što koristim svaki dan - prestalo raditi, pa onda samo od sebe počelo opet nakon restarta i radilo danima da bi opet prestalo.
Cjenovno, Mini je najeftinije Apple računalo, koje ako se i pokaže kao "promašaj" za posao, nećeš baciti nego će ti koristiti za sve ono što sad radi tvoj drugi laptop. Iste stvari ćeš obavljati, a računalo će biti dugovječnije od PC-ja koji možeš kupiti za iste novce.
Koji i kakav Mini? Vidi s Davorom, svakako nešto sa 8 GB radne memorije kao minimumom (nažalost memorija nije nadogradiva).