15.09.2019 | 22:18
dpasaric kaže:
Mogu li postaviti pitanje cijene svih tih solucija? Jer vidim da svašta spominjete, x komponenti, eksterne pogone, NAS, Apple TV, media boxeve, prijenosnike... a meni sve to izgleda potpuno nepotrebno kompliciranje jer za dobar Plex sustav su potrebne samo dvije stvari:
1) stari Mac Pro s gomilom jeftinih 3.5" terabajta
2) Plex kompatibilna TV (LG, Samsung)
I gotovo, kraj priče, sve radi savršeno, a i svi ostali Macovi i drugi uređaji na mreži imaju pristup mediateci.
I na kraju za malo para imaš pozudan sustav gotovo neograničenog kapaciteta.
Evo smijem ja probati?
Ne znam cijenu starog Mac Pro (no pretpostavljam da ista nije ispod 3500 kn).
TDP takvog Maca koji radi 24/7 je recimo 100W (50W po jednom Xeonu je realna brojka?). CPU koji se u njemu nalazi ne podržava Intel QuickSync tehnologiju (nema specijalnu jezgru za transcoding H.264/H.265 videa).
Istovremeno, jedan Synology NAS 718+ za iste novce nudi procesor čiji je TDP 10W, s diskovima je to recimo 25-30?. Dakle 3-4 puta manja potrošnja struje. CPU ima podršku za transcoding u obliku QuickSync tehnologije. Dovoljno snažan da za 2 streama radi transcoding. Može služiti i kao TM backup lokacija. I kao download klijent. I kao platforma za servise u lokalnoj mreži i kao ulazna točka za VPN. I kao reverse proxy. I kao 100 drugih stvari.
Nevažno za Plex priču. U konačnici dođeš na istu/sličnu cifru?
Cijena jeftinih 3.5" terabajta je ista jer i Mac i NAS koriste iste diskove.
Točka 2 i njena cijena je neovisna o tome na čemu vrtiš Plex server.
Dakle, ako je cijena kriterij, pametno odabran NAS za Plex server je jednako skup kao i Mac, a svestraniji je kao "server" i ima manju potrošnju struje.