04.09.2013 | 19:43
Pun mi je q studenata koji pričaju okolo priče kako ih neki faks tjera da nabavljaju ilegalni softver. Ja sam isto predavač na faksu i dolaze mi studenti s tužnim pričama kako oni moraju koristiti piratski AutoCAD. Ja im pokazujem (doslovce surfam po autodeskovim stranicama i pokazujem gdje se što uklika) kako se kao studenti mogu prijaviti i dobiti edukacijsku licencu *BESPLATNO*, ali njima se to ne da.
Ako neki nastavnik inzistira na korištenju određenog komada softvera, onda:
a) osigurava laboratorij s terminima za slobodan rad studenata (ne samo za planirane vježbe) u kojem je dovoljan broj računala s licenciranim softverom
b) softver je besplatan, ili je studentska licenca besplatna
c) faks ima ugovor s proizvođačem softvera o slobodnom distribuiranju vremenski limitiranih licenci (najčešće na 2 semestra) svojim studentima
d) studenti ga prijave BSA te faks i dekan plate globu i dobiju kaznenu prijavu zbog prinude na počinjenje kaznenog djela, a onda profesor odustane od svog "pristupa" nastavi
Molim da se ne upuštamo u filozofije kako to "u stvarnom životu" ne funkcionira. Postoje visokoškolske (i srednjoškolske!) ustanove gdje to itekako funkcionira, dakle može funkcionirati svugdje. Gdje ne funkcionira, to je samo zato što su i profesori, i studenti indolentni ignoranti.