29.09.2014 | 15:56
Točno, nisam želio reći da Mini ne valja, dxdandy me krivo shvatio.
Štoviše imam doma 2 kom, jedan iz 2007, a drugi iz 2010 i super sam zadovoljan. iMac sigurno ne kupujem dok ne naprave 42" verziju s DVB-T tunerom koju mogu koristiti kao TV-multimedia box-itd u dnevnoj sobi. Ali Mini - uvijek.
dxdandy kaže:
Ne kuzim zasto ga bas tako malo cijenis. Nekako mi se cini da je Mac Mini i7 jaci od iMaca i5 2,7ghz. Ne znam zasto bi onda on bio low end Mac a ovaj iMac kao puno bolji stroj.
Sam procesor danas uopće više nije bitan skoro nikad. Jedino što ostaje vrlo procesorski zahtjevno je video-obrada.
No i u tom slučaju je bitna znatno bolja grafulja, a Miniji je nikad ne dobiju.
iMacovi, osobito oni skuplji - da, ali Miniji - ne.
dxdandy kaže:
Osobno se nadam izlasku novog minija iz samo jednog razloga ( jaci GPU ). Recimo Iris Pro kao GPU i meni dovoljno.
Da, upravo sam na to mislio kad sam napisao da Apple Minija drži kao low end komp za kućnu uporabu i da ga sigurno neće od tuda micati. Osobno, sumnjam da ćeš doživjeti da vidiš Minija s iole jačom grafikom. Jer da mu je stave, osakatili bi prodaju vlastitih skupljih Macova. A Mini im ne služi tome. On im služi da privuče switchere svojom (relativno) niskom cijenom, tišinom i malim desk/shelf footprintom.
Snaga ovog i7 CPU-u je dovoljna za jos koju godinu i moje potrebe
Kako rekoh, sam CPU je već najmanje 5-6 godina prosječnom korisniku potpuno nebitan, u bilo kojem računalu.
ali sam nekako razmisljanja da bi mogao biti jos malo brzi
U kojem smislu brži? Procesor? Disk?
manja potrošnja
Kakva manja potrošnja? Čega? Struje? Zašto?
koji USB vise i meni recimo super kad bi prebacili dugme za paljenje naprijed
E, brate, sad stvarno...
Kakve veze ima dugme za paljenje? Koliko ga često koristiš (i zašto?)?
Ja Minija jednom-dvaput godišnje gasim i palim. I jednog, i drugog.
Do nedavno sam koristio racunalo sa i3 procesorom i 4gb rama i radilo je super i normalno pa ne vidim zasto bi ovaj stroj sluzio za NAS, server ili media centar a ne za svakodnevnu upotrebu u nekom normalnom kucanstvu.
Naravno, slažem se. Kod nas upravo tako i služe, oba. Čak sin na onom starijem radi svoje filmiće za youtube, u iMovieju. Malo je sporije, ali on to naklika, pusti da se obrađuje i piše zadaću za to vrijeme.