12.07.2018 | 14:01
Pozdrav svima!
Eto, planiram uploviti u Mac vode nakon što me cijeli sustav iPhone-a očarao.
Korisnik sam Lenovo računala koje danas furam na servis jer je nakon godine i pol škripanja napokon puko mehanizam za otvaranje laptopa. Laptop radi, samo je ona plastika kompletno skrsena i nemre se zatvorit, niti otvorit pre-vise. Tako da sam odlučio malo odgrabit od ušteđevine (čitaj, sve), ispunit si želju i skočit on the Mac train.
U HR su MacBook-ovi jednostavno bezobrazno skupi (30k kuna u Sancta Domenica? lol) pa sam naravno gledao da ga naručim izvana. MacBook Pro 15" iz 2017 je moj odabir, a iz 2015 je alternativa jer čujem da je izvrstan. No nisam siguran da li sam voljan platit punu cijenu MacBooka starog tri godine, kada za istu ili malo višu mogu vani kupit novi. Svijestan sam da je bitno kako radi, ne kolko je star. Ali za 17k kuna? (18k u iStyle-u)
Po pitanju snage/korištenja/all of that jazz sam napravio već dosta basic researcha i znam što želim. 13" mi je jednostavno preveliki downgrade, neovisno u komponentama unutra. 15" sa 256 GB mi je just enough.
Ono što mene zanima je sljedeće:
Je li itko od vas na forumu naručivao MBP preko interneta? Ako da, koje stranice? Sve preporuke su dobrodošle, ja trenutno gledam Amazon.de, i par dučana u Sloveniji. Jedino me brine tipkovnica, al to se reši sa naljepnicama.
Kako se računa PDV? Prije je bilo da ako kupuješ preko Amazon.de/vani, plačaš GER/vanjski PDV. Sada je nekakva nova fora koju mi nitko do sada nije znao objasnit. Neki kažu da plačamo punih naših 25%, a neki da samo plačamo razliku između HRV i GER: 25%-19%=
6%. Svi odmah kažu da se to vidi u košarici, ali believe me, I checked. Vidim samo cijenu koja piše na stranici, koja nema uračunat PDV još, po onome što svi kažu.