27.07.2018 | 00:03
mmesko kaže:
Nemam pojma koliko zdravstveno kosta, sve mi se odbija od poreza kojeg platim (mislim da je 20% od bruta), u to ulaze zdravstveno, mirovinsko, davanja lokalnoj zajednici i sl. (takoder porezi ovdje nisu kao u HR gdje ti uzmu gotovo 50% brutto-neto, vec ovisi od tvojoj placi i za svaki porezni razred je drugacije).
Porezi u Hrvatskoj NISU 50%. Razlika između prosječne bruto i neto plaće je oko duplo, ali ona ne sadrži samo (niti u većini!) porez, nego *DOPRINOSE*. Dakle osnovno zdravstveno osiguranje i uplatu u solidarno (za sadašnje umirovljenike, tzv. 1. stup) i vlastito mirovinsko osiguranje (za sebe, tzv. 2. stup). Tek nakon toga ostaje iznos od kojeg se oduzimaju porez i gradski prirez (ako je određen tamo gdje živiš).
Dakle, ako želiš usporediti, onda od svega što si zaradio moraš odbiti dio koji uplaćuješ za zdravstveno (iznos koji za tvoje zdravstveno uplaćuje tvoj poslodavac bi trebao pribrojiti na obje strane - i svojoj plaći, i trošku zdravstvenog) i za mirovinsko, onda porez i onda ostatak podijeli s ukupnim primanjima (plaća plus dio koji ti za zdravstveno uplaćuje poslodavac) pa vidi kakav je omjer. Mislim da ćeš vidjeti da ti ostaje nešto manje od 50%
Vrtic - nemam pojma, buduci da (jos) nemam djecu
U tome i jest najveća razlika. Zapadne zemlje su puno atraktivnije od Hrvatske za visokoškolovane profesionalce bez obitelji i parove bez djece gdje oboje rade (pogotovo ako su oboje visokoškolovani profesionalci). Što više djece imaš, to jače atraktivnost opada
. Za Englesku ne znam, za Bavarsku je prag na troje ako oboje rade, a na četvoro ako majka doma čuva djecu. Najprije zato što cijena (najma, a pogotovo kupnje) stambenog prostora potrebnog za veliku obitelj raste dramatično u odnosu na ono što ti treba dok si solo, onda i zato što su troškovi čuvanja, odnosno školovanja djece puno, puno veći nego ovdje (relativno s obzirom na primanja, ne samo u apsolutnom iznosu) i na koncu zato što ti zdravstveno osiguranje za tebe solo ne košta isto kao za tebe i n uzdržavane djece, kao što je to u Hrvatskoj.
Midlands - Birmingham, Coventry, Leicester
Najljepši dio Engleske, sjećam se.
Žao mi je što se nismo uspjeli sresti dok sam bio gore s obitelji, proljetos.
Cijene veterinara ovdje su skupe jer se cijeni to sto si isao 6 godina na fakultet,
A, nenene... Ne laskaj si. Cijene veterinara su visoke jer vas ima puno manje, nego što vas treba. Vrlo jednostavno. Ponuda i potražnja.
BTW, i u Hrvatskoj veterinari lijepo žive u ruralnim krajevima. Ali ako si ti specijaliziran samo za ljubimce, i nemaš obitelj, jasno je da ti je u Engleskoj ljepše.