Koji mac za montažu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji mac za montažu?

• Dijete
  • Posjetitelj
01.02.2010 | 16:35
sam da se razumijemo.. zanat je nesto jako jako jako pozitivno u mom svijetu..
01.02.2010 | 21:10
I u mojem također. Ali ipak nije umjetnost, a nije ni znanost.
01.02.2010 | 23:39
Slažemo se ali mislim da zanat itekako može biti umjetnost, štoviše, u nekim zanatima ta umjetnička komponenta diktira sam opstanak na tržištu. Staklari, moleri, keramičari pa čak i kovači u velikoj mjeri mogu biti umjetnici i raditi onakve stvari kakvima se divimo u Italiji dok kod nas majstori zanatlije rade loše kopije toga istoga ili se dapače uopće ne trude ni oko toga Ista stvar je i sa montažerima. Da..istina je to što ste gore naveli. Montažer danas znači biti netko tko reže i baca na timeline (editing). Razlog tome leži u brzini rada na televizijama i dr. ali i u nemaštovitosti i neimanju volje za maštovitim radom. Proširivanjem pojma montaža iza tih okvira editinga. Ja nisam montažer u tom pogledu. Jednostavno ne pristajem na uvijet rada u kojem mi netko sjedi i govori kako da režem. Ok ako je to tvoj uradak pa mi diktiraš redoslijed ali ja dodajem tom uratku štih i na kraju se točno kuži da je to moj rad Cut montažu može raditi i moja mama na taj način čim dobije iPad Montažu shvaćam kao cjelovit proces. Kod mene ne postoji jasna granica između editinga i postprodukcije..ja stalno čačkam ali ponekad..nažalost..treba odraditi nešto šljakerski i tu me malo smeta što ne mogu sve spičit do kraja u fcp-u.
02.02.2010 | 00:05
Hm, mislim da je u ova današnja, raznim smećem natrpana vremena, teško odrediti granicu između zanata i umjetnosti. Moram priznati da u suvremenoj umetnosti puno toga ne kužim, i da sam na nekim izložbama samo tupo blejao u razne apstraktne kreacije poznatih autora, pitajući se 'što je pisac htio reći'. Dobro, neka sam ja ignorant, ali kada se većina to pita na nekoj izložbi, onda se nameće pitanje WTF, ili za zabca, wtf (jer to nije isto)?!?
No, nevertheless, takva razmišljanja sigurno možemo aplicirati i na video stvaralaštvo. Koliko nešto mora biti dobro izmontirano, pa bilo to i vjenčanje, da bi bilo umjetnost? Tko može odrediti što je, a što nije umjetnost u videu? Mislim da se dobra montaža ili obrada može prepoznati kao pošteno odrađen posao, ali da li je to umjetnost? Ako su klijetni zadovoljni zanatski odrađenim, ali ipak kreativnim radom, mislim da se čak i može u posebnim slučajevima govoriti o videu kao umjetnosti.
Eto, tako, ono... mislim... a čuj... šta ja znam... možda..
02.02.2010 | 17:27
To se vidi na izrazima lica ljudi koji su upravo završili sa gledanjem materijala. A ovo za suvremenu umjetnost se apsolutno slažem! Gdje su vremena velikih renesansnih majstora? To su bile umjetnine pa i glazba,a danas budala uzme stari portabl tv nakelji ga na zid i spoji crijevo od tuša na njega koje kaplje u slivnik dok se na tv-u vrti slika neke mlohave ćune (jer nije fora više blejat po sisatim mladim trebama).. dobro ja sad otišao u krajnost al htjedoh reći-ni ja to ne kužim. šta ću kad volim romantiku hehehe
02.02.2010 | 17:38
zeljavk je napisao:
Slažemo se ali mislim da zanat itekako može biti umjetnost, štoviše, u nekim zanatima ta umjetnička komponenta diktira sam opstanak na tržištu.

Ne slažem se. Zanat je zanat, a umjetnost je umjetnost i "never the two shall meet". Zanat je vještina brze i kvalitetne reprodukcije skupa određenih sličnih radnih procesa. Dobar zanatlija svakako jako puno vrijedi i slažem se s Djetetom da je to nešto jako pozitivno. Umjetnost je čin kreativne slobode i nije (nužno) povezan s vještinom i tehnikom (makar svaki umjetnik vremenom razvije i vještinu, i tehniku), a definitivno nema veze s brzinom, niti reproduciranjem već viđenog.

To što neka osoba može biti odličan zanatlija (tj. po hrvatski - obrtnik) i istovremeno umjetnik je stvar kvaliteta i svestranosti te osobe, a ne opće pravilo nekog zanata.

Staklari, moleri, keramičari pa čak i kovači u velikoj mjeri mogu biti umjetnici i raditi onakve stvari kakvima se divimo u Italiji dok kod nas majstori zanatlije rade loše kopije toga istoga ili se dapače uopće ne trude ni oko toga

Jako sam osjetljiv na ovakve generalizacije, naročito u kontekstu "vani je sve super, a kod nas sve s*anje" (ili obratno). Suzdržavam se, ali teeeeeeeškom mukom, da te ne zaflejmam iz svih oružja.

Za mene je ovo stvar individue koja radi. Sreo sam ljude koji su istodobno i sjajni obrtnici, a i umjetnici, i u inozemstvu, a i kod nas. A isto tako sam sreo teških fušera, koji nisu niti obrtnici, niti umjetnici, a prodaju se pod velike face, također i u inozemstvu, i kod nas.

Kad si već spomenuo kovače, osobito ove kod nas koji, kobajagi, rade loše kopije (čega?), baci oko ovamo:

http://www.rossini.hr/index.php?menu=5.0&lang=cro
02.02.2010 | 18:17
zeljavk je napisao:
Cut montažu može raditi i moja mama na taj način čim dobije iPad

Mislim da mi petnaestak godina profesionalnog bavljenja montažom na našoj dalekovidnici i nekoliko godina sa studentima na FPZG-u daje za pravo da kažem da veću budalaštinu nisam ćuo u životu! Ovakva izjava ne samo da vrijeđa menu kao profesionalca već mislim i večinu ljudi koji se tim bave pogotovo kada onaj tko to kaže očito nezna da je REZ u montaži najčišći i najteži način spajanja dva kadra! Svaka budala može spojit kadrove a da je između neki "svadbeni" efekt!
02.02.2010 | 18:41
ajde da prvo odgovorim 100saletu..dakle
@100sale- ma nisam to tako mislio ali stvarno tako ispadne kad se pročita. Inače ne koristim niti jedan prijelaz osim disolvea ili eventualo pusha ako je nešto brzo ili spaljujem glowom u kombinaciji sa blurom pa vraćam drugi clip u normalu i to je to. Nikakvi svatovski efekti ni preseti kod mene nne igraju ulogu. Ovo cut montaža sam mislio na one koji režu na način da mi ljudi pričaju kako su se kasnije dok su gledali svatove nagledali hoda kamere po podu i naslušali neizbačenih psovki jer ljudi ne pregledavaju materijal i samo ga režu i nabacaju. Ne sluša se glazba i kako ju se reže. Osobno me smenta ako nije montirano u ritmu i ako se nekoga tko priča ili pjeva prekida u pola riječi. E to bi brate i moja mama radila tako a opaska za iPad je vezana uz komentare na njega i trebalo je ispast fora al ok :)Nisam školovan montažer ali sam dobar u tome što radim, neki kažu da je to urođeno, neznam. Znam da je rez kada legne savršeno najbolji način spajanja dva klipa kao što to vidi svatko tko ima osjećaj. za to ne treba imati posebno znanje. Mislim da mi nekadašnje profesionalno plesno iskustvo, sviranje dva instrumenta, slikanje i sportska karijera daju dobre temelje i širinu za bavljenje ovim poslom. Hrpa montažera za početak nema ritma što se da vidjeti i u dokumentarcima dakle ne pričam o glazbenim spotovima. Mislim da si me krivo shvatio jer nisi pročitao u mojoj rečenici onaj dio''na taj način'' a u globalu mislim da smo na istoj valnoj dužini. Pozdrav i pozdrav ekipi na fpzg-u..tamo sam proveo lijepe dane sa ekipom koja je sada većinom na rtl-u
02.02.2010 | 18:55
@smayoo
''To što neka osoba može biti odličan zanatlija (tj. po hrvatski - obrtnik) i istovremeno umjetnik je stvar kvaliteta i svestranosti te osobe, a ne opće pravilo nekog zanata.''
Je Smayoo pa što sam ja rekao?
''mislim da zanat itekako MOŽE biti umjetnost'' nisam rekao da je nego može naravno da to onda kako ti kažeš nije pravilo.
A sad se ja malo suzdržavam naime. Vidi. Nikad ali baš nikad nisam pljucnio ni po ovoj državi ni po situaciji u kojoj jesmo tj. jesam. LJetujem na jadranu i konzumiram hrvatsko. Iz Vinkovaca sam i završio sam fax u Zg imao ponuda da ostanem ali sam se vratio svome kraju jer se osjećam dužan. Trenutno sam se čak preselio u Vukovar gdje sam sa dečkima otvorio firmu i radimo i borimo se. Borimo se da ne budemo šljakeri! Radimo najbolje što znamo i možemo i uspjeli smo. Ljudi više ne idu u Zg nego se angažira nas. Ali mi je trebalo krvi i krvi ispišane da se izborim i dokažem da MI možemo jednako dobro kao što se radi dalje od nas. Pa šta sam se trebao usporediti sa lošima po Zagrebu? Normalno je da kada navodim primjere u inozemstvu, govorim o kvaliteti pa neću o smeću?! Kojeg naravno da ima! Ja definitivno ne generaliziram na taj način na koji me optužuješ..iako bi se dalo! Ako je netko dokazao da voli ovu zemlju, ove ljude, svoj kraj i da prezire preseravanje onda sam to ja. Radi ovakvih tema sam izbačen sa nebrojeno puno foruma pa bolje da prestanem
Pozdrav prika..
03.02.2010 | 02:06
Kaže se da ako se svađaš s jednim, to je njegov problem, ali ako se svađaš s mnogima, onda je tvoj.

Meni se čini da je kod tebe više no obično izražen problem raskoraka između onog što želiš reći i onog što stvarno kažeš (misleći da je drugima jasno što si želio reći).

Napisao si:
raditi onakve stvari kakvima se divimo u Italiji dok kod nas majstori zanatlije rade loše kopije toga istoga ili se dapače uopće ne trude ni oko toga

Očito je da nisi to mislio, ali si to napisao. No to je u svakom slučaju puno bolje nego da si zaista to i mislio.

Peace.
03.02.2010 | 21:10
a možda se ja baš uvijek svađam sa pravima šala..
Peace i tebi shvatili smo se i to je bitno!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 2 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO