19.06.2010 | 21:28
@croalpha
Dobrodošao.
Ja se bavim ovim poslom koji opisuješ, i slicnim poslovima koje ne spominješ. Do sada sam koristio u radu 24" iMac aluminijski (prva generacija), G4 MacMini sam koristio samo u trenutcima kada sam u rijeci i treba obaviti nepredviđeno manji posao, i sada već godinu dana radim na 15" unibody MacBook prou.
Moji su dojmovi sljedeći:
13" ekran ti nije dovoljan za rad niti dimenzijama niti kvalitetom ekrana. 15 inchna verzija je bolja no za grafički dizajn (dakle govorimo o printu) nije dovoljan. No u tom smislu neznam za laptop koji ima ekran koji jest dovoljan. Možda mat model 17" macbook pro stroja jest - no to nisam vidio pa neznam.
Ekran na iMac 24" (tada) a 27" sada jest dovoljan i razlika između tog ekrana i ovoga na laptopu je više nego očita.
Mislim da bi trebao ionako nabaviti neki IPS matrični stolni ekran u tom smislu, pa ti sam ekran na laptopu utoliko nije presudan. A ovaj koji mbp ima nije loš.
Hardwer je dostatan za razumna očekivanja rada sa videom. Ja sam montirao i HD video na mbp 15" (no nije riječ o osobito zahtjevnim renderima) i iskustvo je bilo vrlo glatko. Za ugodniji rad nabavi brz externi disk sa FW800 portom i na njemu drži sav scratch i svu sirovinu.
Mac mini (čak i prastari G4) može raditi nekakve plakate i letke, kao i kraće knjige ako nisi osobito nestrpljiv, vrlo ugodno.
Ovdje naglašavam da poslove neće obavljati brzo, no obavljati će ih stabilno. (meni ništa nije trokiralo u radu a radili su istovremeno illustrator indesign i photoshop). Na macminiju nebih preporučio nikakav video rad (neznam kako je sa ovim skroz novima).
I sad apple hardware dojmovi:
multitouch = genijalan ... uopće ti neće trebati miš (ja koristim dodatno wacom tablet za crtanje) pa čak ni za rad s krivuljama i sličnim.
Laptop je lagan, tanak i to je ako si u pokretu izvrsno.
Baterija traje dosta dulje od baterija koje sam vidio na non apple lapopima također važno ako si u pokretu.
Zvučnici su bolji od većeg broja zvučnika koje čujem na drugim laptopima (naravno govorimo o laptop zvučnicima pa ne očekuj čuda).
I ovaj tvoj 13" i moj 15" mbp imaju dvije grafičke kartice (laički jaču i slabiju) i ja nikad nisam imao potrebu za ovom jačom ... čak ni u radu sa videom. No ovisno o tome što konkreno radiš znaj da imaš opciju raditi i sa ovom jačom.
Adapter za struju je lijep, malen i lagan, megsafe je super zaštita od oštečenja laptopa "zbog ljudskog faktora"
... ali je nepotrebno preskup. A nije posebno otporan na kvarove.
I tu dolazimo do dijelova (perfirenih ili internih); kvare se, normalno kao i non apple hw ... a nisu ništa dugotrajniji. Dapače dobiti ćeš računalo sa kraćom garancijom.
Macmini iz powermac apple faze se pak nije kvario, uopće ... no ta su vremena prošla ... sad se više bavimo iPadovima, iPodovima, iPhonovima etc.
Poznato je da se dosta kvare pržilice (meni se desilo), koliko pamtim s foruma zna se deisiti i kvar na grafičkim-a, te također na ekranima (ostali nadopunite ako sam nešto zaboravio).
I na kraju šlag - software!!!
Ovo je razlog zašto po meni vrijedi kupiti mac. OS je po meni najbolji OS za ovu i mnoge druge namjene (radio sam sa XPom, VIstom, nisam sa 7icom, radio sam sa Ubuntu, Suse i Debian linuxom) i iako su mi linuxi izrazito zanimljivi za korištenje i učenje upravo je ova domena koju spominješ rupa koju oni nikako ne zadovoljavaju ... nije problem sa samim OS-om već što nema adkvatne zamjene softwera kao što su Adobe proizvodi.
win priću predopostavljam znaš.
Rad sa adobe softom (osim sa flashom) je puno bolji na macu nego na windowsima, stabilnije, se radi, sučelje istih programa je (meni) bolje riješeno za OSX nego za MS ...
Dosta apple softwera koji dolazi za OS-om mi je super (ne govorim o iLifeu). Final cut studio je jeftin i izvstan za rad s videom (jefint u usporedbi s alternativama).
Na netu možeš naći goimel freewarea, donation ware-a i jeftinog softwera za kojekakve namjene .... meni je uvijek bilo lakše naći soft koji trebam za mac nego za win iako nesumnjivo ima više softa za win ... (lakše je naći dobar soft za mac).
Zaključak .... kad bi mac os mogao (kvalitetno) vrititi na non apple hardwareu ... to bi mi bio izbor.
Što se samog os-a tiće toliko fino radi da nekad malo i fali nesto za podesavanje ...
ono čisto za gušt.
E sad odluka ti ovisi više o tvojim željama i ukusu nego o nećem drugo ... ima ljudi kojima je Mac OS nelogičan itd ... u svakom slučaju to je komp kao svaki drugi ... ne očekuj čuda samo je logika drugačija od one koju poznaješ na Windowsima. Što ne znači da je teško ovu logiku shvatiti.
Ja bih preporučio da probaš uživo prije nego kupiš.
ovo što davor kaže je istina ... u ovoj struci je zaista jako puno ljudi koji koriste macove pa i to valjda nešto govori.