30.10.2010 | 10:33
smayoo je napisao:
Ispričavam se g09o-u i svima ostalima, zabrljao sam nehotice. Umjesto "citiraj" sam na g09o-v post uklikao "ispravi" pa sam njegov post pregazio svojim. Zaista nije bilo namjerno, molim sve, a naročito g090-a da uvaže moju ispriku. Nažalost, sad više ne mogu vratiti originalni tekst, ali bitni dijelovi su ovdje citirani.
Sve ok.
Popljuvao si OpenOffice iz velike visine, a sad kažeš da ga nisi koristio (NeoOffice je isto što i OpenOffice).
Nisam znao da je NeoOffice isto sto i OpenOffice. OpenOffice sam koristio na Linuxima.
Ne. Kad pišeš loše, a da je argumentirano, onda je to kritika. Kad jamraš bez veze, onda je to jamranje. Želiš li pomoć ili ne želiš? Ako želiš, ne duri se kao malo dijete, nego čitaj što ti pišemo tu (i u drugim threadovima, nekima i po par godina starim, a svi su ti dostupni kroz tražilicu foruma).
Cinjenice nije potrebno argumentirati. Ako auto dok je novi ide 200, a za 5 godina 150, to je cinjenica. Lako se izmjeri tako da se sjedne i vozi. Nisu potrebni argumenti.
Ako želiš savjet, onda slušaj savjete i ne duri se.
Ma tko se duri?? Jel tako mogu i ja rec da si se ti nadurio kad sam napisao neke (po meni!) lose strane. Pa necemo tako komunicirat, nikud necemo doc.
Ja koristim Mac (zapravo - tri Maca - iMac G4, Mac Mini 2007, MacBookPro 2008) od jeseni 2007. godine. Dakle, u 3 godine sam 2x morao stroj prisilno gasiti. Jednom zbog Flasha, a drugi put zbog Windowsa. Ti si to uspio u prvih tjedan dana korištenja. Zašto? Jer si živčan, nepromišljen, nestrpljiv i neuk. Ako ti je već zapelo, što nisi odmah pitao za pomoć, nego brže-bolje sjekirom u glavu.
Upustiš se u instalaciju BootCampa radi običnog MS Officea, bez jedne sekunde razmišljanja ili pitanja savjeta i čak ti se ne da pročitati ni upute za koje te lijepo upozori na početku da ih isprintaš, proučiš i imaš pri ruci, i u kojima piše kako se bira boot particija pri startu.
Nemam sto reci a ovaj dio, smatram da je sasvim nekorektno od tebe da pretpostavljas koliko sam razmisljanja i savjetovanja obavio prije instalacije Windowsa. Ako nisam na ovom forumu kako znas da nisam od kolega i na drugim forumima...
Opet, kako znas da nisam procitao upute i imao ih kraj sebe? Zapravo i jesam, pokazat cu ti kasnije. Koristio sam one s
support.apple.com/manuals/#macos (druge po redu odozgo).
Pitanje nije bilo kako se bira OS koji ce se pokrenuti kod boota, vec kako da taj ekran stoji i ponudi odabir kod paljenja kompa. To sam i pojasnio u jednom postu gore, ne znam jesi li procitao.
Onda koristiš MAC OS DVD koji (pretpostavljam) nije original isporučen u Mac, nego je neki retail stariji od Maca ili tako nešto pa nema prave Windows drivere i onda problem "rješavaš" s nekoliko instalacija windowsa umjesto da potegneš iz Windowsa Apple update, da ti povuče sve potrebne drivere, kao što ti piše u uputama koje nisi ni pročitao, ni isprintao. Na tu temu je tu na forumu bilo jedno 2-3 threada. Da ti se i nije dalo tražiti pa da si samo pitao, odgovorili bi i 4. put. No ti si, međutim, najprije n puta reinstalirao windowse, onda se čudio kako se vratiti u Mac OS, onda si negdje nabo (trivijalan) odgovor pa si na kraju došao ovamo jamrati.
Opet pretpostavka i opet naravno krivo. U prvom postu sam napisao da sam kupio novi MacBook Pro pa ako si krenuo pretpostavljati, zasto nisi pretpostavio da koristim Mac OS DVD isporucen uz original nego suprotno?
Ne znam jesi li ti (i kada) procitao upute za instalaciju bootcampa. Najlakse je reci da netko drugi nije. Molim te otvori ove gore upute pa prati samnom. Instalacija bootcampa ide sasvim u redu do koraka 4.
Step 4: Install the Boot Camp Drivers for Windows
After installing Windows, install Mac-specific drivers and other software for
Windows
using your Mac OS X installation disc.
Dakle, citam upute i pratim sto pise.
Samo da te podsjetim, u ovom trenutku nalazim se u Windowsima, prvo bootanje. Nemam instaliranih drivera i wireless mi ne radi. Dakle i da hocu ne mogu na Apple Update skinuti nove drivere.
Dalje, ovo su 3 i 4 korak procedure instalacije drivera:
3. Follow the onscreen instructions.
Important: Do not click the Cancel button in any of the installer dialogs.
4. After your computer restarts, follow the instructions in the Found New Hardware
Wizard to update your software drivers (Windows XP only).
Dakle, pratim instrukcije na ekranu te iz ovog shvacam (i zadnji ekran instalacije tako implicira) da je potrebno restartati OS sto je i logicno kod instalacije drivera u Windowsima.
Restartam OS i smrzne se na Login screenu. Sto sam krivo napravio? Gdje nisam pratio upute?
Kasnije na strani 15 ima poglavlje Upgrading koje opisuje proceduru upgradea drivera kad je vec sve instalirano i radi, ali zelis novije verzije.
A to što si izveo sa Skypeom mi je neshvatljivo. Kakva serija brzopletnih i nepromišljenih postupaka! I nije ti ni u jednom trenutku palo na pamet upitati za pomoć *prije* nego use*eš do kraja?
U tjedan dana si toliko izmaltretirao disk da je moguće da ima i štete na njemu koju treba popravljati. Bootaj s instalacijskog DVD-a pa napravi repair diska pomoću Disk Utility. Pa pejstaj ovamo report, da vidimo kakva je šteta nastala i da li je popravljena.
Koliko imaš RAM-a? U Activity Monitoru provjeri pod System Memory što kaže. Ako su ti navike rada i aplikacije koje koristiš takve da ti pojedu svu fizičku memoriju pa si stalno na swapu, naravno da je usporen. Što se toga tiče FireFox ti je kao rođen za žderanje resursa, isto kao i Skype. Ako imaš malo RAM-a, možeš stroj bitno ubrzati tako da QUIT-aš aplikacije koje ne koristiš zaista često. S obzirom na tvoj pristup, možda nisi ni skužio (pročitao sigurno nisi jer to očito ne radiš) da klikom na crveno samo zatvaraš prozor, ali ne mičeš i aplikaciju iz memorije. Za to je potrebno napraviti <Ime aplikacije> pa Quit na meniju ili cmd+Q na tipkovnici. Neke aplikacije su kulturne, pa, ako nemaju nijedan prozor aktivan, dealociraju većinu memorije i ostane samo relativno mali footprint koji, međutim, bitno ubrzava ponovno otvaranje prozora kad poželiš. Neke druge, su, nažalost, nekulturno napisane pa i dalje žderu masu memorije ako nisu quitane, makar i nemale nijedan prozor.
Kao sto u prvom postu pise, radi se o novogm 2.4GHz MBP 13'', tako da imam 4GB rama.
Hvala za ove savjete.
Jedan moj poznanik, pomorac, je svojedobno prodao svoj Saab 900 turbo DS nekom liku. Ovaj je nazvao drugi dan da auto ne valja jer ne može izbaciti iz prve brzine, jer glupan nije otključao mjenjač. Moj poznanik mu je vratio novac i uzeo auto natrag i odbio mu ga je prodati rekavši da ne zaslužuje takav auto. Vidiš li sličnost?
Jesam li glupan za Mac ili nisam vidjet cu s vremenom kao i to da li ga zasluzujem.
Ja u ovu temu vise necu pisati jer smatram da je krenula u krivom smjeru. Takoder, mislim da komunikacija s tvoje strane nije u redu, ja ovdje nikog ne vrijedam, ne pljujem po nikom i ne govorim sto i kako je radio bez ikakve osnove. Citam sto ljudi pisu i svakome zahvalim sto je potrosio to vrijeme da meni pomogne.
Hvala jos jedom svima na pomoci!