Macbook pro ili air?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook pro ili air?

• User
  • Posjetitelj
23.05.2011 | 10:51
Ovisi šta smatraš pod ozbiljnijim. Ako misliš nešto igrat, Photoshopirat ili obrađivat video preko VNC-a ne da se nećeš usrećit nego je gotovo nemoguće Ako misliš nešto otipkat i sl. onda može proć.

A VirtualBox ti neće ostavit puno tragova. Virtualne mašine sprema u korisničkom (znači ne sistemskom!) library folderu i to je, pored preferences-a i Applications foldera, jedino mjesto koje znam di se još infiltrira
23.05.2011 | 10:59
smayoo kaže:
Jesi pogledao u Vip dućanu na Rivi?

Nisam, ali bi trebao sutra ići u Ljubljanu pa ću tamo naletit na koji ja se nadam.
Još jedno pitanje u vezi tipkovnice, koliko je layout drugačiji nego na PC-u i dali se ikako može podesiti da bude isti pošto moram na faxu riješiti programiranje, pa da se ne "naučim" na Mac-ov layout pa kasnije na PC-u neznam gdje se šta nalazi..
Ili je riješenje virtualka i onda u njoj pišem kako želim, ili pak baš moram BootCamp sa instaliranim windowsima.. ? Što se tiče tog "gumenog" diska, ja kad ugasim računalo briše se sve na virtualki? Pa ne vidim smisao 40 Gb prostora osim ako se stavi u sleep i tako bude do danjega.. ?
Thx
23.05.2011 | 11:06
OK. Probati ću s VirtualBoxom. Mene najviše mući AutoCAD i to verzija 2004 koja nije zahtjevna kao ova zadnja. Sada XP fino radi na AMD-u 2GHz i 1GB rama, za igranje nije, to znam. PS2 još dobro služi za povremenu pucačinu.
Imam još koje pitanje, a to je VB+XP i virusi i djeljenje datoteka između OSX-a i XP preko virtualnog stroja? Rado bi izbjegao antivirusni program. Pod XP-om mi ne treba internet, jedino za nadogradnje XP-a (u pitanju je XP SP3). Znam da pušem na hladno ali htio bi biti siguran da mi se gamad ne nakoti.
Remote Desktop otpada kako sam i pretpostavljao.
Hvala.
23.05.2011 | 11:56
Tpkovnice su iste. YU layout koliko me sjecanje sluzi. Iako slovenci nemaju ć, ali postoji na tipkpvnici. Tako je bilo prije. Inace, ako trazis povrat poreza od slovenaca, nasi te budu pitali za komp. Barem je tako bilo. Ako ne prijavis slovencima, dopeljas ga bez problema.
23.05.2011 | 13:25
Kupit cu ga ovdje, a kad sam vec u Ljubljani da ga pogledam uzivo.
Layout je isti kao na Pc-u?! I znakovi -/:;()"?!'[]{}_\|~<> itd..?
23.05.2011 | 19:06
Mislim da su Z i Y zamjenjeni (govorimo za YU layout iliti onaj koji je ostao raspadom bivše). Neki znakovi nisu na istom mjestu (kao /) i možda još pokoji, ali je to manje važno. Jedino što je MAC tipkovnica osiromašena za one dodatne znakove i simbole koji su na PC tipkovnici načičkani po tipkama, tako da ih zna biti i do 4 na jednoj. Da li je to dobro ili nije, prosudi sam. Ja naposlu imam talijansku tipkovnicu (PC) i najnormalni pišem, koji put fulam, ali nije problem. E da, funkcijske tipke na prijenosnicima imaju drugu namjenu, a ako trebaš ba tipku F1 ili koju drugu, onda pritisneš fn+F1..12.
Ako možeš kupiti u RH preko firme to ti mislim ispad nešto jeftinije nego u SLO. Ja sam zadnji puta gledao u BIG-BANG-u u onom prestrašnom šoping centru (BTC mislim).
  • User
  • Posjetitelj
23.05.2011 | 20:39
zabac kaže:
OK. Probati ću s VirtualBoxom. Mene najviše mući AutoCAD i to verzija 2004 koja nije zahtjevna kao ova zadnja. Sada XP fino radi na AMD-u 2GHz i 1GB rama, za igranje nije, to znam. PS2 još dobro služi za povremenu pucačinu.
Imam još koje pitanje, a to je VB+XP i virusi i djeljenje datoteka između OSX-a i XP preko virtualnog stroja? Rado bi izbjegao antivirusni program. Pod XP-om mi ne treba internet, jedino za nadogradnje XP-a (u pitanju je XP SP3). Znam da pušem na hladno ali htio bi biti siguran da mi se gamad ne nakoti.
Remote Desktop otpada kako sam i pretpostavljao.
Hvala.

Stavi samo neki free Firewall koji će ti propuštat isključivo windows update i nećeš imat problema. I kloni se sumnjivih USB stickova, ili im makar makni autorun.inf u Mac OS-u prije nego ga proslijediš windowsima
23.05.2011 | 21:12
Ko grom. Budem za vikend malo prčkao, ako se uhvati što vremena. Hvala.
24.05.2011 | 00:53
CrAsH58 kaže:

Za te special characters layout je skroz različit. Ali jedan član jabučnjaka je nedavno uploadao layout koji je potpuno identičan. Potraži malo po forumu.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.05.2011 | 01:01
smayoo kaže:
CrAsH58 kaže:

Za te special characters layout je skroz različit. Ali jedan član jabučnjaka je nedavno uploadao layout koji je potpuno identičan. Potraži malo po forumu.

Evo linka za taj layout da ti uštedimo vrijeme: www.jabucnjak.hr/forum/switch/52190-layo...osx-i-win.html#60481
25.05.2011 | 10:28
Super, hvala na pomoci.. Sad cekam placu, pa se javim kad uzmem Mac..
11.06.2011 | 16:18
Evo bio ja u ljubljani, pogledao uzivo Air 11", cini se sasvim dovoljan ekran za svakodnevbu upotrebu. Vodeci se time, nasao sam isti u oglasniku, samo kaze cura da je kupljen u Austriji, pa me zanima kakva je tipkovnica u tom slucaju i kako ostvarujem garanciju posto je worlwide ? Salje powercomu ili..?

Thx
11.06.2011 | 21:39
Koliko se raspravljalo, Apple priznaje garanciju za prijenosnike i mini gdje god bili kupljeni.
12.06.2011 | 12:55
Da. A tipkovnica je, ako je kupljen stroj u Austriji, njemačka, dakle (pretpostavljam) ü, ä, ö i ß umjesto č, ć, š i đ, te veća tipka ENTER jer nema tipke za ž.
12.06.2011 | 19:16
Kako bi se takva tipkovnica ponasala sa ovom skriptom gore navedenom?
Dali to znaci da zaboravim na slovo "ž"? ili se da nekako namjestit.. Ako ima netko sa takvom tipkovnicom za kakv savjet..? Treba mi do veceras da znam dali uzimam ili ne..
Ustvari da ovako formuliram pitanje: dali bi vi (koji se vise kuzite u Mac) uzeli mac sa takvom tastaturom..
Thx
12.06.2011 | 21:41
Grrrr. Kakve veze ima kaj piše na tipkama? Dok imaš grčki layout, pisal buš grčkim pismom, makar bile tipke na arapskom.
Ja ne bi uzimal švapsku, prije bi UK/USA. Ako je cijena vrlo prihvatljiva, razmislil bi i o njemačkoj varijanti.
Uostalom, pravi obermačosi i oni spigani informatičari koriste www.daskeyboard.com/. Tastatura nad tastaurama. LOL
12.06.2011 | 21:56
Pa nema veze sta pise na tipkama, ali ima veze ako fali jedna tipka/slovo..
Nedajem svaki dan tolike novce za laptop, a komp trenutno nemam pa mi je jabucnjak jedini izvor informacija preko iPhona, da ne lutam netom..
12.06.2011 | 22:53
Da pojasnim, ne nedostaje tipka ž, samo je na drugom mjestu!
12.06.2011 | 23:05
kao što riba kaže. ja imam švicarsku tipkovnicu i zadovoljan sam. kad trebam te naše znakove, samo promijenim zastavicu u gornjem desnom kutu i to je to. ni u kom slučaju razlog za odustajanje od Mac-a;)
12.06.2011 | 23:08
Kolika je razlika u brzini i ostalom između stare i nove verzije MacbookPro 13" (2.3, i5)?
13.06.2011 | 00:17
Eee to je onda druga stvar, posto je smayoo napisao da je tipka enter veca jer nema tipke "z"..
13.06.2011 | 13:42
Sjećam se tipkovnica s njemačkim layoutom kojima je falila tipka za "ž". To jest - imala je dvije tipke desno od "P" i dvije desno od "L". Međutim, http://www.macforum.ch/pictures/tastaturreinigung/tastatur.jpg ovdje je prikazana Mac tipkovnica koja ima tipku za "ž" i na njoj neke "nenjemačke" znakove. Ako je takva, onda ti ne fali tipka za "ž".
15.06.2011 | 18:51
Evo stigao mali Air sa 128Gb SSD.... sad još traje vrijeme prilagodbe.. za sada sve ok
Jedino kako maximizirati prozor, ekran je ionako dovoljno mali, još su mi prozori na pola...
15.06.2011 | 20:53
Vječno pitanje switchera. Na Macu nema maksimiziranja preko čitavog ekrana - prozor se maksimizira koliko je potrebno da prikaže sadržaj.
15.06.2011 | 21:25
Svaka čast, ali brate mili... ekran je 11"...
Koristim zoom pa je ok... ima feeling da ću uskoro morat koristit search...
16.06.2011 | 09:20
CrAsH58 kaže:
Svaka čast, ali brate mili... ekran je 11"...
Koristim zoom pa je ok... ima feeling da ću uskoro morat koristit search...

NE kužim što te muči? Ako je sadržaja toliko da ti prozor preko cijelog ekrana ne bi bio koristan (tj. ako bi dio prozora ostao prazan) onda ti se prozor neće maksimizirati nego će se povećati toliko da prikaže cijeli sadržaj. Ako je sadržaja toliko ili se može tako prikazati da zauzima cijeli ekran, onda će ti se i prozor toliko povećati.

Ako su ti pak slova sitna, to je sasvim drugi problem. U većini aplikacija možeš ili napraviti interni zoom sadržaja u prozoru (pa će se nakon toga i prozor drugačije ponašati kod maksimiziranja) - npr. NeoOffice; ili zadati da se sadržaj ispisuje većim fontom, pomoću cmd+ i cmd- - npr. Mail.app.
16.06.2011 | 20:50
Sadrzaj je npr. folder pun pjesama, pa mi ga ne razvuce cijelog po visini.. Al nema veze snac cu se..
Jos jedna sitnica, shift i strelica lijevo ili desno u win sluzi za oznacavanje texta (kao misem), kako se to radi na macu?
Kako namjestim da mi je vlc default player za muziku?
Kako namjestim da kada zatvorim ekran neide u sleep nego i dalje normalno radi?
Thx
16.06.2011 | 21:00
Kortisti ovo što je Član predložio.
Meni Shift i strelica lijevo/desno označavaju tekst baš kako si opisao.
Defaultnu aplikaciju namjestiš tako da desno klikneš na datoteku, odabereš Get info, postaviš Open with na željenu aplikaciju i klikneš Change all...
Što se sleepa tiče, možeš ga probuditi ako imaš spojenu vanjsku tastaturu ili mouse i spojen je na vanjski display... ili koristi insomniax:
semaja2.net/insomniaxinfo
...ili Caffeine:
lightheadsw.com/caffeine/
16.06.2011 | 21:26
Super! Puno hvala!
I zadnje, ali ne manje bitno..
Mogu kako prebacivat na NTFS stick? Kako inace prebacujete .iso od par Gb?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 10 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO