Mini vs. MB Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mini vs. MB Pro

15.08.2011 | 01:12
Namjeravam napraviti switch i sada se dvoumim izmedju Mini-ja i MB Pro-a. Prvenstveno mi treba za web development i obradu fotografija, da moze vrtiti Win i Linux virtualke i da ima dual display mode opciju prikaza (monitor i TV).

Od iMaca sam odustao jer ne zelim imati posla s prasinom i flekama.

MB Pro 15" mi je malo preskup (iako bi se mogao rastegnuti i za njega) pa mislim na 13". Prednost mu je sto je mobilan (iako mi taj faktor i nije toliko vazan i presudan, imam iPad koji mi je dovoljan za sve ono sto mi treba kada sam u pokretu) i hardware-ski nadmocniji nad Mini-jem, ali je cijenom nesto skuplji. S obzirom da mu je ekran premalen za ozbiljniji rad, pogotovo obradu fotografija, mislim koristiti vec postojeci monitor s IPS matricom (pa tako i sa Mini-jem). Mini nema opticki pogon pa mu je to minus i extra trosak.

Da li oba podrzavaju dual display?

- MB Pro 13" 9.799 kn
- Mini 6.809 kn + tipkovnica + mis = cca. 8.000 kn (+ externi opticki pogon)

Sto mi preporucate? Da li uopce trebam gledati MB Pro 15"?

Gdje mi je najbolje kupiti: Apcom, iStyle, Filex ili netko drugi (da li svi daju 10% studentskog popusta)?
15.08.2011 | 01:31
Moj novi Mini (late 2010, zadnji s optikom) ima HDMI i MDP. Ne znam da li je to dual display (nisam probao), ali ako se ne nađe nitko drugi tko zna pouzdano, mogu ja probati.

Ako se odlučiš za Minija, moj ti je savjet da uštediš parsto kuna i uzmeš žičanu tipkovnicu i miša. MagicMouse je sexy i multitouch površina je super stvar, ali meni osobno je premalen, probao sam ga jednom na 10 min i uhvatio me grč u ruci. I nije baš tako dobro upotrebljiv kao trackpad na MBP

Hardverska nadmoć, mislim, nije baš bitna za ovo što tebi treba. To jest - oba će ti biti dovoljno jaka. Moja supruga na našem Miniju radi obradu fotografija (foto družina u učeničkom domu) i to radi bez problema.

Ako te zanima što konkretno, slobodno navrati pa probaj uživo. I na Miniju, i na MBP (iako je ovaj moj već skoro 3 godine star).
15.08.2011 | 13:48
Meni se cini izvrsnim što Mini nema opticki pogon (s obzirom na kvarljivost spomenutog). Ovako kupis bilo koju vanjsku przilicu (moj LG je došao oko 300kn) i kad krepa, manji je trosak nego zamjeniti ugradjenu.
Zasto tipkovnica i mis moraju biti novi i originalni? Na rabljenoj mac tipkovnici i PC-jaskom misu se, primjerice, moze ustedjeti dosta (makar su Mighty i Magic kao i nova alu tipk. klasa za sebe...)
Everymac.com kaže - Dual Display Support... i ja bih rado cuo iskustva nekog tko ima takav setup... anybody?

Dr. Beast kaže:
...imam iPad koji mi je dovoljan za sve ono sto mi treba kada sam u pokretu) i hardware-ski nadmocniji nad Mini-jem, ali je cijenom nesto skuplji. S obzirom da mu je ekran premalen za ozbiljniji rad, pogotovo obradu fotografija, mislim koristiti vec postojeci monitor s IPS matricom (pa tako i sa Mini-jem). Mini nema opticki pogon pa mu je to minus i extra trosak.
15.08.2011 | 15:00
Imam dual display setup ali na Mac Mini Late 2009. Za takav setup morao sam dokupiti kabel/adapter mini display port na DVI. Primarni display (mini DVI) spojen je Apple Cinema 20", a na MDP nekakav Samsung kao sekundarni display. Sve radi savršeno. Kod novijih Mini-ja umjesto mini DVI porta dodan je HDMI
15.08.2011 | 15:34
MDP na nešto (VGA, DVI, HDMI) adapter košta par dolara preko E-baya, tako da to nije problem. Ako dual display radi na Miniju iz 2009, jamačno radi i na onom iz 2011.
15.08.2011 | 21:51
smayoo kaže:
Ako te zanima što konkretno, slobodno navrati pa probaj uživo. I na Miniju, i na MBP (iako je ovaj moj već skoro 3 godine star).

OK, javim se pa se dogovorimo za jedan dan.

dot kaže:
Zasto tipkovnica i mis moraju biti novi i originalni? Na rabljenoj mac tipkovnici i PC-jaskom misu se, primjerice, moze ustedjeti dosta (makar su Mighty i Magic kao i nova alu tipk. klasa za sebe...)

Ne volim kopati po tuđim bakterijama, a i vrijeme je za kupiti novog mišonju i tipkalo.

Kod koga mi preporučate uzeti Mac (koji god da odaberem)?
15.08.2011 | 22:31
Ja ti preporučam Kreativni odjel u Rijeci, ali njih moraš pitati što je s tim studentskim popustom. S ovim koje ti navodiš nisam imao nešto puno posla pa ne mogu dati nikakve konkretne preporuke. Jedino ti mogu reći da se ne nadaš nikakvoj pametnoj podršci niti korisnoj informaciji od ljudi koji rade u iStyleu (barem onih koje sam ja sreo).
15.08.2011 | 23:07
Dr. Beast ako ikako mozes nabavi si stroj iz vana. I Mini i MBP se lako prenesu kao osobna prtljaga, garancija ti vrijedi i kod nas a razlika u cijeni je ogromna.
15.08.2011 | 23:14
Nije ako "potegne" preko firme.
Jedino se vani more dokupiti produljeno jamstvo, mada ne znam ako se kupi kod nas, da li produljeno jamstvo vrijedi kad se vani kupi.
15.08.2011 | 23:45
Razlika u cijeni i nije tako ogromna kad govoriš o susjednim zemljama. Jedino USA. Ako imaš nekog da ti doveze Mac iz USA, to je zaista mrak jeftinije. Inače, Italija, Austrija, Njemačka - nije to neka bitna razlika. Nedavno sam gledao Macove u Saturnu, u Marconu kod Venecije.

Naime, naizgled se čini da jest, ako računaš cijenu nakon što ti vrate IVA/MWST ako ne računaš platiti PDV. Ali to baš i nije sigurna igra jer na većini graničnih prijelaza Slovenci jave našima kad prijaviš izvoz da bi dobio potvrdu za povrat poreza.

Jedino se može isplatiti u Italiji (možda i Austriji) uzeti akcijski model (stari koji se rasprodaje) jer su te cijene bitno niže nego kod nas.
24.08.2011 | 19:50
dpasaric i smayoo su mi osobno sve pokazali i dali odgovore na moja pitanja te im se zahvaljujem. Znači, odluka je pala na Mac mini (s obzirom da već imam odličan LCD, a ne želim glossy display i ruski rulet s prašinom), odmah ću ga napumpati s 8GB RAM-a i najvjerojatnije će ići u njega SSD (kasnije možda i neki 24/27" novi monitor ).

Može li ovako ići spoj s LCD-om i plazmom:
mini display port -> DVI adapater za LCD
na HDMI spajam plazmu (ide li i zvuk preko HDMI-a? )
24.08.2011 | 20:21
Da, zvuk ide preko HDMI-a. Kad ne bi zvuk išao, zvao bi se DVI. LOL
Jedino si vidi koju rezoluciju dobiješ kad staviš na Thunderbolt adapter na DVI.
HDMI ima 1920x1200.
24.08.2011 | 20:23
zabac kaže:
Da, zvuk ide preko HDMI-a. Kad ne bi zvuk išao, zvao bi se DVI. LOL

Pitam jer na nekim VGA karticama u PC svijetu nije išao zvuk preko HDMI.
Jedino si vidi koju rezoluciju dobiješ kad staviš na Thunderbolt adapter na DVI.
HDMI ima 1920x1200.

Thunderbolt port with support for up to 2560-by-1600 resolution
24.08.2011 | 22:05
PC svijet, "glavno da je jeftino".
Thunderbolt ima tu rezoluciju, ali kada se stavi MDP>DVI adapter, da li ostaje rezolucija ili ne?
Imali smo rasprava kada takvi adapteri štekali, a teoretski ne bi trebali.
store.apple.com/us/product/MB571Z/A?fnod...&mco=MTA4NDU1NDM
Ovo ti treba za DualLink DVI. Dok obični adapter tjera samo do full HD.
24.08.2011 | 23:03
Za trenutni setup ću koristiti MDP>DVI jer je rezolucija LCD-a 1600x1200px, a za budućnost i veću rezoluciju ću nabaviti MDP>DP.
25.08.2011 | 11:41
Da li mi je potreban model s HD 6630M grafičkom? Ne radim 3D ili video obradu, samo 2D, Lightroom, Photoshop i play HD videa? Rađe bi razliku u novcu upucao u SSD...
25.08.2011 | 14:15
Razliku je dosta primjetna ako ćeš igrati igre. HD 6630M je u svakom slučaju jača grafička od Intelove, ali SSD će donjeti bolje općenite performanse u svakodnevnom radu.
25.08.2011 | 15:00
Pa sad LR i PS i neće strašno profitirati od SSD-a, time više što misli ugraditi 8GB RAM-a. Razliku novca upucaj u čevape ili putovanje. LOL
25.08.2011 | 15:05
Igre neću sigurno igrati, a s obzirom da je 5400rpm presporo za rad s RAW fileovima u LR i PS uzeo bi SSD.
25.08.2011 | 15:18
Bože, koliki su ti RAW-ovi? Meni su RAW-ovi 25MB, a TIFF je 36MB. Osim ako imaš kakvoga Hasselblad-a s digitalnim leđima, tada bi moglo biti problema.
25.08.2011 | 15:20
Isto nešto tako, ali kada ih počnem exportirati, po 200-300kom iz LR, bude sporo zapisivanje.
30.08.2011 | 11:45
Stigao Mini. Oduševilo me kako i sa samo 2GB RAM-a živahno radi. Ne znam da li da uopće stavim 2x4GB ili mu dodam samo 4GB (da ima 5GB ukupno)? Čitao sam naokolo da znaju imati problema sa kompatibilnošću, sa modulima, pa ima li neka preporuka za RAM? U Rijeci je jedino dostupan Mushkin i Kingston.

Jedino što mi malo smeta je font smoothing, monitor je spojen preko dobivenog HDMI>DVI adaptera i font nije onako "čist" kao na Win. Našao sam da se s ovom komandom proba riješiti problem:
defaults -currentHost write -g AppleFontSmoothing -int 2
30.08.2011 | 11:50
Čestitam! Ja imam 4 GB u MacBooku Pro i to mi je dovoljno. Što se font renderinga tiče, na to se jednostavno navikni. O tome je dosta napisano, i nije moguće izmijeniti da se renderira kao na windowsima jer se radi o fundamentalno različitoj filozofiji i tehnologiji prikaza.
30.08.2011 | 11:52
To si uzeo onaj sa Intelovom grafičkom?
30.08.2011 | 11:57
@Riba: OK, pretpostavljao sam... Znači da ne diram i ne mijenjam ništa s ovim console naredbama?

@Renzo: da, uzeo sam s Intelovom VGA jer mi za 3D i igre ne treba, a razlika u cijeni nije baš mala.
30.08.2011 | 12:34
OK, pretpostavljao sam... Znači da ne diram i ne mijenjam ništa s ovim console naredbama?

Mislim da je to samo setting koji je nekad bio u preference paneima, ali nije imao barem kod mene nikakvog vidljivog efekta. U svakom slučaju rendering kakav je na Windowsima nećeš nikako dobiti, pa se ne bi ni zezao s time.
31.08.2011 | 16:03
Dr. Beast kaže:
Čitao sam naokolo da znaju imati problema sa kompatibilnošću, sa modulima, pa ima li neka preporuka za RAM? U Rijeci je jedino dostupan Mushkin i Kingston.

Uzeo jednu pločicu Mushkina - i radi (izvrtio sam i Apple Hardware Test), pa sam naručio još jednu.
02.09.2011 | 10:41
Stigla još jedna pločica RAM-a i prošla je Extended Apple hardware Test, znači sve radi.

P.S. za vrijeme testa se minijatura dobro zagrijala i podebljala brzinu propelera
  • Sank
  • Moderator
  • 221
02.09.2011 | 13:12
Ja sam u Mac Mini ugradio dvije pločice RAMa Kingston KVR1333D3S9/4G za 376 kn, a izvadio one od 1Gb. Sad Lion fino prede na 8Gb, a i Parallels sad radi ko puška
02.09.2011 | 13:21
Sank kaže:
Ja sam u Mac Mini ugradio dvije pločice RAMa Kingston KVR1333D3S9/4G za 376 kn, a izvadio one od 1Gb. Sad Lion fino prede na 8Gb, a i Parallels sad radi ko puška

RAM iz Ventexa, one zadnje dvije pločice?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 37 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO