Novi switcher
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi switcher

12.09.2011 | 01:35
pozdrav svima

evo prije neki dan sam kupio iMac 21.5" Thunderbolt i tako lagano usao u svijet applea ,razlog kupnje nije posao nego jednostavno mi se svidja dizajn malo mjesta zauzima i od prijatelja sta sam cuo sta ih koriste da su dosta stabilniji od PC-a

2.5GHz Quad-Core Intel Core i5
1920 x 1080 rezolucija
8GB (cetri 2GB) memory
500GB hard drive1
AMD Radeon HD 6750M sa 512MB
tri godine garancije
od software sam uzeo jos "office"
OS Lion

ovako imam par pitanja posto sam novi u apple zanimama me jel postoje neke literature koje bi pojasnile zasto sto sluzi?i jos nesto jel moguce kako Imac spojiti na TV al preko wifi,sta mi treba jos od hardwarea za to?tj jel moguce filmove sta su mi na hard gledati na TV?

pozz iz singapura
12.09.2011 | 08:06
Pozdrav Singapuru i dobro došao. Odgovor na dosta pitanja ćeš pronaći ovdje u Switch forumu, što ne nađeš pitaj. Siguran sam da ćeš u knjižarama naći knjige za Mac početnike pa baci oko, ovako napamet ne znam što bi preporučio jer je sve dosta logično i jednostavno i uz malo strpljenja sve će svesti na svoje mjesto.
Za gledanje filmova preko wirelessa baci oko na AppleTV, najnovija verzija je mala i jeftina, a uz par hackova može prikazivati sve što ti može zatrebati. Po defaultu pokazuje sadržaje iz iTunes libraryja i savršeno se integrira za Macom.
12.09.2011 | 10:48
U Algorimovim knjižarama ima literature za MacOS.
12.09.2011 | 16:18
Zar u Singapuru ima Algoritmovih dučana?
12.09.2011 | 17:19
Uf nisam vidio , no može preko neta naručit!
13.09.2011 | 01:22
evo bas sam malo citao strane forume i izgleda da se moze gledati preko appleTV al bi ga trebalo napraviti jailbreak jer u protivnom se moze samo gledati preko itunes al onda bi trebalo se konvertirat u drugi format jer preko itunes kako sam shvatio ne moze se gledati divx,mvk i avi format....
moje iskustvo u prvih sedam dana,imam samo jednu rijec a to je STROJ ,radi tiho i negrije se puno,otvara aplikacije brzo i sta mi se najvise svidjelo otvoris 5-6 aplikacija i sve to steka bez problema nema nekog zastoja,normalno problem je prilagodba prebacivanja sa windowsa al evo malo pomalo i to sjeda na mjestu u stvari sto mi se svidja sve nekako logicki slozeno,je da mi je trebalo dobrih 5 minuta da skuzim kako da izbacim DVD iz citaca al to su sve djecje bolesti ,
krajem iduceg mjeseca sam nazad u hrvatsku pa cu definitvno svratiti do Algoritma
moja ocjena od 1 do 10 bi bila 15 sve u svemu vise nego zadovoljan ulozenim jer u Singapuru su dosta jeftiniji nego u hrv.,sad jos samo moram cekat reakciju ljepse polovice
16.09.2011 | 00:45
imam mali problem... racun od Imaca drzim uredno na stolu al kad sam dosao s posla vidio sam da ga nema,sta se desilo?najvjerovatnije mi ga je sobarica bacila u smece kad mi je pospremala radni stol,e sad me interesira hocu li imati problema oko garancije u slucaju ako mi ovi iz ducana di sam ga kupio nemogu napraviti novi racun?
16.09.2011 | 01:19
Da, za ostvarivanje prava na jamstvo traži se račun. Kakva je to nazi-sobarica btw? Traži prijepis računa ako je zaista uništen.
16.09.2011 | 01:58
Meni je MacBook Pro servisiran bez racuna. Valjda se po serijskom sve provjeri...

Ili je to zato sto je servis bio van garantnog roka vezano za graficku karticu??
16.09.2011 | 02:59
kad idem na Apple stranicu i kad upisem serijski broj od mog Imaca pise mi datum kad je kupljen i do kad garancija vrijedi pa sad neznam jel to vrijedi ili treba u hrvatskoj imati sve crno na bjelo
@dpasaris
heba sam joj sve po spisku al hebiga sta je tu je sad probat cu ovih dana otici u Apple ducan di sam kupio Imac da mi pokusaju opet izdat racun jer ce mi trebat isto radi povrata poreza....

BR
16.09.2011 | 11:04
Vani ne treba račun, kod nas ga traže ali uglavnom prođe bez njega nakon natezanja. Međutim kako je iMac kupljen u Singapuru garancija ti i tako nije international pa ćeš ga na servis morati nositi u Singapur.
16.09.2011 | 11:43
pa kakve to ima veze ako je Imac kupljen u Singapur? sta hoces reci da AppleCare Protection Plan vrijedi samo za onu zemlju u koju je kupljen Apple proizvod?

""Convenient repair options
The AppleCare Protection Plan includes up to three years of onsite service for desktop computers.* The plan also provides global repair coverage, which can be very important if you travel abroad. Apple-authorised technicians perform repairs using genuine Apple parts.
16.09.2011 | 12:52
Nisi napisao da si kupio i Applecare. U tom slučaju sve je u redu, ali stoji ovo da ti račun ne treba, kad nas će gra tražiti ali nakon što odu iza u ured i "provjere" nevoljko će ga uzeti na servis. Iskustvo iz prve ruke.
16.09.2011 | 15:52
moja greska sto nisam spomenuo AC srry mislio sam da se to podrazumjeva ovako par pitanja imam pa ako ima neka dobra dusa da odgovori;)

1 kako reinstalirati neki program koji nam netreba vise?
2 kako stavljat ikone na desktop?(pokusao pa mi je skroz nestala pa sam jedva nasao ikonu posli )
3 jel se u Dock moze napraviti folderi i da u svaki folder drzim stvari koje mi trebaju radi organizacije?
4 za refresh stranice je kod pc-a F5 a kod jabuke?
5 jel postoji koja stranica sa listom skracenih naredbi?
16.09.2011 | 16:54
1. Misliš "deinstalirati"? Odvučeš ga u smeće i isprazniš koš. Rijetke stvari dolaze sa pkg installerom, i dolaze sa prikladnim uninstallerom. No takve stvari preporučam izbjegavati.
2. Odvučeš je na Desktop. Ako želiš samo alias onda napraviš njega i odvučeš na Desktop. Kako misliš "nestala ti je"? Kamo ti je nestala?
3. Može, foldere stavljaš s desne strane, iza "pregrade" koja dijeli ikone na docku od kante
4. Toga nema, Finder se momentalno refresha sam. Tamo gdje teba (recimo Transmit FTP klijent) ta se opcija nalazi u kontekstualnom meniju
5. Skraćenih naredbi gdje/za što?
16.09.2011 | 21:16
krivo napisao yeap deinstalirati znaci u kantu i to je to ,probao sam safari odvuc na desktop i samo je nestao a gdje je nestao to se i ja pitam poslije tog pokusaja stao sam s prebacivanjem znaci allias je amo rec kao shortcut ;0,znaci kod jabuke nema opcije na internet stranicu kad otvoris da napravis refresh stranice jer me ubija ono desni klik reload,a sto se tice skracenih naredbi evo nasao support.apple.com/kb/ht1343
tnks na odgovoru

BR
  • lex
  • Korisnik
  • 5
16.09.2011 | 21:30
Vjerojatno si drag&dropa ikonu s docka na desktop, te je onda nestala, ikone možeš dropati samo iz findera.

Postoji reload gumb unutar safaria, pronaći ćeš ga: view-customize toolbar.
16.09.2011 | 21:43
yeap lex u pravu si to sam napravio iz docka
18.09.2011 | 08:59
mali update, evo taman iz apple ducana,napravili su mi novi racun bez ikakvog problema samo je upisao serijski broj Imaca i izbacilo mu je odmah kad je kupljen cak mi je i napravio racun za povrat poreza..gledao sam kupiti AppleTV ali izgleda da ga se nemoze kupiti u singapur pa sam kupio AirPort Express koji ce mi sluziti za WiFi spajanje printera...jedno pitanje neznam jel netko ima iskustva sa Airport E. jer me zanima jer se moze vise uredjaja spojiti nanjega ili samo jedan?

BR
18.09.2011 | 09:22
AP Express ima samo jedan port usb. Ako spajaš printer mogu ti reći da radi sa svim printerima.
18.09.2011 | 09:43
ok a jel se moze na taj USB npr staviti konekcija iz jedan u dva USB-a i ako se nemoze jel se moze spojiti npr. zvucnici i printer skupa?
imam jos kupiti AppleTV i to je to za pocetak
18.09.2011 | 13:14
najvjerovatnije cu odustati od AppleTV-a razlog je McTiVia malo sam guglao i skuzio sam da je ustvari to sta meni treba

iheartapple.org/2011/07/mctivia/

BR
25.09.2011 | 20:39
male novosti al nisu bas dobre evo sinoc idem ubaciti CD u drive i sve super iMac to ucita instaliram sta imam i instalirat i pritsnem tipku eject i on nesto prozvace napravi neke zvukove kao da ce ga izbaciti al nista ja opet eject a on opet isto i tako 5-6 puta ,probao sam sa svim mogucim stvarima izbaciti ga vanka al nije islo,moja sumnja je bila da je riknuo optical Drive ( sto se na kraju uspostavilo da je istina),jutros spakovao svoj iMac u kutiju i pravac u Apple ducan di sam ga kupio,dobar dan dobar dan imam problem nemogu izbaciti CD iz drivea ja njima ukljucimo ga u struju startamo dodje tip pritisne eject i izbaci CD iz prve ,mislim se u sebi tko je ovdi lud ,recem ja njemu daj ubaci ti CD opet serviser ga ubaci i pritisne Eject a ono nista nesto kao da ce ga izbaciti al nista isto je pokusao na par nacina al nista na kraju je CD izvadio sa spajalicom ( support.apple.com/kb/HT2285 ) ,ok poanta Imac star niti tri sedmice mozda sve skupa 10 CD-a stavljeno u njega i riknuo je optical drive kako??ovi iz ducana vec pripremili papire da ce mi dati novi imac i nonstop se izvinjavali (drze do stalnih musterija ) al uspostavio se problem a to je produljena garancija kojeg sam aktivirao na svoj iMac jer ako mi daju novi iMac nemogu mi dati produljenu garanciju mislim si ja u sebi ajde i ovaj je nov i ostavim ga u Apple store potpisa papire da ce se oni pobriniti oko zamjene optical drive da ce do srijede tj. petka najdalje biti gotovo(napravio sam gresku sto nisam trazio da mi daju neki zamjenski do tada ), malo sam googlao i primjetio da je optical drive bolna tocka u Apple racunalima,al opet optical drive riknuo nakon 3 sedmice (10 CD-a procitao) za mene je veliki minus kod Apple-a
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.09.2011 | 21:00
Ah, eto meni je riknuo tvrdi disk nakon 7 mjeseci u iMac 27", a eto da pokucam, kuc, kuc, kuc, optički pogon je već izvrtio veći broj DVDa i za sada još radi, a i spržio je par CDa.

Možda ne bi bilo loše instalirati iStat pa malo pratiti temperature u iMacu, a i smcFanControl pa s njime malo podignuti brzinu ventilatora ako temperature pređu 50'C i približe se 60'C. To vrijedi naročito za ljetnih vrućina. Ja sam to napravio jer mi se i novom disku temperatura znala popeti i iznad radnih i dozvoljenih 60'C, a duži rad na takvim temperaturama neminovno vodi do trokiranja elektronike.
24.12.2011 | 05:54
kratko pitanje
htio bih spojiti Imac na TV tako da mogu gledati filmove,e sad koji mi kabeli trebaju i jel to moze ici preko thunderbolt prikljucka ili ...?
24.12.2011 | 11:48
Ako TV ima HDMI priključak onda ti treba HDMI kabel i DisplayPort u HDMI adapter za iMac.
24.12.2011 | 14:05
TV ima HDMI ali kako vidim ili lose vidim moj Imac nema DisplayPort izlaz ..
iMac21QC006.jpg
24.12.2011 | 14:19
Kako ne, to ti je sad thunderbolt port, ili ti ga ovaj s malim "gromom" na slici.
24.12.2011 | 14:34
znaci amo reezime napraviti treba mi kabel thunderbolt-HDMI i HDMI kabel i to bi trebalo biti to...
tj. kako sam skuzio Mini DisplayPort i thunderbolt je jedno te isto ?
24.12.2011 | 14:44
Nije isto, ali Thunderbolt izmedju ostalog salje i video signal kompatibilan sa Displayport specifikacijom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 23 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO