05.08.2008 | 15:54
Za samo enkodiranje videa grafička je potpuno nebitna - sve se svodi samo na brzinu centralnog procesora. Za sav softver koji koristi neke real-time efekte (kao što je MoschuS spomenuo Motion) grafička je jako bitna (ATI tu trenutno ima bolje optmizirane drivere). Što se tiče radne memorije, također nije bitna za samo enkodiranje videa, ali je generalno dobro imati minimalno 2, a poželjno 4 ili više jer su aplikacije za video obično dosta rastrošne.
Što se tiče npr. 3D renderinga RAM ipak radi razliku, pogotovo kada se radi o višeprocesorskim strojevima, pa se radi alokacija posla po jezgrama. Uglavnom, s 4 GB danas može komotno obaviti gotovo sve. Tko ima više - super. Ja trenutno imam 12 GB, ali iz drugog razloga - na stroju se obrađuju gomile gigantskih RAW fotografija, pa se osjeti velika razlika u radu kada moraš imati otvoreno istovremeno više njih.
No, ovo što važi danas možda ne bude važilo sutra - za Snow Leopard se najavljuje da će moći koristiti snagu GPU-a i za enkodiranje videa i slične poslove u kojima su razni vektorski procesori (famozni AltiVec na PPC-u) bili nenadmašni. Baš me zanima što će od toga biti...