01.08.2009 | 18:47
Pozdrav,
ne znam ako ovoga vec ima na forumu no nisam uspio naci ako ima plz link. Ako nema pitanje je sljedece;
Naime radim na grupi kracih intervjua. Sve je snimano u HDV 1080i na mini DV kazeticama. Svaki intervju ima ukupno 3 sata tog video materijala. Imam MBP unibody te fw800 500GB externi. No taj externi nema vise od 70-ak GB free prostora a svaka kazetica zauzme cca 45GB.
Video radovi ce ukljucivati bazicnu montazu dakle rezanje i koja tranzicija + neki minimalni graficki dodatak koji bih dodao u Motionu (iako ako zadnje predstavlja problem mogu isto uraditi i u FC).
E sad kako ovu sirovinu nemam kako smjestiti na raspolozivi HDD prostor sjetio sam se da sam tam negdje 2005 u kinoklubu u Zagrebu kao dio nekog video tecaja slusao o necemu sto sad mislim da se zove Offline editing iako vjerojatno grijesim. Iz tog razloga bih opisao to na sto mislim.
Dakle prilikom unosenja (mislim) se ne unosi materijal u punoj kvaliteti (rezoluciji) nego u uzasno smanjenoj (dakle za bazicni preview a nikako zadovoljavajuce za output) s kojim se onda radi montaza. Kad je se montiranjem gotovo, prilikom rendera/exporta program pita za odgovarajucu kazeticu kako koji komad klipa trazi (u kameru ili skop se ubaci idgovarajuca kazetica uredjaj ode na odgovarajuce vrijeme i povuce video u njegovoj punoj kvaliteti). I onda tako kad se po ubacuju sve kazetice za cijelu sequencu ... exportira se finalni video. (taj onda na kraju mozda traje 3 minute i stoga zahtjeva daleko manje mjesta a i montaza je manje naporan proces za laptop.
E sad ovo su spominjali u kontekstu premiere-a a sad radim na FCP-u.
I da ... nemam blage veze kako se ovo radi.
Niti kako se zove.
Imam account na Lynda.com no search "offline editing" ne producira rezultat.
Eto puno cete mi pomoci ako imate neki savjet.
Samo nemojte da taj bude kupnja novog externog jer trenutno si to nemogu priustiti.
Tnx unaprijed.
PS moguce sam ovaj proces netocno prepricao ali vise manje bi trebalo biti tako nekako.
Pitanja ... odgovori?
Hvala