14.11.2018 | 18:55
JOHN kaže:
Koja je caka sa šećerom?
Kad elektronički ili električni uređaj zaliješ nekom tekućinom, problem ne nastaje zbog vode, nego zbog otopljenih minerala i drugih tvari u njoj koje je čine električki vodljivom.
Dakle, ako imaš pun lavor medicinski destilirane vode (99,9% H2O), možeš ubaciti cijelog Maca u tu vodu i normalno dalje raditi, jer čista voda bez otopljenih tvari u njoj nije vodljiva, neće izazvati kratki spoj.
U termoelektrani gdje sam radio, u generatoru snage 370 MVA (320 MW) statorski namot je bio izveden od šupljih bakrenih štapova kvadratnog presjeka kroz koje je tekla demineralizirana voda koja ih je hladila. Dakle, voda koja nije smetala energetskom izvoru od 20.000 volta i 16.000 ampera.
Međutim otopljeni šećer u bilo kojem obliku (obična sukroza, glukoza, fruktoza, ona umjetna sladila, ili ječmeni slad iz piva, ili bilo što drugo), nakon što H2O ispari ("osuši" se) ostane kao ljepljiva opna (zapravo je to vlažni kristalni sloj) koja provodi električnu struju. Upališ uređaj, negdje se javi kratki spoj ili preopterećenje i to je to.