30.01.2013 | 22:58
Evo samo da javim za ove koji imaju Synology NAS (bilo koji). Nemojte raditi upgrade. Nikako!
Odavno sam planirao poigrati se sa itunes serverom, photo/video/music streamingom i sl. stvarima. Sinoc su uzeo vremena i zabavio se sa svim tim. Odusevio se. Sve radilo savrseno. No kako vrag ne da mira, odlucio sam malo prosurfati njihovom stranicom. I vidjeh da je moj DSM na 3.2 verziji (OS koji ovaj Synology koristi). Pogledah sta sve nudi 4.1 verzija i napravih upgrade bez daljnjeg citanja (idiot sam!).
Sami upgrade je toliko jednostavan da se i Apple sa iOS upgradeom moze posramiti. A upgrade iOS-a je kako vecina zna jednostavan da ne moze biti jednostavniji. Sve proslo savrseno bez ikakvih problema.
No problemi su nastupili danas kad sam isao raditi backup jednog HDD-a. Write brzina je mizernih 1mb/s. Dosta sam pokusavao i na kraju se bacio na googlanje. Iznenadjenje je nastupilo citajuci njihove forume. Dosta ekipe sa 4.1 ima ogromnih problema, i to bas sa brzinom. I to traje vec dosta dugo (10mjeseci). Popravka nema. Cak ni da sve formatiram i podesim ponovno - nema povratka a ni popravka. Dobio sam malo vece brzine kad se spojim preko ethernet kabela (7-8mb/s), no napsram onime sto sam imao ovo je sporo za umrijeti.
Na kraju sam isao na krajnji rizik i instalirao 4.2 betu. Nista se nije promjenilo. Downgrejdati se ne moze, a Synology ne odgovara po forumima. Mislio sam otvoriti support ticked, ali nema smisla, jer ne pomaze ni to. Dosta ekipe je otvorilo tickete i dalje su zapeli.
Eto ukoliko razmisljate u upgrejdu - ne radite isti. Ja svoj NAS sada mogu komotno u smece baciti. Zasto? Jer sam glup/idiot/kreten koji je isao popravljati nesto sto je savrseno dobro radilo. Unatoc iskustvu da se takve stvari ne rade, unatoc svemu.. Odlucio sam biti glup, i dobio sam sto i zasluzujem.
No zanimljivo da i dalje u recenzijama Synology NAS rjesenja ovo nitko ne spominje. A forumi prepuni ovih problema. I zanimljivo, ovo se dogadja iskljucivo sa osx/linuxom, na windowsima sve radi kao podmazano (testirao i provjerio i sam). Nista, sad pricekati koju godinu da Synology popravi to (tj. vrati sve na staro)