10.09.2013 | 12:45
cloud06 kaže:
rusty kaže:
Vjerujem da ćeš biti zadovoljan ovim strojem u svakom slučaju, samo što bi trebao malo bolje izviditi situaciju prije nego radiš ovakve komentare.
Sudeći po ovoj rečenici, dalo bi se zaključiti da si apsolutno uništio moju teoriju o daleko većoj isplativosti Microservera, a nije to baš tako
Glavna prednost Synologyja je jednostavnost instalacije, bar za mene jer nemam blage veze o Linuxu... Ali za nekog tko zna osnovne stvari bi instalacija i konfiguracija Microservera bila pitanje sat-dva posla. Ako postoji išta u DSM što misliš da nedostaje drugim NAS softwareima, trebaš znati da se i DSM može staviti na Microserver i mnoge druge konfiguracije. Ja sam razmišljao da stavim i DSM u Virtualbox, čisto da vidim kako bi mi odgovarao.
Ako misliš na Xpenology ne brini imam dva komada dignuta na off siteu i dalje mislim da je appliance bolje rješenje. Od 12. mjeseca prošle godine radim sa xpenologyem i to nikada ne bi koristio kao PROD okruženje ni pod razno.
Drago mi je da si upravo taj 412+ uzeo kao primjer...
To je uređaj koji u HR košta 4700 kn. N40L u HR košta 2300 kn - dakle dvostruko više. A dodatni ethernet i USB3 se dodaju bez ikakvog problema. Kao i recimo remote access card (ovo je opako). Kao i recimo zvučna kartica, grafička kartica, dodatni RAM... Vidiš u kojem to smjeru ide? Za razliku u lovi možeš platiti nekog da ti stvar složi, pa da ne potrošiš ni minutu na konfiguraciju, nego imaš plug&play. Sad ćeš vjerojatno reći da ti svi ti potencijalni dodaci ne trebaju... Ja sam isto mislio da mi ne trebaju dok nisam uzeo HP-a... Sad koristim i VNC pa tu kantu mogu koristiti i za npr. upload većih datoteka preko browsera, mogu lakše prebacivati stvari s diska na disk, mogu koristiti software neovisno o tome ima li WebUI isl. Sve u svemu - puuuuno fleksibilnije rješenje.
A što od navedenog preko bilo kojeg drugog komercijalnog rješenja ne možeš? Ili kako ti kažeš je puno flaxibilnije. Si ti kada čuo za SSH/MC i slično? Ne da mi ne treba web gui nego neke stvari bolje rješavam sa terminal ssh konekcijom na NAS nego preko nekog fancy gui-a.
Ako si mislio napraviti full blown PC od tog micro servera (grafička/zvučna itd... wtf?) onda super, ali to što je jeftiniji ne znači apsolutno ništa. Kao što ne znači ni činjenica da možeš navedeni nadograditi (da ti služi i radi što?)
Bla, bla... Samo je pitanje što od uređaja hoćeš i koliko si se spreman igrati. Meni sad sve radi i više ne zahtijeva intervencije. To me malo žalosti
Ease of use je unmatched na appliance strojevima btw. Čak i XPenology scenario u non VM okruženju je up and running za recimo 5 minuta čisto kao primjer.
edit:
Zadnja rečenica je trebala biti zaključak da je sve stvar osobnih preferencija... Razumijem i ljude koji kupuju 412+.
To si apsolutno u pravu
još jedna stvar koja je meni bitna je to da HP Micro ima 150W napajanje i troši 72,3W u peak-u (officl specs) dok 412+ ima (sa praktički više modernih I/O na sebi) sve skupa 100W napajnje i troši 44W u peaku i svega 15W sa HDD hibernaciji.
Meni je to propirlična razlika koje nisam mogao dobiti ni na oba xpenology stroja (minimalno koliko sam dobio sa jednim Athlonom i 4 diska je bilo oko 60W+/-).
Kada gledam overall nije to baš ni malo, na duge staze