18.10.2017 | 09:49
Law kaže:
Molim pomoć malu, savjet više, kako napraviti upgrade NAS okoline.
Sada imam DS211j sa 2x2TB u JBOD.
Dolazi mi DS918+, i imam spremno 2x4TB.
Moja idea je:
1. da prvo ubodem u 918+ ova dva po 4TB, podesim ih u SHR polje (ne znam jel treba i btrfs ili ne).
2. zatim preko mreže kopiram što mi treba sa DS211j
3. ugasim ds211j i onda ta dva diska još dodam u 918+ u isti volume kojeg proširim za 2 diska
Jel' sam ja to dobro zamislio ili se to radi drugačije?
Prvo čestitke. 918+ je i moj plan slijedeće kalendarske godine i stvarno je beštija nema što.
BTRFS ili EXT4 to je pitanje, ali ja bi ti savjetovao ići na BTRFS os obzirom da uzimaš jaki stroj koji ima hrpu aplikacija i servisa koji ovise o BTRFSu tako da ostati na ext4 bi doslovno bila šteta.
Što se tiče expanzije SRH polja nakon kopiranja to nažalost neće moći. Razlog je što SHR sa 2x4TB ne možeš proširiti sa manjim diskovima, već samo sa istim ili većim diskovima koji već postoje u polju.
Kako Syno kaže po pitanju ove teme:
For SHR: The capacity of the drive you wish to add must be equal to or larger than the largest drive in the volume or disk group, or be equal to any of the drives in the volume or disk group. For example, if your SHR volume is composed of three drives – 2 TB, 1.5 TB, and 1 TB respectively – then the capacity of the new drive must be at least 2 TB or equal to 1.5 TB or 1 TB.
Dakle da radiš obrnuto, krećeš sa manjim diskovima i onda dodaješ veće, to da, ali obrnuto ne. Dakle ostaje ti eventualno da ih naknadno dodaš i napraviš dodatni volume.
Ako bi onda sa 2 odvojena volumea mogao prebaciti podatke sa 2x4TB polja na 2x2TB (vol2), dakle još jedno kopiranje, ali ovog puta na 918+ NASu i nakon toga uništit prvo polje od 4x4TB, e onda bi mogao dodati upravo ta 2 diska u to SHR 2x2TB polje i proširiti.
Nažalost nekog drugog načina ja ne vidim da utiliziraš sva 4 diska u jednom volume. Ako ti paše raditi sa 2 volume, onda mislim da ti je sve jasno.
Više info oko ekspanzije:
www.synology.com/en-global/knowledgebase...roup_expand_add_disk