25.02.2016 | 09:56
Došao je i taj trenutak. Skupih dovoljno para i odlučio sam se počastiti Mac Minijem kojeg želim nabaviti otkako sam se počeo interesirati za Apple proizvode.
Istraživao sam dan i noć, na njuškalu su me već blokirali koliko prometa im generiram zbog refreshanja mac sekcije
Znamo svi da je kod nas ponuda dosta loša, al ja sam se tješio da će biti bolje. Jučer sam na poslu sa kolegama malo pričao o tome i dali su mi jednu ideju o kojoj nisam nikada ni razmišljao. Nabaviti mac mini preko UK ebaya. Cijene su zapravo i ok za ono što nude (8 ili 16bg rama sa terabajtom harda). Kada malo bolje razmislim prilikom kupnje na njuškalu ne dobivam nikakvu garanciju, na ebayu me štiti buyer protection + ako kupim od neke firme koja ga je refurbishala oni znaju dat pisanu garanciju od 6 mjeseci, još ako ugrabim neki deal, svi zadovoljni.
Dolazimo do glavnog problema. Pošto uvijek naručujem iz kine, nisam nipta kupovao iz EU (shame on me) ne znam kakva je rpocedura sa porezom carinom itd. tj. donekle znam ali neke cake mi nisu jasne.
Jedan seller ima odlične minije ali šalje samo DHL-om, što znači da na cijenu koju njemu platim mogu slobodno nabiti jos 200-500 više za sve te špediterske naknade?
Neki selleri šalju putem royal maila što mi se čini kao super opcija ali tu ne znam kakva je situacija sa porezom (znam da carinu ne plaćam jer smo u EU), dal se on plaća ili ne ?
Treća opcija mi je kolega u Irskoj. Na žalost, na irskom ebayu nema nikakva ponuda, tj ima jedan mac ali mi probija budžet. Možda da kupim na UK ebayu i da se pošalje njemu u irsku, ali nigdje ne mogu naći plaća li se porez na to sve. Na kraju on može meni poslati ili kada bude dolazio u hr, fino mi dopelja u koferu.
Što se tiće samog Mac Minija dugo sam ciljao na 2011 model, ali ako idem na ebay opciju onda bez problema mogu upiknuti neki 2012 model sa i5 2.5ghz, 8gb ram i 1tb harda.
Ideje, savjeti...