24.05.2017 | 00:13
Ok... Houston, we have a problem.
Dakle, žešće papazjanije mi se danas događaju s kompom.
Komp je iMac (21.5-inch, Mid 2011) 2,5 GHz Intel Core i5
Ne znam koliko će ovo biti bitno, ali ću reći da na kompu imam dva sustava.
U veljači 2017. umjesto optičkog uređaja sam dao ugraditi SSD. Na njega sam stavio 10.6.8. i to mi je ujedno i glavni, startup disk.
Na HDu, koji je u iMacu otkako sam ga kupio, je instaliran 10.10.5. Taj sustav koristim da budem koliko-toliko u koraku s vremenom, a HD koristim za pohranu podataka.
Uglavnom, na 10.6.8. mi se već neko vrijeme događaju stvari koje se prije nisu događale. Npr. odjednom bi se počeo okretati šareni kotačić, iTunes bi istovremeno prestao svirati i sve bi se usporilo. Kotačić bi se okretao par sekundi i sve bi se onda vratilo u normalu. Pjesma u iTunesima bi nastavila svirati tamo gdje je stala.
Mislio sam - stvar je u iTunesima. Ipak je to malo stariji stroj i stariji software i možda mu je koja dlaka počela smetati. Nisam previše pažnje posvetio tome. Prestao sam slušati iTunese i stvar se naizgled poboljšala. No, šareni kotačić bi se tu i tamo ponovo pojavio...
Bio sam tolerantan prema takvom mušićavom ponašanju kompa do danas kada je stvar eskalirala.
Sve je krenulo time da nisam mogao napraviti ScreenShot. Iskakala mi je poruka "Your screen shot can't be saved", pa ispod, manjim slovima da nemam ovlasti snimati datoteke tamo gdje se spremaju screenshotovi.
Naravno da sam u Disk Utilityju išao na Verify/Repair Disc Permissions. Odradio sam i Verify Disc i za SSD i za HD. Oba diska su verificirani kao ispravni.
Par puta sam restartao komp s jednog sustava na drugi, a isto tako sam ga par puta morao gasiti na gumb jer bi se zblokirao.
Barem neko vrijeme sam mogao raditi screenshotove (čisto radi probe), a onda se to ponovo zblesiralo.
Onda sam krenuo brisati neke stvari sa HD-a dok sam bio u sistemu podignutom sa SSD-a i počela mi se javljati još jedna poruka - “Are you sure you want to delete “FileName”? This item will be deleted immidiately. You can’t undo this action.”
Dakle, nisam mogao poslati file u Trash kao što se to obično radi već mi javlja da će se datoteka izbrisati odmah.
Dakako, pod hitno sam uštekao vanjski HD i prekopirao sve bitne podatke jer mi se činilo da će se komp svaki ternutak urušiti u samog sebe.
Onda se počelo događati da su mi se na Desktopu pojavili fajlovi koje sam malo prije bacio u Trash i izbrisao ili sam ih sa Desktopa premjestio u neki folder. I eto njih nazad na Desktopu. Kak?
Ovu temu sam počeo pisati u Safariju na 10.6.8, a nastavljam je pisati na Safariju u 10.10.5. Naime, dok sam pisao, iskočila mi je poruka “Your Mac OS X startup disk has no more space available for application mamory” i Safari je bio blokiran tako da sam morao napraviti Force Quit.
Također mi se kod jednog restarta počelo događati da mi se poništavaju preferencije.
To sam primjetio po tome što mi je Menu Bar postao “translucent”. Otišao sam u System Preferences i skužio da mi je pobrkao i postavke za screensaver. Sve sam postavke napravio po svome i nakon par klikova je komp opet sam vratio na svoje.
Sad sam na sustavu 10.10.5. i tu sam naizgled siguran. No, iako aplikacije rade i komp ne šizi, ni tu baš nije sve bajno.
Ne mogu pristupiti SSDu. Mogu otvoriti prvi prozor gdje su folderi Applications, Library, System, Users… Ali mi neće prikazati sadržaj niti jednog foldera. Samo se vrti ona ikonica u ćošku da učitava.
Da stvar bude gora, isto mi sad radi i za HD s kojeg sam podigao sustav. Ne mogu vidjeti aplikacije, ne mogu vidjeti folder Utilities niti pristupiti Disk Utilityju da mi on možda kaže nešto pametnije.
Osim svega toga, na padajućem meniju za Bluetooth mi prikazuje neke adrese uređaja koje nikad nisu bile tamo. Imao sam Mouse i Keyboard i to je to. Sad još imam neke šifrirane uređaje… Vid’ sliku!
Ima l’ ko ideju što se tu događa? Da zovem egzorcista il šta?