18.03.2018 | 11:35
zabac kaže:
U to j cijeloj prici nije mi jasna potreba za celikom brzinom diskova?
U prici renderiranja (nekad sam nesto malo i radio) procesor, a kasnije i GPU su odredjivali glavninu vremena renderiranja. Da li budes imao brzi SSD na SATA sabirnici od 3Gbps ili skuplji M.2 na RAID kartici i 8Gbps mislim da je svejedno. Povrcanje brzine bude maleno.
Trebao si onda uzeti noviji MacPro koji ima PCIe sabirnicu novijeg datuma.
da pojasnim u čemu je stvar....
brzina diskova je bitna zbog dvije stvari. renderiranje je zadnja stvar u priči i tu igra RAM i CPU,(onog trena dok se objekt učita u RAM, pred renderranje) brzina zapisa je zbog proxie fajlova koji su vezani za program u fazi modeliranja.... proxie su elementi koje program, kojeg koristim, drži na disku, dok vizualne "kopije" prikazuje na ekranu.... kada se radi modeling, konstantno se učitavaju i zapisuju i mijenjaju proxiji... a u proxije mozes koristiit za drveća, trave, objekte, kamenja, detlaje itd itd.. to su često znaju biti GIGABAJTI i gigabajti podataka koji moraju biti učitani što brže, jer program stalno čita i zapsiuje, ovisno što se radi..... to je sve što se tiče prosječnog rada s 3d programom koji služi za renderranje i animaciju.....u ovom slučaju Cinema4D i Corona Render. (nisam dotakao veličinu RAM-a na GPU-u, zbog tekstura)
druga stvar je rad sa BIM programima, poput Archicad, ALLPlan Nemetchek i sl..... no, glede Archicada... zašto su diskovi bitni..... zbog biblioteka BIM elemenata koje AC učitava.... Arhicadov model u programu je parametrički, interaktivni i Arhicad traži brze diskove zbog rada, zbog read/write kontuiranog jer program SVE što je u njemu, a tiče se View-ova, Layouta, IFC modela, HOTLINK modula itd drži na disku i učitava po potrebi tijekom rada... ta "potreba" je njegova odluka kad što učitava, i naravno ovisno što meni treba u datom trenu pripreme projekta, no, fajl često ima veličinu od par GIGABAJTA koje Archicad mora konstatno vrtiti i obrađivati...... pričam o stotinama objekata, elemanta... stupovi, vrata, lampe,atributi, slojevi konstukcije.... planovi, presjeci.. itd itd.. sve je interaktivno i sve u realtime updejta..... i to se sve učitava sa DISKA.... zato su diskovi bitni u BIM projektiranju.... CPU služi da obradi sve elemente koji se učitavaju sa diskova, a brzina čitanja je najvažnija stvar...... znači, poanta brzih diskova jest da se ne stvori USKO GRLO prenosa podataka jer klasični SSD nisu dovoljno brzi za veče projekte...... sve je to u mom uredu gdje radim testirano i stvar se kompicira kada se uključi u to BIM Server i rad preko Teamworka, tj više ljudi na istom fajlu.. kada je brzina podataka međusobna najvažnija stvar....jedan komp postaje BIM Server ,a drugi se vežu na njega..... Samo brzina diskova i mreže je bitna.... u ovom slučaju obzirom da imamo odličnu mrežu, diskovi su još uvijek usko grlo...mislim na SSD diskove klasične do 500mb/s...
Eto, to je ukratko.. novi macpro je puno skuplja investicjia od ove koju ću upgrejdtat..a dobit cu jednake, tj vrlo slične brzine koje mi trebaju.......
U bliskoj budučnosti jest namjera da se nabavi novi macpro, čisto radi praktičnosti veličine, težine , prijenosa, ali za početak je ovo i više nego dobro.....
Sad je sve jasnije.