Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Objasnjene u vezi rezolucije kod skenera

16.11.2003 | 11:42
Moram brzo kupiti skener bolje kvalitete. Moja dilema je izmedju skenera EPSON PERFECTION 3200 PHOTO, A4 format, rezolucija 3200 x 6400 (HxV) dp, to je, valjda opticka, a dalje stoji 12800 x 12800 dpi, interpolirana.

Pitanje prije drgih dilema: sta je to opticka, a sta interpolirana rezolucija?

Dalje, ne mogu da se odlucim pri kupovini izmedju EPSONA, MICROTEKA, AGFE, UMAXA ili HEIDELBERGA, kao i formata A4 ili A3.

Molim savjet znalaca sta kupiti: koju marku, koji format. Objasnjenje: sta je koja rezolucija? Unaprijed hvala svima.

Hvala svima za dosadasnja objasnjenja. Ipak, po kojem kriteriju izabrati skener? Cijena do 10.000 kuna.
16.11.2003 | 12:17
Optička rezolucija je ona u kojoj stroj zaista može skenirati, interpolirana je ona koja se može "umjetno" postići, ali laički rečeno to je slično kao kada u Photoshopu povećate "image size" - znači broj piksela će biti veći, ali će oštrina ostati na nivou optičke rezolucije. Cijela priča je usporediva s "digitalnim" zoomom kod foto-aparata. Ukratko, bitna vam je optička rezolucija, a ne interpolirana.

Nisam se bavio domenom skenera zadnjih godina jer za svoje potrebe skeniram u firmama koje imaju profi-rotacione skenere, pa vam ne mogu preporučiti niti jedan konkretan model.

Što se tiče dimenzija, pa valjda vi sami najbolje znate da li imate potrebu skenirati A3 ili ne.
  • ozren
  • Posjetitelj
16.11.2003 | 13:16
Kao što Davor kaže važna je optička a ne interpolirana, ustvari interpolacija je slijedeće: predložak se skenira isključivo optičkom rezolucijom i dobiva se određeni broj pixela, a interplacija je softversko izmišljanje piksela, te njihovo umetanje među postojeće. Moj savjet ti je sljedeći:
a) ako će ti skener služiti za skeniranje nekog na papiru ili sl. otisnutog materijala iz novina časopisa (tzv. refleksni predlošci), a ne namijeravaš skenirati dijapozitive (tzv. transparentni predlošci) dovoljan ti je skener os 1200 dpi i 1000 kn, a ostatak novaca potroši na nešto drugo.
b) ako trebaš skenirati dijapozitive onda trebaš bolji skener i 3200 dpi je dosta za neke poslove od dijapozitiva (36*24mm) do tiska na A3 s 300 dpi (ovirno), može i veće uz interpolaciju i malo muke u Photoshopu.

- nisi naveo namjenu tog skeniranja pa ne mogu točnije dat odgovor
- A3 skeneri puno su skuplji od A4, a A3 mozes skenirat u dva komada na skeneru A4 i sljepit u Photoshopu, ako ćeš skenirati format A3 i veće, nacrte, velike plakate onda ti se isplati A3 skener.
- što se tiče brendova ovo je moj raspored: Heidelberg, Agfa, Umax, Microtek , Epson, a ostalo ovisi o skenerima i specifikacijama. Pozdrav i nadam se da ću konacno doc namalo do mora i da se vidimo.
16.11.2003 | 14:21
Napomena: Heidelberg vise ne proizvodi desktop scannere.
17.11.2003 | 12:19
Mi u firmi imamo Epson Perfection 3200 Photo skener i imho - izvrstan je.

Imali smo prije Umax powerlook 2 - i sluzio nas je vjerno, sve do prije 2 godine kada je poceo zezati. uzeli smo tada stolni Heidelberg na testiranje i u dva tjedna sto je bio kod nas - totalno nas je razocarao - nikako nismo dobivali nesto posebno - ni sa originalnim softverom.

Zato smo ostali na umaxu - do prosle godine - Epson Perfection je zbilja dao razlog za kupnju.
17.11.2003 | 14:48
Koji Heidelberg? Moj 1400 je odlican i sa Linoscanom i sa Vuescanom. Sto vam nije vlajalo?
17.11.2003 | 16:14
>Koji Heidelberg? Moj 1400 je odlican i sa Linoscanom i sa Vuescanom. Sto >vam nije vlajalo?

Jest, Linoscan 1450 FW izdanje ako se dobro sjecam...

opcenito nista nije valjalo u odnosu na umax kojeg smo imali - znam, Heidelberg je zakon i sve, bas nas je zato razocarao. pa ovlasteni frajer nam je cak skenirao jer smo mislili da ocito pojma nemamo i da negdje fulamo. Od boja koje jesu bile bolje nego na starom umaxu - ali ne toliko puno bolje da ulozimo u njega, do sporoce. isuse, kako je taj skener spor bio, ponekad mi se cinilo i sporiji od umaxa. Ovaj Epson radi preview u tren oka, da se ne snadjes - skenira brzo, ima finu paletu opcija, uglavno - korak - dva naprijed u nasoj perspektivi od doticna dva stara gospodina...
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
18.11.2003 | 03:34
Ja bih se isto složio s favoriziranjem Epsona. Napravili su izvrsne strojeve, softver je jako dobar, a preko TWAINa kao plug-in softver im je ukopčan u Photoshop. Pod X-om su i softverski i tehnološki korak ispred ostalih, pa i u dosizanju kvalitete... koju treba gledati i u vremenu (Linotype zaboravio - od Topaza na dalje, sve do prepakiranih Umaxa).
Moje iskustvo, kod kojega je bilo puno skeniranih predložaka od svagdje, A3 je uvijek bio bolji izbor.
Zašto kada su obično nesrazmjerno skuplji i kada su srazmjerno parnjacima u A4 klasi i slabije rezolucije?
Zbog produktivnosti.
Ona se osobito dobro vidi na novijim i bržim skenerima.
Nije A3 toliko zbog pojedinačnih velikih formata, koji tu i tamo kapnu - doista ih je lako spojiti u photoshopu - nego zbog puno malih ficleka. Naslažeš ih na staklo, zadaš im parametre skeniranja i prošetaš. I još k tome bolje prođeš nego kad svako malo, za najviše tri predloška, moraš stalno biti uz skener i svako malo dizati haubu.
A4 Epson, bolji model (brojke ne pamtim tako lako) isprobao sam malo i u akciji. Rezolucija je pristojna pa čak i kvaliteta skeniranih prozirnih predložaka. Malo se s time ipak treba poigrati. A i za pretpostaviti je da se prozirni predlošci skeniraju sve rjeđe. Digitalke su sve češće. AKo netko ima veliku arhivu leica (i APS formata) filmova, a shvaća kako je to ipak ograničeni izvor, pa se nalazi pred nevoljom - puno skenirati, ali nije perspektivno, pa zašto kupovati - možda je dobro rješenje iz zagrebačke Prizme. Minoltin slajdskener DImage (nešto) vrlo je brz, vrlo kvalitetan, ima hladnu lampu koja ne pregorjeva, a pri rezoluciji od 2700 dpi stvara 6 megapikselske falove. Vrlo brzo.
Cijena je od cca 2500 (ili 100 kuna iznad) i to s PDV-om.
18.11.2003 | 19:07
Ja Linotype bas volim, i oprastam mu sporocu, bas zbog skeniranja transparentnih predlozaka. Dobra dubinska ostrina (ne lijepim slideove za staklo), vjerna reprodukcija boja i 2400dpi rade odlicne LAB tifove. Jedini problem su mi prasina i newtonovi krugovi. :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, VanjusOS, velejaj, zoranowsky, Anonimci (803)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO