20.12.2017 | 22:31
@Daddo - što se tiče dogradivosti stroja, govorim prije svega iz iskustva u firmi koja za posao koristi Macove, dakle to je prije svega multimedijska produkcija, od videa i animacija, do 3D-a, webova, igara... baš sve i svašta.
I probali smo oba puta - all-in-one koncept i modularni. All-in-one izdrži 3-4 godine na zahtjevnijim poslovima, a onda ga vrijeme prestigne i treba ga zamijeniti. Tako smo i činili - svaki iMac smo zamijenili novim nakon oko 3 godine. Mac Pro tower strojevi su super-izdržljivi radni konji koji izdrže po 10 godina uz povremene dogradnje.
Naš prvi Mac Pro iz 2006. godine dan danas radi kao server u arhitektonskom birou kod prijatelja. Ima moderniju grafičku karticu tako da može vriti neki noviji macOS, ima gomilu RAM-a, ima SSD kao boot disk i ima 2 x 5TB RAID za pohranu. Znači stroj koji će uskoro imati 12 godina (što je u informatičkim godinama valjda x 3 u ljudskim) bez problema služi i uopće nije spor (8-core Xeon na 3.0GHz). Niti jedan all-in-one to ne može izgurati. Zato mi nije žao papreno platiti modularan Mac Pro stroj.
Moj stroj na poslu na kojem sada radim je 2008. godište, dakle sada će 10 godina! Radi kao zmaj, 8 jezgri, ima SSD, ima "luđačku" NVIDIA karticu s 4GB VRAM-a koja mekano pogoni 2 x 30" Cineme, ima SSD i gomilu diskova. Štogod krepa, imam neku rezervu i mogu dalje vrlo brzo. Downtime tog stroja je 0.
Sada ću ga zamijeniti s generaciju novijim 2009. godište koji ima noviju arhitekturu i prima u sebe Xeon procesore koje u te strojeve Apple nije ugrađivao (jer su se pojavili tek kasnije) i gdje onda imamo slučaj da jedan stroj star 9 godina radi gotovo jednako brzo kao tekući ulazni model Valjka! I sve to za relativno "niš" para. Modularni strojevi mnogo toga mogu kasnije izvući putem PCI proširenja i to se obilno koristilo. Znam da je sada za to osmišljen Thunderbolt, ali to se nekako nije uhvatilo - ili su cijene takvog hardveraja toliko skupe, da to malo tko koristi.
I dalje držim da su Mac Pro toweri najbolji Macintoshi ikada napravljeni i samo se nadam da će Apple s tim novim modelom napraviti nešto slično.
Ovaj novi iMac Pro je sada super, ali ja strašno ranjiv - štogod da mu krepa, ti si bez cijelog stroja. A kada imaš super-kompleksni hardver od 15.000 eura, tu ima svašta za krepati tijekom godina. Ili npr. luda grafička s 16GB VRAM-a za koju se sada plaća premium cijena... za godinu dana će se takva moći kupiti za 1/4 cijene. U modularnom stroju bih se sada zadovoljio nekom običnom, a onda iduće godine kupio neku jaču... itd, itd... volim kada profesionalan stroj ima fleksibilnost pri održavanju i dogradnji. Što ako za dvije godine standard budu 8K monitori i to po nekim super cijenama? Što ako SSD pohrana postane rašireni standard po desetini današnje cijene? Super-skupi all-in-one je slijepa ulica.