02.03.2018 | 10:13
ivan.ocd kaže:
Sad zapravo shvaćam zašto u Apple svijetu najnoviji hardware i bjesomučno nabrijavanje specifikacija nisu toliko bitni za iskustvo i rad u Apple ekosistemu kao što je to u Windows svijetu. Jer, Windows je takav sustav da ni ne znam kakav hardware ne može pomoći da iskustvo rada, onaj feeling da sve ide glatko i jednostavno, čak i na starijem hardwareu, bude na istoj razini na kojoj je na Macu. Mac je zaista ispoliran da radi dobro na hardwareu s kojim dolazi. Zato je meni teško shvatiti kako netko primjerice može još uvijek raditi na Mac miniju iz 2010. ili 2014. ili zašto bih uopće i razmišljao u kupnji npr. iMaca iz 2015. i ostali takvi primjeri. Sva logika, koju imam kao Windows korisnik je da je takav uređaj zastario i da korisničko iskustvo nije na nivou, a u biti uz dobar spoj između hardwarea i softwarea, kao što je slučaj sa macOS-om sve bude na visini zadatka (govorim o prosječnoj, ne profesionalnoj uporabi).
To je pozadina s kojom dolazim u nešto meni novo pa mi nemojte zamjeriti ako sam dosadan. I ispravite me ako griješim sa ovim ili općenito sa nekim predodžbama o Macu.
Upravo ovaj "dolazim s Windowsa" dio ti predstavlja prepreku. Naime, godina koja stoji iza naziva modela je ona u kojoj se isti pojavio. To što je to i dalje NAJNOVIJI model (recimo Minija) je drugi par rukava. No čak i takav, za sve ovošto si pobrojao, radit će posao puno pouzdanije od nekog PC-ja s Windowsima.
Ako ne montiraš 4K video i ne obrađuješ fotografije iz srednjeformatnih ili maloformatnih profesionalnih aparata, ja zaista ne znam za što bi ti moglo trebati išta više od Minija (tim više što monitor, tipkovnicu i miša već imaš).
Da li je preslab? Ako se ne igraš - nije. Ako se igraš, konzole su daleko povoljniji izbor od računalnog hardwarea.
Činjenica je da je stariji model (2012) bolji utoliko što ga je moguće nadograđivati, a još uvijek dovoljno dobar za sve što si nabrojao.
iMac i Macbook su druga priča, no čak i tu bi sa kombinacijom Air + vanjski monitor mogao proći puno jeftinije no sa iMac-om novim za tu namjenu koja ti treba.
Znači li to da je iMac neisplativa kupnja? Nikako. Samo je puuuno overkill za navedeno.
Vjerujem kako svi apple korisnici iščekuju upgrade Minija jer je evo već 4-a godina kako Mini stoji as/is, a Apple je u novu Pro seriju iMac-a ugurao Xeon procesore, možda dobijemo Mini pro sa nekim takvim xeonom i vrate nam OS X server (izbace MacOS server?)?
To je recimo nešto što bih ja osobno volio vidjeti od Applea. Ne kažem da će se desiti, no HW za to imaju... a i SW bi se dalo složit