26.05.2018 | 10:38
smayoo kaže:
S ovim posljednjim se slažem. Sve prije toga pokazuje da zauzimaš stav o kojima nemaš pojma. Evidentno nisi u životu potrošio niti jedan sat pokušavajući nekog podučiti nečemu.
Postoji razlog zašto je Bakić odabrao Microbit i postoji razlog zašto je baš njega BBC razvio kao platformu za učenje (a ne za konkretan razvoj). Jer imaš jednostavan, intuitivan, i (djeci) vizualno atraktivan web bazirani razvojni alat. Vrlo brza krivulja učenja i stoga povećan interes i motivacija, ali i lako i brzo usvajanje od strane nastavnika, čak i onih koji nisu nikad programirali na klasičan način.
Naravno - također i nizak plafon. Ali to i jest smisao. Microbit nije prava razvojna platforma. Nije zamišljen da uopće bude usporediv s Raspberryjem ili Arduinom, nego da im PRETHODI.
Microbit je zamišljen kao jeftina varijanta Lego Mindstorma.
Ti bi klincima u 5. osnovne dao da programiraju Raspberry ili Arduino...
zainteresiralo bi ti se njih 2-3 od 100, ako imaš sreće. Uspješna društva u STEM područje mobiliziraju 30-40% djece, a ne 2-3%.
Jedino što je ovdje evidentno (meni) je da si dio (obrazovnog) sustava koji ne funkcionira.
Podučavati videće i zdrave ljude je daleko jednostavnije no isto to napraviti sa slijepima i slabovidnima. Ja iza sebe imam iskustvo s ovim drugima. Što se konkretnog programiranja tiče, neki od onih kojima sam ja (nekad i jednom) objašnjavao isto, danas od tog programiranja žive i, gle čuda, u sklopu ovakvog sustava o kojem pričamo prezentiraju klincima rješenja koja NISU microbit. Zašto?
Klince u 5. osnovne treba naučiti jeziku (materinjem, engleskom i još jednom ako je moguće), matematici i radu na računalu, a ne tjerat ih kolektivno da kupuju napredne udžbenike iz informatike koju nema tko podučavati.
Iz kruga mojih što prijatelja što poznanika koji rade u obrazovanju (osnovne i srednje škole i fakulteti podjednako su raspoređeni nekako u direktnom radu sa učenicima i studentima), svi rezultati iz STEM područja nastaju isključivo kao produkt njihovog rada IZVAN sustava, gdje prenose ono što su sami bilo iz hobija ili potrebe i prakse - naučili.
30-40% zainteresiranih je za hrvatske prilike - utopija.
Da li to znači da nam Microbit NE treba ili da je loš? Naravno da ne. SVE nam treba. Ali neće Bakić sam niti će MZOŠ samo. Bez zainteresiranih klinaca to sve skupa nema smisla, na kojem god rješenju počivalo i koliko god koštalo. Zainteresirane nemaš ako ih nema TKO zainteresirati. U mom prijašnjem postu imaš realno iskustvo iz prakse i razgovora s onima koji klincima predaju, što se i kako radi na satovima informatike. Slobodan si ne vjerovati mojim upisima.