Odabir MBP 15" i osvrt na dosašnje iskustvo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Odabir MBP 15" i osvrt na dosašnje iskustvo

05.08.2018 | 16:10
Pozdrav,
molim pomoć oko odabira MBP 15" modela.
Naime, imam early 2011 17", dva puta mu je mijenjana matična ploča radi pregrijavanja GPU-a, greške koju je Apple priznao, ali koju zamjenom matične ploče nisu rješili. Naime, zamjenjuje se identičnom arhitekturom pa je pregrijavanje konstatntno prisutno, a što vodi opet do rikavanja GPU-a. Upravo je to razlog zašto mijenjam laptop. Jednostavno mi je dosta monitoringa temperature, radim puno sa RAW fotografijom (veličine 20ak mb), bilo da browsam ili editiram, temperatura se diže i do 95 stupnjeva. Također ga koristim za produkciju glazbe (Ableton) u to u relativno CPU blagom obliku, pri čemu temperature osciliraju između 75-90 stupnjeva. Obzirom da sam mijenjao dva puta plocu, znam da lap ne moze izdržati svakodnevno grijanje i da se kraj bliži. Iako mi lap zaista brzo radi (nadogradio sam ga ssd-om i 16gb RAMom), besmisleno mi je opet mijenjati matičnu iščekivati rikavanje.

Istražio sam kako stvari stoje sa novim MBP, i nevjerojatno, priča se u smislu hardvera nije promijenila. Izgleda da sve generacije 2016, 2017, 2018 imaju ozbiljnih problema. Provjerio sam i sa korisnicima, čak i firmama pa i na forumima na internetu. 2016-2017 ima konkretan problem sa kvarenjem tipkovnice, a koji je Apple također priznao i radi na repair programu. Međutim ako sam dobro shvatio, princip repair programa je isti kao i u slučaju mog 2011 MBPa, a to je zamjena identičnim dijelovima što kad tad vodi u isti kvar.

Iz više izvora sam slušao i čitao o besmislenosti i nefunkcioniranju touch bar tehnologije (2016-2018), i volio bih ju zaobići. I za kraj, model 2018 izgleda pati od pregrijavanja (za koji Apple tvrdi da je sotverski bug koji će ukloniti; smiješno).

Cijela priča vodi prema modelu 2015 koji je dosta hvaljen sa više aspekata. Nema novu tipkovnicu i touch bar, ima 'stare' priključke pa se ne moraju kupovati besmisleni adapteri, itd. Nisam naišao na spominjanje problema pregrijavanja.

E sad, koja su vaša razmišljanja?
Da li je 2015 dobar odabir?
Nema ga na puno mjesta za kupit, ima ga na npr. technostore.hr, ima li tko iskustva sa ovom trgovinom?
Ili, netko zna pouzdano mjesto u Hrvatskoj za kupivinu ovog modela (može i refurbished ili demo)?
Hvala
05.08.2018 | 17:10
Mora biti prijenosni racunalo?
05.08.2018 | 18:54
Zašto u Hrvatskoj?
05.08.2018 | 20:26
zabac kaže:
Mora biti prijenosni racunalo?

Da. Zbog sviranja, ali i posla i cestih putovanja
05.08.2018 | 21:40
smayoo kaže:
Zašto u Hrvatskoj?

zbog kupovanja preko firme i odbijanja poreza
  • Dijete
  • Posjetitelj
05.08.2018 | 22:33
Da mi rikne moj sad, opet bih kupio 15” iz 2015... i7 sa 16gb rama... gazim ga na najjace i prede ko micamaca...
06.08.2018 | 12:34
gandlar kaže:
smayoo kaže:
Zašto u Hrvatskoj?

zbog kupovanja preko firme i odbijanja poreza

Dakle, možeš ga kupiti bilo gdje na svijetu. Ali recimo da ne želiš komplicirati s uvoznim procedurama, možeš ga kupiti bilo gdje u EU. Samo mora firma biti upisana u EU VAT ID registar. Ako nije, preda se zahtjev našooj poreznoj upravi, 20 kn biljega i to ti je to.

Bilo koja firma iz EU ti može izdati predračun (proforma invoice) bez ikojeg PDVa, ti to daš knjigovođi, on(a) plati prodavatelju po predračunu, a iznos od 25% PDV obračuna u predporez.
06.08.2018 | 12:46
Koja firna iz EU salje MBP u RH i koja bi bila voljna naruciti komp s hrvatskim znakovima?
06.08.2018 | 13:18
zabac kaže:
Koja firna iz EU salje MBP u RH i koja bi bila voljna naruciti komp s hrvatskim znakovima?

Pa HR layout tipkovnice mu vjerojatno nije uvjet jer i ovi sa linka kojeg je priložio u prvom postu imaju DE layout
06.08.2018 | 14:27
OK. Tko salje u RH?
06.08.2018 | 15:53
Neki dan smo u onom drugom threadu utvrdili da pcking.de šalje. Štoviše, i daje EU VAT ID račun za firme. Oni, čini se, nisu official reseller, ali čini se da nije ni technostore.hr (ispričavam se ako griješim, ova izjava je na temelju letimičnog pregleda njihovog weba).

Ne radi se čak o tome. Ja bi ga osobno, da kupujem u firmu, ako nije baš drastična razlika, kupio od hrvatskog resellera (npr. u Kreativnom odjelu ), ali nisam siguran da se taj model još službeno nudi kod nas.
06.08.2018 | 15:58
Bertone kaže:
zabac kaže:

Pa HR layout tipkovnice mu vjerojatno nije uvjet jer i ovi sa linka kojeg je priložio u prvom postu imaju DE layout

upravo to, nije mi bitan layout tipkovnice. stari MBP koji imam je američki, navikao sam se.
06.08.2018 | 16:10
smayoo kaže:
Neki dan smo u onom drugom threadu utvrdili da pcking.de šalje.

ako dobro vidim, nemaju MBP

smayoo kaže:
Oni, čini se, nisu official reseller, ali čini se da nije ni technostore.hr (ispričavam se ako griješim, ova izjava je na temelju letimičnog pregleda njihovog weba).

Pretpostavljam da je ovo glupo pitanje: zašto kupiti kod službenog resellera?

smayoo kaže:
kupio od hrvatskog resellera (npr. u Kreativnom odjelu

nisam znao za KO, hvala za info. ne vidim na stranici ponudu, pretpostavljam da ih moram kontaktirati?
06.08.2018 | 16:39
Informacija od službenog Apple Resellera kaže da se ne nudi više (pričamo o 15" modelu). Štoviše, ne nudi se ni 2016 model više, a 2017 model se nudi kao stari model (stigli novi). Znači, tko god da nudi 2015 model, ili nudi nešto polovno, ili je počistio neko skladište pa zarađuje sa strane. Onda je puno vjerojatnije da ćeš naći takvo što negdje u EU, nego u Hrvatskoj.
06.08.2018 | 16:43
gandlar kaže:
Pretpostavljam da je ovo glupo pitanje: zašto kupiti kod službenog resellera?

Očito, ako taj model želiš - ne samo da ne moraš, nego niti ne možeš kupiti kod službenog resellera.

Inače, netko je bio nedavno u tom drugom spomenutom threadu izjavio (a ja nisam provjeravao) da može biti nekog natezanja pri realizaciji jamstva ako je stroj kupljen kod nekog tko nije ovlašteni reseller. Osobno nisam siguran u to, jer, kako god bilo, ako stroj nije registriran kao ukraden, onda je legitimno prodan (negdje, nekako, kroz službene kanale) i nijedan proizvođač nema pravo na takvo izmotavanje, ali nemam osobnih iskustava.
06.08.2018 | 16:45
Koliko sam brzinski vidio kod nas u HR jedino HG Spot (ST poslovnica) ima još jedan zaostali MBP 15" - www.hgshop.hr/proizvod/prijenosno-racuna...ris-mjlq2cr/a/204717 ... tako da da, malo teže ćeš kod nas naći stariji model-

EDIT:
Mali ispravak, evo još dva komada u Linksu:
www.links.hr/hr/prijenosno-racunalo-appl...ts-ep-crne-014680020
www.links.hr/hr/prijenosno-racunalo-appl...ca-srebrno-014680013
06.08.2018 | 16:47
smayoo kaže:
Informacija od službenog Apple Resellera kaže da se ne nudi više (pričamo o 15" modelu).

kod većine resellera sam našao i 2015 modele. doduše upravo provjeravam da li ih zaista imaju, da možda ne kasne sa ažuriranjem stranica. ali kako mi se za sad čini, ima ih.
06.08.2018 | 16:59
[quote="smayoo" post=169548]gandlar kaže:
da može biti nekog natezanja pri realizaciji jamstva ako je stroj kupljen kod nekog tko nije ovlašteni reseller.

ok, provjeriti ću.
malo skretanje sa teme, negdje sam na jabučnjaku naletio na informaciju da pri kupovini Apple uređaja (pretpostaljam kod službenog resellera) se dobiva 1god garancija od Applea, a 1god od trgovine. Jesam dobro shvatio?
06.08.2018 | 17:33
Apple daje jamstvo od godine dana. EU regulativa propisuje minimalno jamstvo od 2 godine, za koje je odgovoran trgovac. Pravna implikacija je da drugu godinu jamstva mora pokriti trgovac. No službeni Apple servis će nakon isteka prve godine popravak naplatiti nekom. Kako točno tu situaciju pojedini trgovac rješava, to se moraš informirati kod njega.

kod većine resellera sam našao i 2015 modele. doduše upravo provjeravam da li ih zaista imaju, da možda ne kasne sa ažuriranjem stranica. ali kako mi se za sad čini, ima ih.

Kojih? Gdje? Daj neki primjer. Konkretno, technostore kojeg spominješ oglašava na svojim stranicama 240 modela Apple prijenosnika (!!?), uključivo i desetke raznih CTO ("configure to order") modela. Meni je to u najmanju ruku - čudno.
06.08.2018 | 22:10
smayoo kaže:

Kojih? Gdje? Daj neki primjer.

ovo mi je ostalo u sjecanju: Links, Finder, HgSpot, M-computers (za zadnje nisam siguran jesu li official). Technostore je zaista malo cudnjikav...
06.08.2018 | 22:14
smayoo kaže:
uključivo i desetke raznih CTO ("configure to order") modela.

koja je fora s tim CTO/BTO modelima? nije da nisam guglao, al ne kuzim baš
06.08.2018 | 22:22
CTO modeli se ne proizvode dok ih netko ne naruči.
06.08.2018 | 22:25
U kom smislu fora?
Ako je BTO/CTO onda se duže čeka i to je valjda navedeno.

I na službenim Aple stranicama imaš isto puno modela ali je to sve skupa bolje posloženo jer odabireš komponrnte i cijena ti se bilda kako klikaš.
06.08.2018 | 22:28
hm, da, donekle kuzim. ali zasto bi ih netko imao u ponudi ako nisu već proizvedeni...tko smislja te konfiguracije...zašto ih samo neki imaju u ponudi (official reseleri, koliko sam vidio, ih nemaju). cudno, cudno...
06.08.2018 | 22:31
zabac kaže:
U kom smislu fora?
Ako je BTO/CTO onda se duže čeka i to je valjda navedeno.

I na službenim Aple stranicama imaš isto puno modela ali je to sve skupa bolje posloženo jer odabireš komponrnte i cijena ti se bilda kako klikaš.

ok. nisam vidio na Appleovima stranicama. nailazio sam ove modele samo na ovim 'čudnim' online shopovima pa mi je bilo sumnjičavo
06.08.2018 | 22:35
gandlar kaže:
smayoo kaže:

Kojih? Gdje? Daj neki primjer.

ovo mi je ostalo u sjecanju: Links, Finder, HgSpot, M-computers (za zadnje nisam siguran jesu li official). Technostore je zaista malo cudnjikav...

Links i HG spot imaju ukupno ta tri MacBookPro 11,4 modela (to su oni slabiji, koji nemaju diskretnu AMD grafulju, nego samo Iris onboard. To je lako moguće da su im stvarno ostali na polici kao izložbeni primjerci koje nitko ne želi kupiti jer ih je svatko pipkao, a oni su škrte pi*de pa ne žele dati primjeren popust za izložbeni primjerak, nego se nadaju da će ih prodati online.
M-computers, isto vidim samo taj jedan slabiji model.

Finder - sumnjam da Finder ima Macove "on stock". Evo, gledam sad na njihovom webu, ne vidim 15" modele iz 2015. Samo touch bar modele.
06.08.2018 | 22:38
smayoo kaže:

Finder - sumnjam da Finder ima Macove "on stock". Evo, gledam sad na njihovom webu, ne vidim 15" modele iz 2015. Samo touch bar modele.
Prilozi:
06.08.2018 | 23:59
Veli link "zatraži ponudu". Ja bih rekao da to znači da ga nema na skladištu, nego čeka da se netko zainteresira. Probaj. Zatraži ponudu. Pretpostavljam da ćeš dobiti odgovor da više nije raspoloživ, ili će ti ponuditi onaj isti kojeg vidiš na webu od linksa ili hgspota.
S obzirom na to da, kako kažeš, radiš grafički zahtjevne poslove, ja nisam siguran da ti je Intel Iris grafika dorasla tome. Zato sam zaključio kako nećeš naći to što tražiš kod hrvatskih trgovaca jer se ti modeli više ne prodaju pod normalno, nego samo gdje naletiš na neki stari.
07.08.2018 | 11:17
smayoo kaže:
Veli link "zatraži ponudu". Ja bih rekao da to znači da ga nema na skladištu, nego čeka da se netko zainteresira. Probaj. Zatraži ponudu. Pretpostavljam da ćeš dobiti odgovor da više nije raspoloživ, ili će ti ponuditi onaj isti kojeg vidiš na webu od linksa ili hgspota.
S obzirom na to da, kako kažeš, radiš grafički zahtjevne poslove, ja nisam siguran da ti je Intel Iris grafika dorasla tome. Zato sam zaključio kako nećeš naći to što tražiš kod hrvatskih trgovaca jer se ti modeli više ne prodaju pod normalno, nego samo gdje naletiš na neki stari.

da. morat cu ici prema boljoj grafici. a sa starim (refurbished, demo) nemam problem, ako ih nude po povoljnijoj cijeni i sa garancijom
09.08.2018 | 10:47
smayoo kaže:
webu od linksa ili hgspota.

ako mogu pitati, koji je problem kupovine u LINKS-u?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Ender, Riba, VanjusOS, Anonimci (496)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO