05.08.2018 | 16:10
Pozdrav,
molim pomoć oko odabira MBP 15" modela.
Naime, imam early 2011 17", dva puta mu je mijenjana matična ploča radi pregrijavanja GPU-a, greške koju je Apple priznao, ali koju zamjenom matične ploče nisu rješili. Naime, zamjenjuje se identičnom arhitekturom pa je pregrijavanje konstatntno prisutno, a što vodi opet do rikavanja GPU-a. Upravo je to razlog zašto mijenjam laptop. Jednostavno mi je dosta monitoringa temperature, radim puno sa RAW fotografijom (veličine 20ak mb), bilo da browsam ili editiram, temperatura se diže i do 95 stupnjeva. Također ga koristim za produkciju glazbe (Ableton) u to u relativno CPU blagom obliku, pri čemu temperature osciliraju između 75-90 stupnjeva. Obzirom da sam mijenjao dva puta plocu, znam da lap ne moze izdržati svakodnevno grijanje i da se kraj bliži. Iako mi lap zaista brzo radi (nadogradio sam ga ssd-om i 16gb RAMom), besmisleno mi je opet mijenjati matičnu iščekivati rikavanje.
Istražio sam kako stvari stoje sa novim MBP, i nevjerojatno, priča se u smislu hardvera nije promijenila. Izgleda da sve generacije 2016, 2017, 2018 imaju ozbiljnih problema. Provjerio sam i sa korisnicima, čak i firmama pa i na forumima na internetu. 2016-2017 ima konkretan problem sa kvarenjem tipkovnice, a koji je Apple također priznao i radi na repair programu. Međutim ako sam dobro shvatio, princip repair programa je isti kao i u slučaju mog 2011 MBPa, a to je zamjena identičnim dijelovima što kad tad vodi u isti kvar.
Iz više izvora sam slušao i čitao o besmislenosti i nefunkcioniranju touch bar tehnologije (2016-2018), i volio bih ju zaobići. I za kraj, model 2018 izgleda pati od pregrijavanja (za koji Apple tvrdi da je sotverski bug koji će ukloniti; smiješno).
Cijela priča vodi prema modelu 2015 koji je dosta hvaljen sa više aspekata. Nema novu tipkovnicu i touch bar, ima 'stare' priključke pa se ne moraju kupovati besmisleni adapteri, itd. Nisam naišao na spominjanje problema pregrijavanja.
E sad, koja su vaša razmišljanja?
Da li je 2015 dobar odabir?
Nema ga na puno mjesta za kupit, ima ga na npr.
technostore.hr, ima li tko iskustva sa ovom trgovinom?
Ili, netko zna pouzdano mjesto u Hrvatskoj za kupivinu ovog modela (može i refurbished ili demo)?
Hvala