Odabir MBP 15" i osvrt na dosašnje iskustvo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Odabir MBP 15" i osvrt na dosašnje iskustvo

09.08.2018 | 11:25
aha, sad vidim da si napisao da postoji mogucnost da se radi i demo modelu...što mislite kako se može ovo provjeriti?
09.08.2018 | 21:16
Tako da odeš fizički u tu trgovinu gdje pišu da je taj komp i uvjeriš se da stoji na polici, izložen za probavanje.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
12.08.2018 | 08:15
gandlar kaže:
Pozdrav,
molim pomoć oko odabira MBP 15" modela.
..………
E sad, koja su vaša razmišljanja?
Da li je 2015 dobar odabir?
Ili, netko zna pouzdano mjesto u Hrvatskoj za kupivinu ovog modela (može i refurbished ili demo)?
Hvala

Ako ti polovni u mint stanju igra kao opcija, vrijedi razmisliti o zadnjem modelu prije retine 15” Mid 2012 i7 (non retina). Bilo ih je i u ICT ponudama naseg dragog telekoma zadnjih godina, pa se moze pronaci relativno nov primjerak...

Prednosti:
- i7 quadcore procesor
- mogucnost jednostavne i jeftine nadogradnje Rama, diska, dodatnog diska na mjestu Superdrivea, jednostavna zamjena baterije, itd
- koliko sam vidio nije bio u Apple repair programu vezanom za probleme sa GPU, pa izgleda kao neproblematican ili vrlo malo problematican
- podrzavat ce i najnoviji 10.14 Mojave
- niska cijena

Logika kaze da vecina problema s pregrijavanjem nastaje zbog komponenti koje se jako griju unutar tankog kucista, pa je preporuka na svim 15” MBP sa NVidia i AMD GPU je da se periodicki (1x godisnje) izvade i ociste ventilatori i prostor unutar laptopa.
Postupak je jednostavan i traje 10-tak minuta ( barem na navedenom modelu):

www.ifixit.com/Device/MacBook_Pro_15%22_Unibody_Mid_2012

Just my 2 cents
25.08.2018 | 19:55
Evo, da se nadovežem... I ja sam već neko vrijeme čekao trenutak i kombinirao što ću. Ponukan i ovom temom sam istražio, iščeprkao i na kraju napravio ovako...

MacBookPro 11,5 - 15" Mid 2015, i7 na 2,5GHz, 16GB RAM, 512GB SSD, AMD Radeon R9 M370X 2GB VRAM + Intel Iris Pro grafulje, rabljeni, mint condition, uređen, s godinu dana jamstva od trgovca, kupljen s mac-store24.de za 1568,91€ + PDV.

Kako sam ga kupio u firmu, dobio sam predračun bez poreza i uplatio bankarskim swiftom, moja knjigovođa će obračunati PDV po našoj stopi kao predporez. Ako ga netko kupuje kao fizička osoba, plaća na to njemačkih 19% MWST, paypalom ili kako god.

Dostavljen DPDom, u roku od 8 dana. Čovjek je poslao pošiljku drugi dan nakon što je primio uplatu i onda je 7 dana putovalo DPD-om.

Ovaj post pišem s tog stroja. Prvi dojmovi su jako dobri. Osjećaj tipaka pod prstima je jako dobar. Nisam siguran je li u tom modelu već onaj novi butterfly mehanizam? Kolegin 13" je također 2015, njegova tipkovnica mi je čudna, kenjkava pod prstima, rekao bih da to je taj novi mehanizam. A ovo mi ne ostavlja takav osjećaj. Hm...

Inače, proces migracije me sjetio zašto je Apple zapravo dobar, bez obzira na more sitnih neshvatljviih gluposti. Spojio sam stari (Mid 2012 non retina) i novi MBP thunderbolt kabelom i nakon sat i cca 15 min sve je bilo na svom mjestu.
25.08.2018 | 21:43
čestitam
25.08.2018 | 21:49
Jesi li mogao birati International English keyboard ili imaju samo njemačke?
26.08.2018 | 07:43
Čovjek nudi uređene (i podebljane) rabljene strojeve. Ovisi kad naletiš. Konkretno sada je pitao preferiram li njemačku ili englesku tipkovnicu. Uzeo sam njemačku, jer je standardni hrvatski (bivši jugoslavenski) raspored tipaka praktički modificirani njemački pa je razlika u oznakama na tipkama daleko najmanja:

Ü = Š
Ö = Č
Ä = Ć
+ * = Đ
# ' = Ž
ß ? = ' ? (druga do backspace)
` ´ = + * (prva do backspace)
^ º = “ ” (kod ESC)
3 § = 3 #

To sam se naučio još prije 30 godina, jer je moj Atari ST bio kupljen u Austriji...
26.08.2018 | 11:29
Taj model ima normalnu tipkovnicu, nije ona plitka?
Ta mi je ocajna (plitka mislim). Zadnji korak prema tipkovnici koja je na ekranu.
Boljeli su me prsti od tipkanja (a ne rtpkam kao daktilograf).
26.08.2018 | 11:57
Pa ne znam, evo. Osjećaj je super pod prstima, bolja mi je nego na 2012 modelu. A na 13" MBP 2015 je ta plitka i stvarno je govno. E, sad... Ima li gdje uopće popisano koji modeli imaju tu novu šugavu tipkovnicu? U MacTrackeru ne piše...
26.08.2018 | 12:31
Ako se ne varam, prva butterfly tipkovnica (ta plitka) je dosla sa MacBook 12" (Travanj 2015), a na Pro masine je dosla sa linijom iz 2016. Tako da tvoj ima jos onu staru "seasor" tipkovnicu, a tako bi trebalo biti i na MacBook Pro 13" 2015?. Da nisi mozda tipkao po frendovom MacBook 12"?

Od 2016 na dalje svi modeli imaju tu butterfly tipkovnicu, s time da su modeli od 2018 dobili istu ali navodno poboljsanu nesto.
26.08.2018 | 13:25
Ja imam 13" 2015 i normalna je, mislim nije normalna ali nje butterfly keyboards. Ta zadnja je koma. Malo bolja nego tipkovnjica na iPad staklu.
26.08.2018 | 13:29
da, prvi koji imaju butterfly tipkovniku je 12'' macbook iz 2015, a prvi pro modeli sa butterfly tipkovnicom su late 2016., ovi modeli prije toga su sa starim scisor mehanizmom.
Ja sam se brzo priviknuo na novu tipkovnicu i nije ni najmanji problem, jedino sto je glasnija od svih ostalih, ali sam se do sada vec priviknuo pa ni ne obracam paznju na to.
26.08.2018 | 20:12
smayoo kaže:
Čovjek nudi uređene (i podebljane) rabljene strojeve. Ovisi kad naletiš. Konkretno sada je pitao preferiram li njemačku ili englesku tipkovnicu. Uzeo sam njemačku, jer je standardni hrvatski (bivši jugoslavenski) raspored tipaka praktički modificirani njemački pa je razlika u oznakama na tipkama daleko najmanja:

Ü = Š
Ö = Č
Ä = Ć
+ * = Đ
# ' = Ž
ß ? = ' ? (druga do backspace)
` ´ = + * (prva do backspace)
^ º = “ ” (kod ESC)
3 § = 3 #

To sam se naučio još prije 30 godina, jer je moj Atari ST bio kupljen u Austriji...

Meni treba njemačka kao i hrvatske stvarno je lako zapamtiti gdje je šta.
26.08.2018 | 20:46
Ma, ja tipkam naslijepo već više od pola života. Uopće ni ne gledam gdje su tipke, niti što na njima piše. Ali nikad nisam jedini koji koristi moj laptop. Uzmu ga supruga i djeca ponekad, a ponekad i kolege na poslu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, Anonimci (509)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO