30.09.2018 | 11:33
Tri Minija do sad. 2007, 2010 i 2012. Samo jedan kvar. Na 2010, nakon 14 mjeseci krepao HDD (Hitachi). Zamijenio ga sam, po uputama s iFixit. Mini je daleko najbolji i najkvalitetniji Mac uopće. Ne da sam s MBP nezadovoljan (kad se sjetim što je sve onaj prvi, late 2008, preživio, skoro pa mi je nevjerojatno da je doživio 10 godina), ali kod MBP postoje problematične serije, odnosno modeli. Kod Minija - ne.
Ad1) Moguće je, naravno. Imaš besplatnu aplikaciju Install Disk Creator. Ima i još jedna, isto besplatna, ne sjećam se imena. Odeš u App Store, skineš
Install Mac OS 10.14.app (kad je download gotov, nađeš ga u /Applications folderu). Uzmeš USB stick od 8GB, pomoću Disk Utilityja napraviš erase cijelog sticka, ne samo particije, i pri tom odabereš GUID partition scheme (jer su stickovi obično MBR). POkreneš Install Disk Creator aplikaciju, odabereš friško formatirani stick, odvučeš na njega Install Mac OS aplikaciju i pustiš ga da odradi svoje.
Vodi računa
a) kad je gotovo, provjeri da je stick ispravan - probaj bootati s njega unajmanju ruku
b) bez obzira na stick, kad (ako ikad) pokušaš frišku instalaciju s njega, u trenutku kad pita AppleID, taj ID koji uneseš morao je u to vrijeme kad je taj OS bio aktualan barem jednom kroz App Store preuzeti baš i upravo tu verziju OSa. Inače ti neće dozvoliti instalaciju (izbacit će neku glupu kriptičnu pogrešku - nešto kao "you cannot install this software right now" ili tako nešto). Znači, uz stick pohrani pristupne podatke od tog Apple ID-a pomoću kojeg si kroz App Store skinuo OS instalaciju. Ako ih benevolentno zaboraviš pa kasnije kreiraš novi AppleID, bit ćeš u problemima.