22.02.2020 | 01:26
Novi Radeon RX 5700 XT, koji tek treba doći kao opcija u novi Mac Pro 7,1, već danas radi u starom dobrom 5,1!
Frendu sam danas instalirao Radeon RX 5700 XT u 5,1 dual. Kvaka je bila u tome da je potrebna "među-kartica", stariji Radeon RX 580, kako bi se stroj u kojem je inače bila NVIDIA prebacio na Mojave, a zatim na Catalinu gdje je tek u zadnjim verzijama podržan 5700.
Sam proces je bio iscrpljujuće dug (gotovo 9 sati) jer smo morali ići korak po korak, od svježe High Sierre i flashanja firmwarea do zadnje faze u kojoj se mora isključiti System Integrity Protection kako bi se mogao napraviti hack da Catalina installer ne gnjavi oko 5,1 koji više nije službeno podržan - iako je to tek marketinško-politička odluka, a sam hardver bez problema podržava zadnji macOS.
Glavna bojazan s 5700 je napajanje koje je po specifikacijama taman na rubu dozvoljenog za vodove na matičnoj ploči. Kartice različtih proizvođača imaju različitu potrošnju jer su neke overclockane ili imaju različit tip hlađenja, a Sapphire spada među standardnije i za sada je prve testove (kuc-kuc) prošao ok. Vidjet ćemo kako će se ponašati u stvarnom radu na konkretnim poslovima.
Od benchmarka sam zavrtio samo Uniengine Valley jer većina starijih ne radi na Catalini, a on se vrtio izuzetno mekano u 3840 rezoluciji na LG ultrawide monitoru. Tek bi na jednom mjestu malo štucnuo, mislim kada je punio novi set tekstura u VRAM. Ako se ova kombinacija pokaže pouzdana, ovo bi mogla biti sjajna kartica koja će ovom starom radnom konju udahnuti još par godina života!
Kako će to uskoro biti jedna glavnih kartica za novi 7,1 jer nudi odličan odnos cijena/performanse, to znači da će Apple "peglati" drivere za 5700 i da možemo očekivati sve bolje i bolje performanse u budućnosti.