14.02.2019 | 18:16
petar kaže:
1.-3. Frend mi ima Wd Blue i radi mu već tri godine savršeno
Možda ne uključuje kompjuter?
Zaozbiljno - duty cycle treba kod današnjih HDDova jako ozbiljno uzeti u obzir jer su jako našpanani (malo prostora, velike brzine, gusti zapis, visoke temperature). WD je napravio smiješno puno različitih modela (plavi, crveni, ljubičasti, crni, zeleni...) upravo zato da se ogradi od problema koji nastaju kod prezahtjevnih korisnika koji kupe jeftiniji disk.
Dakle, promisli dobro koliko misliš sati dnevno "jahati" po tom disku, je li to kod tvog frenda isto tako i onda odluči je li to dobar model diska za tebe. "Blue" je kod WD-a u osnovi "kakica za obične nezahtjevne korisnike" (oni to marketinški govore "it's a great all-rounder"
), što znači da možeš očekivati da krepava ako aktivno radi (vrti pretražuje čita zapisuje, ne ako se samo vrti u prazno ili spava) preko 50% vremena u kojem je računalo aktivno te ako je računalo aktivno više od 30% vremena u danu. "Green" je isto to, samo je još i spor.
Naše je tržište nažalost takvo da je WD daleko najviše eksponiran pa je stvarno muka ako želiš kupiti i koristiti nešto drugo. No, ako misliš značajnije vrijeme svaki dan raditi s fotografijama, kupi onda WD black.
I šta većina vas nebi preproučila kupnju rabljenog Mac Pro-a?
Ja svakako bih. Možda nisam bio jasan, odnosno Davor me pretekao, ali mislim da ti je to dobar izbor. Jednom kad staviš Mac Pro na stol i otvoriš ga, shvatiš kako je smiješno uspoređivati taj stroj s bilo kakvom PC kantom, pa da je koliko skupa, čak i kad je 6-7 godina star.