16.04.2021 | 10:35
Imam 6-core / D500 više od pet godina.
Plusevi (po meni):
tišina
fura tri monitora bez trzaja (2x 2560x1440 + 3440x1440 @60Hz)
Xeon se ne pregrijava ni pod 100% opterećenjem 24/7 (rendering)
Minusi:
Zaboravi neki gaming rig
Originalnih (apple) 2x 16GB rama riknulo je u razdoblju zadnjih 6 mjeseci
128 GB rama djeluje na nižoj frekvenciji (meni je 64 u principu dosta, al ponekad bih poželio 128)
Otvaram ga svakih 6-8 mjeseci da očistim prašinu (nisam ga nikad nosio na servis, gdje bi ga raskopali i temeljito očistili)
Xeon je po core-u sporiji od i7
Rezervni dijelovi i kvalitetan servis teško se nadju, i (pre)skupi su.
Zaboravi bilo koju nadgradnju
Večina (korisne) periferije ti je vezana na thunderbolt, a tu su ti kablovi smiješno skupi.
Ako misliš koristit za Adobe DTP, brži je recimo 2015 MBP i7/16 GB (u MP imam originalni SSD, a postoje brži). Z druge strane, MBP zna thermal-throttle-at ako radiš nešto, što ga optereti na duže vrijeme, a uz to grafa ima "problema" (pregrijavanje), čim priključiš više od jedan eksterni monitor.
Sve u svemu - meni je bila ok nabavka, dobio sam ga sniženog za cca. 1300 eura, korištenog tri tjedna. I da mi nije iMac riknuo, ne bih se nikad odlućio za nabavku... tako sam imao odličnu priliku i otprilike dva dana za razmišljanje. Danas mi nije žao. Preferiram OSX i to mi je radna mašina još uvijek, za rendering sam si omislio HPZ 2x 2690 sa 128GB rama, ssd+hdd... tih 20 jezgri popapa ovih 6 za tren oka (rendering time je manje od trećine) a cijena za ovog HPZ (refurbished, uz 2 godine garancije) bila je 1400EUR s porezom!
Tako da - zavisi od cijene i namjene uporabe.
Danas - ja nebih... Mac Mini M1 je puno puno brži. I pod rozetom.
Ova mašina če bit obsolete jako brzo, možda čak sa sljedećim OS-om... MM M1 je tek stigao... single core geekbench score 729 vs 1700... mislim, da je jedina racionalna cijena za nabavku niža od cijene MM M1, ali za tu cijenu niko ga ne bi prodavao.