eMac pitanjca
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eMac pitanjca

25.11.2003 | 09:48
Pozdrav svima!

1. Masina je eMac 1 GHz G4 256/80 Gb/SuperDrive/56K i na njoj treba radit OS 9. Particioniran je hard na dva djela, instaliran je Panter, restoriran OS 9 i skopiran na drugu particiju. U startup disku se ne pojavljuje particija sa devetkom.
Da li se uopce oce dici taj model sa devetkom (ne emulacija na Panteri)?

2. Masina je ista samo postoji jedna particija na kojoj je Pantera i devetka se dize pod njom. U Panteri nema HR Roman tipkovnice.
Da li radi lokalizacija s Jaguara?
Ako ne, kako dobiti hr slova?
Kako lokalizirati devetku, jer kada se ide otvorit sistem u mapi sistema kaze da je u upotrebi pod desetkom. Kako lokalizirat devetku?

Fala na odgovorima
25.11.2003 | 11:21
1. Pogledaj na Apple stranicama - ali mislim da ne podrzava bootanje u 9tku - stovise, vrlo sam siguran...

2. Samo prebaci HR lokalizaciju na 10.3 i bit ce OK.
Devetku neces moci lokalizirati - zato sto nemres sistem otvoriti - jedino rjesenje bi ti bilo mislim instalirati OS 9 HR nekako gore.

Toliko od mene, nisam sad nesto pametan, znam....
25.11.2003 | 12:38
AFAIK stari eMac je podržavao boot u OS 9, ali ovaj zadnji model ne - samo kroz Classic emulaciju. Lokalizacija s Jaguara radi i na Pantheru. Devetku bi najlakše lokalizirao na nekom drugom OS 9 stroju, pa je onda podvalio ovome. No, ne kužim - zašto ti danas treba lokalizirani stari sustav pod emulacijom?
25.11.2003 | 17:00
Masinu je kupio frend i ima neke statisticke programe (StatView, SPSS) koji mu rade na devetki, poslije to prebaci u FH ili Word...
Je li pali ona ako dignem masinu sa DVDa pa onda cackam po devetki (ubacim hr tipkusu)?

Fala again
25.11.2003 | 18:13
Kada si već spomenuo SPSS je ima godinu dana izašao i za OS X.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
27.11.2003 | 21:23
AFAIK stari eMac je podržavao boot u OS 9, ali ovaj zadnji model ne - samo kroz Classic emulaciju.
Ne bih tvrdio baš toliko odlučno da je to netočno, ali nemam dokaza.
Moram provjeriti.
eMac bi zbog škola trebao još jedno vrijeme biti 9-bootable
01.12.2003 | 21:03
Imaoc sam eMaca 1GHz, ali s combo driveom i pouzdano znam da može bootati OS9. Istina tu sm opciju upotrijebio samo jednom u ovih par mjeseci koliko ga imam. Moja konfiguracija je takva da je OSX i OS9 na istoj particij. Tako sam ga dobio instaliranog iz Angola.
02.12.2003 | 16:32
U OS 9 se može staviti HR tipkovnica iz X-a na slijedeći način (za one koji ne mogu bootati u 9-ku):

Otvoriti datoteku System iz 9-ke u System folderu u Resourceru
Otvoriti Hrvatski u Resourceru (može se file za 9-ku skinuti na jabučnjaku ili na free-zg.htnet.hr/piko )

U datoteku Hrvatski odabrati sve resource osim <DF> i Alis (vidim da mi se i to vuće po fileu) na lijevoj strani i odabrati iz menija Copy (ili Jabuka + C)
Sada u datoteci System lupiti na Jabuka+V (ili iz menija Paste)
Zatvoriti obje datoteke i pritom spremiti datoteku System !!!

Startati Classic i onda promijeniti layout u Keyboard u ControlPanelu - OD 9-ke !!!

PS. Imam nove stranice i nove layoute !!!
03.12.2003 | 21:19
Piko,
skinuo sam nove layoute i unicode fontove. S layoutima nisam imao nikavih problema, međutim sa fontovima imam.
Kada dva puta kliknem na unicode.sitx.bin napravi mi se unicode folder i u njemu po jedan folder za svaki font, međutim svi su folderi prazni osim ariela koji ima samo jedan file (kada sam ga pogledao u font booku prikazao mi je ćirilične fontove).
Čini mi se da je na poslu, na Windowsima bilo više fileova u Arial folderu (ostale nisam gledao na poslu).

Help!
04.12.2003 | 13:05
Provjerio sam i sve je OK (downloadao i raspakirao).... možda imaš stari stuffit ? ..... ja sam arhive radio sa 8.0.1
04.12.2003 | 14:48
Imam 8.0.1 deluxe. Sve ostale arhive s tvoga site rade, samo ta ne radi. Na windowsima sam ga uredno raspakirao i vidim pojedinačni direktorij za svaki font i po 4-5 fileova u svakom. Kopirao sam tako raspakiran direktorij na Memory Stick pa ću ga odnijeti doma i onda probati.
Šta znači ono da se može kopirati cijeli direktorij? Da li to znači da mogu uzet npr. direktorij Arial i kopirati ga u direktorij Fonts i da će MacOS to skužiti?

Još jedno pitanje. Ja imam već sve te fontove na sistemu, bez hrv. slova. Da li mogu maknuti postojeće i staviti ove tvoje, pa da sam siguran da će ih sve aplikacije koristiti? Trenutni fontovi nemaju istu ektenziju kao ovi tvoji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO